ANTI-POTASIUM® granül formunda, kanda potasyum yüksekliğini tedavi edici ilaçlar grubuna ait tıbbi bir üründür. ANTI-POTASIUM®, Polistiren sülfonat kalsiyum tuzu içermektedir. Her biri 15 gram ANTI-POTASIUM® içeren poşetlerde, 20, 60 ve 120 poşetlik kutularda kullanıma sunulmaktadır.
Seyrek: Bulantı, kusma, kabızlık, mide tahrişi, iştahsızlık ve ishal, Kalsiyum polistiren sülfonat parçalarının solunması nedeniyle akut bronşit ve/veya zatürre. Çok seyrek: Bağırsak tıkanması, çocuklarda makat yoluyla uygulama sonrası dışkı birikmesi, oral uygulamadan sonra sindirim sisteminde kitle oluşumu görebilir.
POT-OUT ağızdan veya makattan uygulanabilir. 1 poşet 15 gram POT-OUT granül içerir. Ağız yoluyla kullanımda yetişkinlerde teşhis edilmiş potasyum yüksekliğinin tedavisi için 2- 4x1 poşet (15 gram) POT-OUT, makat yoluyla kullanımda ise ortalama günlük doz, 1-2x2 poşet (30 gram) olarak kullanılır.
Yetişkinler için günlük doz günde bir kez ya da bölünmüş olarak alınabilir. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği: Akut renal yetmezlik, böbrek fonksiyonlarının gerilemesi veya ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu durumunda kullanılmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Potasyum oranı yüksek olan gıdaların hiperkalemi durumunda potasyum seviyesini düşürmek için önce sebze veya meyveleri dilimleyip 2 saat suda beklettikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir.
Potasyum yüksekliği (hiperkalemi) nedir? Hiperkalemi kanda potasyum değerinin 5-5.5 mEq/L'nin üzerinde olmasıdır. Hiperkalemi genellikle böbrek fonksiyonları yetersiz olduğunda ortaya çıkmaktadır. Ağır egzersiz sonrası da kanda potasyum düzeyi yükselebilmektedir.
“Potasyum ne işe yarar?” dendiğinde yaşam için vazgeçilmez olduğu cevabı verilebilir. Elektrolit olması sebebiyle sinirlerin uyarılara karşı yanıt vermesi ve kasların kasılmasında önemli bir rol oynar. Bu kaslara kalp kasları da dahildir. Tuzdaki sodyumun kan basıncını yükseltmedeki etkisini dengeler.
Bağırsaktan potasyum emilimini engelleyen ilaçlar hem hiperpotasemi tedavisinde hem de önlenmesinde çok önemlidir. Sodyum polistiren sülfonat (kayeksalat) en iyi bilinen örnektir. Patiromer ve sodyum zirkonyum siklosilikat bu amaçla kullanılan yeni ilaçlardır.
Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir. Bu nedenle, eğer daha önceden potasyum düzeyleriniz yüksekse veya buna yatkınlığınız varsa, bu ilacı kullanmayınız.
ilaçlardan herhangi biri ile beraber ANTI-POTASIUM® kullanılıyorsa en az 2 saat ara ile alınmalıdır. Antikolinerjik ilaçlar bağırsak hareketlerini azaltır, bu yüzden gastrointestinal yan etki riskini arttırırlar. Katyon verici maddeler Polistiren sülfonat kalsiyum tuzunun potasyum bağlama etkinliğini azaltabilir.
Potasyum düşüklüğü aşırı kusma, idrar söktürücü ilaçların fazla alınması, bazı böbrek hastalıkları, aşırı alkol tüketimi, fazla miktarda kabızlık ilacı alınması, magnezyum eksikliğinde, aşırı kahve tüketiminde ve aldosteron hormonunun böbrek üstü bezinden aşırı şekilde salgılanması nedeniyle oluşmaktadır.
Potasyum klorür, düşük kan potasyum düzeylerini (hipokalemi) önlemek ve tedavi etmek ,inme geçiren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca ilaç endüstrisinde diyaliz sıvılarında da kullanılır.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Potasyum yüksekliği nelere sebep olur dendiğinde ilk olarak kalpte ritmin bozulmasına yol açabilmektedir. Diğer yandan böbreklerin fonksiyonlarını da bozan potasyum fazlası bazı durumlarda kalbin durmasına ve kişinin yaşamına kaybetmesine bile neden olabilir.
Enstitüye bağlı Kanser Araştırmaları Merkezi'nin bugün yayımladığı araştırmaya göre bağışıklık sistemini uyararak kanserli hücrelerle savaşmasını sağlayan immünoterapinin yeni silahı potasyum. Ölen kanser hücreleri kimyasal potasyum salgılıyor ve bu potasyum bazı tümörlerde yüksek seviyelere çıkabiliyor.
Nefroloğun ana çalışma alanı ani veya yavaş gelişen böbrek fonksiyon kaybını değerlendirmek tanı ve tedavisini üstlenmek; hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının düzenlemek; su ve elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi) bozukluklarının düzeltilmek ve idrarda protein kaçağı ve kanama başta olmak üzere ...
Potasyum fazlalığı; böbrek taşı, ishal, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğine ve daha birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden oluşturmaktadır.
Orta düzeyde hiperkalemi (6-6,4 mmol/L)
İnsülin, serum potasyum seviyesinin düşürülmesinde en etkili ajandır.
Kas ağrıları, kabızlık, yorgunluk tükenmişlik gibi semptomlar düşük potasyum seviyelerini işaret ediyor olabilir! Potasyum kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemli. Bu nedenle eksikliği de bir o kadar tehlikeli.
Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir. Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Potasyum, uygun kas ve sinir fonksiyonu için gerekli olan bir elektrolittir. Kanınızdaki potasyum miktarındaki küçük artışlar veya azalmalar bile ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doktorunuz elektrolit dengesizliğinizden şüphelenirse veya rutin muayenenin bir parçası olarak potasyum testi isteyebilir.
Potasyum Testi Nedir? Potasyum testi, insan vücudunda bulunan potasyumun düşüklüğünü ve yüksekliğini ölçmek için yapılmaktadır. Kimyasal bir birleşik olan potasyum, vücuttaki sıvı miktarını kontrol eder ve karbonhidrat ve oksijen dengesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri