İdrar yollarında şüphelenmiş oldukları durumlar doğrultusunda hastadan kültür antibiyogram test yaptırmalarını isterler. Test sonuçları bazen beklenmedik durumlarda sonuçlanabiliyor. Kullanılacak olan tedavi edici antibiyotikler ile mikroorganizmaların tespit edilmesi mümkündür.
Antibiyogram (antibiyotik duyarlılık testleri) ise enfeksiyona yol açan bakterinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunun laboratuvar ortamında test edilmesidir. Antibiyogram testinin yapılabilmesi için öncelikle enfeksiyona neden olan bakterinin bir kültür ortamında üretilmesi gerekmektedir.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir
Eğer idrar yolunda enfeksiyondan şüphe ediliyorsa bunun için test yapılması gerekir. Yapılan kültür testi diğer testlere göre biraz daha fazla zaman alabiliyor. 3-5 gün içerisinde sonuçları alma durumu vardır.
Antibiyotik duyarlılığı incelenecek mikroorganizma için uygun sıvı besiyeri (Mueller Hinton Agar-MHB) hazırlanarak deney tüplerine konulur.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı her türlü kültür ve antibiyogram testleri, bakteri tanımlamaları, serolojik testler, hepatit testleri, parazit tetkikleri, boyalı boyasız direk incelemelerle enfeksiyon hastalıkları ve diğer birimlerin tanı ve tedavilerini desteklemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Burada gerçekleştirilen kültür antibiyogram testi hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak sonuçların alınması, değişkenlik gösterir. Kan kültür testi genel olarak 7 gün içinde sonuçlanabiliyor. Bu da hastanenin yoğunluğuna bağlı olduğu için kesin olarak bilgi verilemez.
Boğaz, idrar yolu enfeksiyonları ve tüberküloz gibi hastalıklar, bakterilerin en çok neden olduğu hastalıklardır. Bunların haricinde menenjit, zatürre ve larenjit gibi hastalıklara da yol açabilirler.
İnhibisyon zonunun çapı mm şeklinde ölçülerek, standart zon tablolarına göre değerlendirmeler yapılır ve mikroorganizmanın kullanılan antimikrobik ajanlara karşı duyarlılık durumu belirlenir. Bu yöntemde, incelenecek olan mikroorganizma trypticase soy buyyonda 2 saat süreyle 37°C'de inkübe edilir.
İdrar kültüründe üreme olmaması hastada herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir. İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
Kültür Antibiyogram Testi; Bir kişinin enfeksiyon kapması sonucunda vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlayabilmek için özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu testin yapılabilmesi için virüslerin laboratuvar ortamında üretilmesi gerekmektedir.
Ancak bunların kümülatif antibiyogramda ayrı sütunlar halinde ifadesi gereklidir. “Dirençli” (R) kategorisi; ilacın dozu arttırılsa bile enfeksiyonun tedavisinde başarısızlık olasılığının yüksek olduğunu gösterir.
Kan normal şartlar altında mikroorganizma içermez, yani sterildir. Kanda mikroorganizmaların bulunması, bakteriyemi ya da fungemi diye adlandırabileceğimiz kan enfeksiyonunu işaret eder ki bu durum sepsis gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Antibiyotik direnci, bakterilerin o grup antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesi ve daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda artık o antibiyotik o bakteriye karşı işe yaramaz hale gelmesidir.
Antibiyotik duyarlılık test sonuçlarının “kısıta lı” bildiriminin amacı, klinisyeni etkene yönea lik öncelikli ve dar spektrumlu ilaçlara yöna lendirerek gereksiz antibiyotik kullanımını engellemektir.
Her bir tüp test edilecek mikroorganizmanın standardize süspamsiyonu ile inoküle edilir ve 35 derecede inkübe edilir. İnkübasyon süresinin sonucunda tüpler bulanıklık açısından çıplak gözle izlenir. Bulanıklık, besiyerindeki antimikrobiyal madde konsantrasyonunun bakteri üremesini inhibe etmediğini göstermektedir.
Yüksek miktarda tek bir bakteri üremesi, pozitif idrar kültürü anlamına gelir. Yani 10.000'den büyük koloni oluşturucu birim (KFU/ml) oluşması. Eğer 24 ya da 48 saatte 10.000 KFU/ml'den az üreme rapor edilmiş ise bu sıklıkla enfeksiyon olmadığına işarettir. Eğer semptomlar ilerliyorsa idrar kültürü tekrar yapılabilir.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir? Kültür antibiyogram testi, antibiyotik duyarlılık testi olarak da adlandırılan ve enfeksiyon kapmış olan bir hastanın vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu belirlemek için yapılan bir testtir.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
Antibiyotik Direnci Neden Önemli? Antibiyotik direnci, insan sağlığı için en önemli tehditlerden biri. Çünkü tehlikeli enfeksiyonlara yol açan fakat antibiyotikle kolayca tedavi edilebilen hastalıklar antibiyotik direnci nedeniyle zamanla tedavi edilemez hâle geliyor.
Kültür tahlili, bakterilerin analizinde sıkça başvurulan güvenilir ve hızlı bir metoddur. Kültür tahlili yapmak için hastadan alınacak örnek; idrar, gaita, balgam, kan, yara gibi mikroorganizmanın tespit edilebileceği cinsten seçilir.
İlaç direncini basitçe açıklamak gerekirse, çeşitli hastalıklara sebebiyet veren bakteri ve virüslerin genellikle onları yok eden ilaçların varlığına karşın kendilerini çoğaltmaya devam etmesidir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri