Bir antibiyotik, molekül ağırlığı ne kadar küçük- se ne kadar lipofilik ise, proteinlere bağlanması ne kadar az ise ve ne kadar az ionize olursa (nötr veya hafif bazik) o kadar çok anne sütüne geçer (2,3).
İlaç alındıktan 1-2 saat sonra süt ilaç konsantrasyonu pik yapar. Anne ilacı emzirmeyi bitirdikten sonra veya enzirmeden 3-4 saat önce almalıdır. Bu süre maternal plazma ilaç konsantrasyonunun düşmesine ve sütteki konsantrasyonun düşük olmasına yardım edecektir.
Dr. Numan Bayazıt, “Çok istisnai durumlar haricinde sorunun cevabı 'kesinlikle hayır'dır. Sütte bir miktar ilaç da olsa, emzirmek her zaman için daha güvenlidir.
Annenin yaşadığı soğuk algınlığı ve benzer rahatsızlıklar, süt yoluyla bebeğe geçmez. Ancak soluma, dokunma, öpme ve temasla geçebilir. Bu dönemde anne her emzirme öncesinde ellerini yıkamalı, maske takarak bebeğin yüzüne solumamalı ve emzirmeye devam etmelidir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
İlgili 35 soru bulundu
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Annenin geçirdiği enfeksiyonlar önemlidir ve eğer enfeksiyon virüs ya da bakteri veya ürettiği maddeler kan dolaşımında yüksek miktarda olursa önce bebeğin eşine oradan da bebeğe geçer. Bu önemli bir enfeksiyonsa bebeği etkileyebilir ve hatta anne karnında organlara hasar verebilir.
Antibiyotik kullanımında probiyotik desteği gerekebilir
Antibiyotikler, yalnızca zararlı bakterileri değil aynı zamanda yararlı bakterileri de öldürebilir ve normal bağırsak florasını bozabilir. Bu nedenle, antibiyotik kullanan bebeklerde ishal gelişebilir.
AMOKLAVİN-BID'ın iki etkin maddesi de anne sütüne geçer (klavulanik asitin anne sütü alan süt çocukları üzerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir bilgi yoktur).
Annenin gebelik döneminden itibaren kullandığı ilaçları varsa o ilaçların bebeğe daha az zararlı olduğu düşünülmektedir. Emzirme döneminde ilaçların güvenliği ile ilgili çok veri olmadığı için gebelik döneminde kontrendike olan ilaçların emzirme döneminde de kullanılmaması önerilmelidir.
Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezilerin, sütten bebeğe geçtiği ile ilgili herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ama yine de bazı hastalar önlem olarak işlem sonrasında mevcut sütü sağıp attıktan 2-3 saat sonra bebeklerini emzirmeyi tercih etmektedir.
Gece yatmadan önce de 1 tatlı kaşığı bala, 1 çay kaşığı toz zencefil eklemek rahatlatıcı olabilir. Ihlamur u da tüketmen iyi olabilir. Eğer grip olursan da Parol rahatlıkla kullanabilirisin. Güzel bir istirahat ve Parol desteği ile 1 haftada atlatacaksındır.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan kişinin gusül abdestini geciktirmemesi gerekir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler. Bebeğin gelişimi idealse artık geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir, emzirmek için uyandırıp uyku düzenini bozmaya gerek yoktur.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez.
Anne sütü birçok mikroorganizmaya karşı öldürücü etkiye sahip. İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlar. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk 9 ay bebeği korur.
Anne sütü, bebeğin besinsel ihtiyaçları dışında su ihtiyacını da karşılıyor ve sütün yaklaşık yüzde 88'i sudan oluşuyor. Yani su tüketiminiz ne kadar azsa süt üretiminizin de o kadar az olduğu düşünülebilir. Bu nedenle öncelikli olarak su tüketimini artırmalısınız. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Doktor tarafından planlanan kullanma süresine uyulmalıdır. *Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Birleşmiş Milletler'in Dünya Sağlık Örgütü, eğer tedavi erken sonlandırılırsa, antibiyotiğin hastalığa neden olan bakterilerin hepsini öldürememe riskinin olduğunu ve sağ kalan bakterilerin mutasyona uğrayarak, tedaviye dirençli duruma gelebileceklerini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri