"Antibiyotiklerin biriken zararlı etkileri göz önüne alındığında bu ilaçları daha kısa süreli kullanmak daha iyidir” İki aydan uzun süre antibiyotik kullanan kadınların kalp krizi veya felç geçirme riskinin üçte bir oranında arttığını gösteren yeni bir çalışma yayımlandı.
Sonuçlar, kalp rahatsızlıkları riskinin ilaç kullanımı ile birlikte arttığını ve antibiyotik kullanımı ile birlikte kanın kalbe geri akma durumunda da artış yaşandığını gösteriyor.
Kalp Krizi Nedenleri
Kan damarlarında biriken yağ, kalsiyum ve bazı enfeksiyonlar plak oluşumuna neden olur. Bu plaklar damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına yol açar. Yüksek kolesterol (LDL) ve yüksek trigliserid değeri sonucu damarlarda sertleşme, kalınlaşma ve tıkanma meydana gelebilir.
ABD'nin üçüncü büyük ilaç şirketi Merck, en çok sattığı ürün Voixx'un satışını durdurdu. Merck'ten yapılan açıklamada, ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar kategorisine giren Voixx'un kalp krizi riskini artırdığına yönelik klinik bulguların ardından tüm ülkelerde geri toplanmasına karar verildiği bildirildi.
İlaçlar
Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabilir.
İlgili 27 soru bulundu
ABD'deki Tulane Üniversitesi'nin öncülük ettiği çalışmanın araştırmacıları uzun süreli antibiyotik kullanımının bağırsaklardaki yararlı bakterileri yok ederek kalp damar rahatsızlıklarına sebep olduğuna dair uyarıda bulundu.
Deride kaşıntı ve dökülmeler, nefes almada zorlanma, ani tansiyon düşüklüğü, hızlı kalp atışı, bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler gözlenebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
PLEGISOL, vücut ısısı düşürülerek (hipotermi) ve kalbin kan dolaşımı azaltılarak (cerrahi iskemi) yapılan açık kalp ameliyatları sırasında kalbi durdurmak için kullanılmaktadır.
Hangi ilaçlar riskli? Yapılan araştırmalarda 150 mg diklofenak ve 2400 mg ibuprofen kullanımının ilk kez kalp krizi geçirmiş hastalarda ikinci kalp krizini %41 arttırdığını göstermiştir.
Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer. Krizin ilerleme hızı ve büyüklüğü genel tabloyu (hem hayatta kalma hem de kalp kası açısından) etkiler. En sık görülen tipik tablo hızlı başlayan şiddetli göğüs ağrısıdır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılır ise etkili olur. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisiz olduklarından antibiyotik kullanılmamalıdır.
Antibiyotiğin gelişigüzel kullanılmasının neden olduğu en önemli sorunlardan biri; o bakterinin antibiyotiğe karşı direnç oluşturması. Bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğinin kaybolması, o bakterinin o antibiyotiğe direnç geliştirdiği anlamına geliyor.
Bir çalışma, yüksek tansiyonu olan ve reçeteyle parasetamol alan kişilerin kalp krizi - felç riskini artırabileceğini öne sürüyor. Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, doktorların aylarca kullanan hastaların risklerini ve yararlarını değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.
Araştırmaların çoğu günlük düşük dozda (81 miligram) aspirinin kalp krizi ve inmeyi önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Genel olarak günde 325 mg dan fazla almanın kalp damar sağlığı açışından fazladan sağladığı bir yarar yoktur.
Özellikle toplumda eklem rahatsızlıkları için sıklıkla tercih edilen bu ilaçlar karaciğere ve böbreklere ciddi hasarlar verir. Aşırı dozda ilaç kullanımı böbrek yetmezliğine yol açabilir ve hatta kalbi etkileyerek kalp krizine sebep olur.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Ani kalp durması çoğunlukla hiçbir belirti vermeden meydana gelir ve hayati tehlike oluşturur. Stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler ve daha pek çok sebep kalbin normal işleyişini etkileyerek ani kalp durması riskini arttırabilir.
Kuşkusuz kalp damarlarındaki tıkanmaya birçok faktör neden olabilmektedir. Normal tansiyonlu kişilerde de kalp krizi sık olarak gözlenebilir. Ancak en önemli faktörlerden birisi yüksek tansiyondur. Hipertansiyonla koroner damar hastalığı arasındaki ilişki çok karışıktır.
Hafif belirtiler arasında kırmızı, kaşıntılı, pul pul veya şişmiş cilt bulunur. Cildinizde küçük şişliklerle kaplı düz, kırmızı bir alan olabilir. Ayrıca kurdeşen görülebilir. Şiddetli belirtiler arasında kabaran veya soyulan cilt, görme sorunları ve şiddetli şişme veya kaşıntı yer alır.
Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri