Aracınızın metal aksamına ve boyasına zarar vermez.
Ancak boyaya bir damla değdiğinde, boyanın solacağını veya basitçe sıyrılacağını hayal etmeyin. Antifriz, boyaya ancak döküldüğünde veya bir damla çizikle temas ettiğinde ve tabaka tabakasına veya boya ile tabaka arasına ulaştığında boyaya saldırır, aksi takdirde fazla zarar vermez.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Antifrizin tüketilmesinden hemen sonra vücutta zehirlenme başlar ve vücuda olan zararı artarak devam eder. Zehirlenmenin ilk aşaması etilen glikol tüketilmesinden itibaren ilk yarım saattir.
İlgili 43 soru bulundu
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Boya korumanın en basit ve en basit uygulamasının cilalı araç yıkama olduğunu söylenebilir. Arabayı yıkarken cila şampuanı kullanmak da boyanın korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yıkarken fırça kullanmamanız tavsiye edilir. Bu yeni tip mikrofiber bez daha uygun ve doğru bir seçim olacaktır.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır. Bu sert yapıları nedeniyle aracın boyasına ve yüzeyine zarar verebilirler. Zaman içerisinde aracın boyasının mat olmasına neden olacaktır. Bu nedenle araç temizliği sırasında otomobil şampuanı kullanmak gerekmektedir.
WD-40® Çok Amaçlı Ürün boyaya zarar verir mi? WD-40® Çok Amaçlı Ürün, çeşitli yüzeylerde pek çok boya türü üzerinde hiçbir etki olmaksızın test edilmiştir. WD-40 Çok Amaçlı Ürün çeşitli yüzeylerde kullanılabilmesine rağmen, daha büyük uygulamalardan önce fark edilmeyen bir alanda test etmenizi öneririz.
sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Saf antifriz, motoru serin tutmak için yeterli ısı kapasitesine sahip değildir. Aslında, soğutma sistemine saf antifriz koyarsanız, ısı transfer yetenekleri %35 oranında azalır ve özellikle sıcak havalarda motora gerçekten zarar verebilir.
Eğer hazır karışım değil ise su ekleyin, saf antifrizin kullanımı tavsiye edilen bir uygulama değil. Derecesi olabildiğince düşük olsun istiyorsanız geleneksel yarım-yarım yerine üçte bir veya dörtte bir oranında da su ekleyebilirsiniz.
Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir. Antifrizin tam olarak ne işe yaradığı ise kısaca şöyle açıklanabilir: Motorun soğumasını sağlayarak harareti önler. Kış şartlarında araç içindeki suyun donmasını engelleyerek motorun zarar göreceği bir durumun oluşmasının önüne geçer.
antifiriz saf kullanıldığında iyi bir kireç çözücüsüdür. Antıfrız plastıgı degıl kıres olusan yerlerı acar ve curuyup zayıflayan yerlerden su akar.
Kaputun altındaki radyatör bölmesinin tahliye kapağını açıp içindeki tüm suyu boşalttıktan sonra kapağı sıkıca kapatmalısınız. Ardındansa radyötörün içine antifrizi yavaşça dökebilirsiniz. Antifrizin üzerine saf su ekleyip radyatör tamamen dolduktan sonra aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Bu ürünün kullanıldığı yüzeyler arasında oto kaportası yer almıyor , arabanın boyasındaki verniği soldurmasın , boya zarar görmesin.
Bu tip deterjanlar temizlik işini çok iyi yaparlar ancak "aşındırıcı sabun" olarak kabul edilirler. Araba boyası içeren bir zeminde aşındırıcı bir sabun kullandığınızda oksidasyon sürecini hızlandırmış olursunuz. Bu da zamanla aracın boyasına donuk/mat bir görünüm verip parlaklığını yok edecektir.
Araba yıkama köpüğü yapımı için gerekli olan malzemelerin başında saç şampuanı ve kremi gelmektedir. Doğal temizleyiciler kullanılarak da gerekli bakımı sağlayabileceğiniz aracınız için oto kuaför kalitesinde bir köpük hazırlamak istiyorsanız şampuan kullanmanız daha doğru olacaktır.
Arabaların kaporta boyalarının üzerinde koruyucu tabaka olarak vernik kullanılır. Bu vernik tabakası tıpkı gözde katarakt oluşması gibi, zararlı dış faktörlerin de etkisiyle zamanla yıpranır ve matlaşır. Netfer pasta cila ürünlerini kullanarak bu matlaşan tabakayı alıp solmuş araba boyasını parlatmak mümkündür.
Pasta Cila ile Boya Koruması Arasında Ne Fark Var? Pasta cila işleminde boya önce aşındırılır, sonra parlatılır. Ancak boya koruma işlemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Boya kaplama işlemi daha uzun süre dayanabilme özelliğine sahiptir ve boyanın üzerinde ekstra şeffaf bir tabaka oluşturarak mukavemetini arttırır. Dış etmenlere karşı daha dayanıklıdır. Özellikle film kullanılarak uygulanan boya koruma işlemleri 3-4 yıl kadar uzun süre dayanabilir.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri