Dünya'nın kütleçekimi Ay'ın yörüngeden çıkmasını engelliyor, Ay'ın eylemsizliği ise Ay'ın Dünya'ya düşmesini engelliyor.
Bildiğimiz gibi ay dünyadan her yıl 3,8 cm uzaklaşıyor Bu uzaklaşmayı ayın 4,5 milyar yıllık yaşına oranladğımızda dünyadan sadece 171.000 km uzaklaşması lazım (1 yıl=3,8 cm 1.000.000 yıl=38km 1.000.000.000 yıl=38.000 km. 38.000 km × 4,5=171.000 km) Bilim insanları ayın ilk oluşumunda dünyadan sadece 22.500 km uzakta ...
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Dünya yüzeyinde Ay'ın (veya Güneş'in) çekim alanı farkı, gelgit oluşturan güç olarak bilinir. Bu, gelgit hareketini oluşturan temel mekanizmadır ve günde iki yüksek gelgite neden olan iki eşit-potansiyel gelgit tümseğini açıklar. yüzündeki cisimler arasındaki çekim kuvvetinin pek küçük olacağını gösterir.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
İlgili 23 soru bulundu
Yaşam için gerekli olan iklim koşullarının korunmasına yardımcı olur. Dünya`nın çekirdeğindeki sıvı halin korunmasına yardımcı olur. Dünya`nın manyetik akışını sabit tutar. Yeryüzünü kozmik radyasyondan çıkarır.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak.
Ay, Dünya'nın üzerine uyguladığı yerçekimi kuvveti tarafından yörüngede tutulur. Ancak Ay da gezegenimize bir yerçekimi kuvveti uygular. Eğer uygulanan çekim kuvvetinde çok fazla sapma olursa Ay dünyadan uzaklaşır ya da videoda gördüğünüz gibi dünyaya yaklaşır.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır.
Artık sadece 8 gezegen var; çünkü eskiler çarpışarak bugünkü gezegenleri oluşturdular. Uydumuz Ay ve Dünya 2.0 da Theia adlı Mars büyüklüğündeki bir gezegenimsinin 4,49 milyar yıl önce eski Dünya'ya çarpmasıyla oluştu.
Ancak gerçek anlamıyla süper Ay ya da 'yerberi' olayı, Ay'ın Dünya'ya mümkün olan en yakın noktadan geçtiği ve yüzde 14 daha büyük göründüğü anı tanımlıyor. En son 1948 yılında gerçekleşen bu olay 14 Kasım'da TSİ 16:52'de tekrar gerçekleşecek. Bir sonraki yerberi olayının ise 2034'te gerçekleşeceği ifade ediliyor.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner.
O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar. İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir.
Dünya ve Ay arasındaki en büyük uzaklık 1.2-1.3 ışık saniyesidir. Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklık 8 ışık dakikasıdır. Güneş sistemimizi kuşatan Oort bulutu yaklaşık 2 ışık yılı çapındadır.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Eğer Jüpiter olmasaydı galaksimizde bulunan bütün gezegenlere çok fazla sayıda kuyruklu yıldız ve asteroit çarpardı. Bu olay olduğu zaman ise yeryüzünde yer şekli olaylarının çok farklı şekillenmesine yol açabilirdi.
Süper ay ya da ``ingilizce: perigee-syzygy``, Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olduğunda (Yerberi), aynı zamanda ay dolunay evresindeyken oluşur.
Peki bir şekilde Dünya yörüngesinden çıkarsa ne olur? Kısa cevap: Dünya üzerindeki hayat sona erer. Şimdiki yörüngesinde olmayan Dünya, doğrudan Güneş tarafından çekilecektir.
Artık ışık olmadığı için ilk etkilenen bitkiler olur, ardından otçullar ve bunları avlayan etçiller. Okyanuslar donmasa da besin zinciri orada da bozulacaktır. Algler ve fotosentez yapan planktonlar hızlıca yok olacağından, okyanuslar hemen donmasa da canlılık hızlıca etkilenecektir.
Ay'ın Güneş'e uzaklığı hemen hemen Dünya'yla aynıdır ve gece gördüğünüz Güneş'in aydınlattığı parlak Ay'la, gündüz Güneş'le aydınlanan sokaklar arasında bir fark yoktur. Ay'ın en büyü ışık yoğunluğu bile Güneş'inkinin 400.000'de biri kadardır. Yani gözlerinizin Ay'dan zarar görmesi mümkün değildir.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri