“Motor soğutucu” olarak da bilinen antifriz, kış aylarında motorda donmayı, yaz aylarında ise aşırı ısınma ve kaynamayı engelleyen sıvının ismidir.
%50 oranda antifiriz eklendiği zaman ise ortalama olarak -38 dereceye kadar motor suyunun donma riski ortadan kaldırılmış olur.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir.
Bu konuya gelmeden evvel antifriz nedir, nerelerde kullanılır sorularına yanıt bulmakta fayda var. Öncelikle antifrizin tanımını yapalım. Antifriz en temelde motorun ve motor bağlantılarının kışın donmasını, yazınsa hararet yapıp kaynamasını engelleyici göreve sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
SONUÇ OLARAK: Yaz ya da kış aylarında, periyodik bakımlar yapılırken ya da normal kullanımlarda mutlaka antifriz sıvısı eklemek gereklidir.
Motor suyu kalmadığı anda soğutma sistemi işlevini yapamayacağı için aracınız hararet yapar. Hararet sonucunda araç motorunuzda conta yanması silindir kapağında sorun ve motor kapağında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer ki radyatör içerisinde antifriz var ise bu anlattığımız kötü senaryo ile karşılaşmazsınız.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Sorun olmaz. İlk defa bilmediğim marka antifriz kullandım.
Antifirizin birçok faydası bulunuyor. Araçların daha çabuk ısınmasını ve motorun daha aktif olarak çalışmasını sağlıyor. Soğuk havalarda koruma sağlayarak, araçların soğuktan hiç bir şekilde etkilenmemesine yardımcı oluyor.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Ayrıca, otomobilinizin soğutma sıvısı sisteminin basınçlı olduğunu ve tehlikeli miktarda ısı biriktiğini hatırlamanız da önemlidir. Bu işlemi asla motor ve radyatör sıcakken yapmayın. Uygun güvenlik tedbirlerinin alınmaması ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kırmızı Antifiriz Özellikleri
En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri: · Daha düşük donma noktasına sahiptir. · Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir.
Motor ısınması durumunda;
Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır. Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir.
Çoğu araba motorunda donma ve kaynama noktalarını yükseltmek amacıyla kullanılan sıvı, antifriz olarak bildiğimiz etilen glikol ve su karışımıdır. Bazen soğutma sıvısının ısısı 121 ila 135 C dereceye kadar yükselebilir. İçinde antifriz olsa dahi bu derece ısı, soğutma sıvısını kaynatır.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri