Motor suyuna antifiriz bakımını yapmazsak, ani soğumalar da, yada çok soğuk gecelerde donma olma ihtimali var. Geceleyin herhangi bir sıkıntı yok ama sabah kalktınız arabayı çalıştırdınız. Araba ilk etapta çalışmayabilir ya da çalışır hemen stop eder. Bu çok büyük sebepler üretebilir.
Motor suyu kalmadığı anda soğutma sistemi işlevini yapamayacağı için aracınız hararet yapar. Hararet sonucunda araç motorunuzda conta yanması silindir kapağında sorun ve motor kapağında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer ki radyatör içerisinde antifriz var ise bu anlattığımız kötü senaryo ile karşılaşmazsınız.
Yakıt ve yağın yanı sıra, düzgün çalışan bir motor için antifriz de gereklidir. Onsuz, yanmadan kaynaklanan ısı, motorun hızla aşırı ısınmasına ve hatta tamamen tutukluk yapmasına neden olur. Antifriz ayrıca suyla temas eden soğutma sistemi bileşenlerini yağlar ve metal bileşenlerin aşınmasını önler.
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Düzeltme: Başlık. Antifiriz tek başına beklenen görevi yapamaz, uygun oranlarda su ile birleşmesi gerekir. Antifiriz tek başına beklenen görevi yapamaz, uygun oranlarda su ile birleşmesi gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Antifrizin yetersiz kullanımı veya kötü kalitesi, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da motor parçalarının aşınmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Bu nedenle, aracın motor sıcaklığı düzenli olarak kontrol edilmeli ve antifriz seviyesi uygun şekilde ayarlanmalıdır.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur. Soğutma sisteminde hortumların uç kısımlarından, motor bloğunda ise segmanlardan sızıntıya neden olur.
Düzgün çalışan bir motor için yakıt ve yağ ile birlikte, antifriz kullanımı temel gerekliliktir. Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir.
normal periyodik ana bakımda(genelde 50.000 km/3 yıl civarı) değiştirilir.. eğer sıvıda eksilme yoksa gereksiz bir masraf olur..
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Antifriz, bir arabanın motorunu soğutmak için kullanılan bir sıvıdır. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Kendi başına araçta su eksiltme var mı anlamak için yapmanız gerekeni şöyle özetleyebiliriz: Su eksiltme tespiti için aracı rolantide çalıştırılıp ara ara gaz verin. Bu işlem sonrasında su eksiltme var ise, eksilen suyun aracın içine veya dışına akması muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri