Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda”DOMUZ var.
HARIBO Türkiye olarak, üretim zincirimizde, Helal ürün sertifikası bulunan hammaddeleri kullanıyoruz. Hadımköy'de bulunan HARIBO Türkiye fabrikamızda, %100 sığır jelatini ile helal üretim yaparak ürünlerimizi yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediyoruz.
Çikolatada, lokumda ve jelibonda sığır jelatini yer almaktadır. Bu jelatin tüketime uygun olarak üretilir fakat sağlık için yararı çok fazla gündeme gelmez.
İlgili 26 soru bulundu
İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.
Vejetaryenler ve veganlar jelatini katmayıp, ancak agar gibi hayvansal olmayan jeller kullanmayı tercih etmektedirler. Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Bunun yanısıra ürünlerin "Yerli Üretim" damgalı olduğu da vurgulanıyor. Bu haliyle Haribo'nun Türkiye'de üretilen ürünlerinde Helal sertifikalı Sığır jelatini kullandığını anlıyoruz.
Merhaba, Nutella'da domuz yağı ve katkıları bulunmamaktadır, bu bilgi ürünümüz etiketi üzerinde de yer almaktadır. Türk gıda kodeksine göre kakaolu mamüllerde kullanılabilecek yağlar yalnızca bitkisel kökenli yağlardır.
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Almanya başta olmak üzere, Türk ve müslüman nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinde satışa sunulan Helal Haribo ürünleri, Haribo Türkiye üretimi olup, sadece helal sığır jelatini kullanılmaktadır. Üretilen Helal Haribo'lar domuz jelatini içermediği için müslümanlar tarafından tercih edilmektedir.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır. Müslüman toplumlarda domuz tüketilmediği için sığır jelatini kullanımı çok daha yaygındır. Hatta bu nedenle sığır jelatininin “helal jelatin” ismiyle anıldığına da şahit olabilirsin.
HARIBO ürünleri Türkiye'de üretiliyor mu? Evet, üzerinde “Türkiye'de üretilmiştir” ya da “Türk Malı” ifadesi taşıyan tüm HARIBO ürünlerini İstanbul, Hadımköy'de bulunan fabrikamızda üretiyoruz. Ülkemizde üretilen HARIBO ürünlerimizde, helal belgeli sığır jelatini kullanıyoruz.
Dr. Oetker ürünlerinde sığır ve bitkisel olmak üzere iki çeşit jelatin kulanılmaktadır. Sığır jelatinin tedarikçisinden edinilmiş helal sertifikası mevcuttur.
Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse, o zaman gelatin helâl olur. Böylece etikette de helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
İçindekiler: Dana Eti, Dana yağı, Tuz, Baharat karışımı, Sarımsak, stabilizör, dekstroz ve koruyucu içermektedir. Domuz eti ve türevi içermez.
Ülker İçim, GİMDES tarafından yapılan denetimler sonucu süt ve süt ürünlerine “helal sertifikası” aldı.
Diğer İncil'lerde de domuz yer yer horlanmaktadır (Matta, 7/6; Markos, 5/11-14). Elde mevcut İncil'lerde domuzun haram kılındığını gösteren açık bir hükmün yer almaması, bunun tahrif edilen hükümlerden biri olduğu hususunu akla getirmekte ve domuz eti serbestîsinin, çarşıda satılan her şeyin yenebileceğini söyleyen (I.
Domuz ile virüs arasında hiçbir ilişki olmadığını dile getiren Aktan, ''Olsa bile sonunda ölüm tehlikesi varsa domuz etini yemek bile caizdir. Sağlık söz konusu olduğunda eğer başka çare yoksa domuz ya da başka bir adla anılmasının hiçbir önemi yok.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır. Sınırlı yasak: İsrail.
Ürünlerimizde kesinlikle domuz eti, domuz kökenli katkı maddesi ve yağı kullanılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri