Tanis, Mısır'ın kuzeydoğu
Tanis antik kenti neresidir? Tanis: Mısır'ın kuzeyinde, Kahire'nin 130 km. kuzeydoğusunda kurulmuş antik kent. 21. sülalenin ilk yıllarında, yaklaşık MÖ 1085'te başkent olmuş, MÖ 1070- 712 arasındaki zaman diliminin çoğunluğunda Mısır'ın başkentliğini yapmıştır.
Jüpiter XLV olarak da bilinen Helike, Jüpiter'in bir ayıdır. 2003 yılında Scott S. Sheppard liderliğinde, Hawaii Üniversitesi'nden bir gök bilimci ekibi tarafından keşfedildi ve geçici olarak S/2003 J 6 olarak adlandırıldı. 4 km çapındadır. Jüpiter'e olan ortalama uzaklığı 20,54 milyon kilometredir.
Yunanistan'ın Ahaya bölgesinin ünlü şehri Helike, kayıp şehirler arasında yerini alıyor. Helike o zamanlarda bölgenin ekonomik, kültürel ve dini merkezi görevini görüyordu.
DÜNYA'DA EN ÇOK ANTİK KENTİ OLAN ŞEHİR ANTALYA.
İlgili 37 soru bulundu
Antik şehir Tanis'in yakınlarında, Kızıldeniz'in uzantılarından biri sayılan bir göl, nadir görülen şiddette bir rüzgardan dolayı ikiye ayrılmış ve içinden yürüyerek geçilebilecek bir geçit oluşturmuştu. Yani İsrailoğulları ve Mısır ordusu tam olarak buradan geçti.
Kütahya İli, Çavdarhisar İlçesi sınırları içersisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir.
UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve “İkinci Efes” olarak bilinen, tarihi MÖ 3000'li yıllara dayanan Aizanoi Antik Kenti Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, il merkezine 50 km. uzaklıkta.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Çavdarhisar, Kütahya ilinin bir ilçesidir. Kütahya'ya 58 km uzaklıktadır. İlçe kimliği kazanmadan önce 37 km uzaklıktaki Emet ilçesine bağlı ufak bir kasaba olan Çavdarhisar çeşitli uğraş ve siyasi baskılarla ilçe olmayı başarmıştır.
Şanlıurfa. Kente 80 kilometre mesafedeki Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde yer alan antik kent, firavundan kaçan Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor. Halk arasında Musa Peygamber'in, kayınpederi Şuayip Peygamber ile bu bölgede buluştuğu anlatılıyor.
Çünkü, Kur'an'da Hz. Musâ'yı takip ederken Kızıldeniz'de sular altında kalıp boğulan kişinin 2. Ramses olabileceğine ilişkin hiçbir ipucu yoktu. Firavun, Kur'an açısından bakıldığında, daha ziyade soyut bir kişilikti, Mısır'daki tanrıtanımazlığı ve despotizmi simgeliyordu, Bu nedenle, Kur'an'daki kişi pekâlâ Hz.
Câhiliye döneminde Araplar arasında Mûsâ ismi kullanılmıyordu, bu isim İslâm'ın gelişinden sonra yaygınlaşmıştır. Yahudilik'te. Tevrat'a göre Mûsâ, Levi kabilesinden Amram ve Yokebed'in oğludur, Mısır'da doğmuştur.
Kendisini dört kutsal arasında yer alan Tevrat indirilmiştir. Aynı zamanda Hz. Musa Allah ile konuştuğu için de “Kelimullah” sıfatına layık görülmüştür.
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Ramses olan Firavun'un bedeni ise secde etmiş haldedir ve vücudunu saran hiç bir bez parçası veya ilaç yoktur. ''90. Derken İsrail oğullarını denizden geçirdik. Firavun askerleriyle takip ve taarruz etmek için derhal arkalarına düştü.
Kızıldeniz'in Süveyş kısmına gelince, denizdeki yollar kapanıp, Firavun'un askerleri boğulmaya başladı, Firavun da aynı âkıbete uğrarken, hemen secdeye kapanıp, iman ettim dediyse de, boğularak askerleri ile birlikte öldü.
Hz. Mûsâ'dan sonra peygamberlik yapan Benî İsrâil peygamberi. İsrâiloğulları'na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber.
Nuriye Eycan Mûsâ Aleyhisselâm bir gün: "Yâ Rabbi, Cennet'te benim komşum kim olacak, bana bildir de gidip onunla görüşeyim" dedi.
Azgın, şaşkın, kibirli ve insafsızdı. Hz. Musa'ya düşmanlıkta ileri gidiyordu. Firavun'un akıl hocası konumundaydı.
1867'de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Kütahya, 8 Ekim 1923'te vilayet olmuştur.
Osmanoğulları'nın Batı Anadolu'ya yerleşmesi sırasında Çavdar Tatarları'nın Aizanoi bölgesine yerleşerek üs olarak kullanmıştır. İlçenin Çavdarhisar adını bu boydan aldığı bilinmektedir.
Yaklaşık 285.000 nüfusa sahip olan Kütahya Merkez şehrin en kalabalık ve büyük ilçesi olarak ön plana çıkıyor. Yine, yüzölçümü bakımından da en büyük Kütahya ilçesi, 2.458,185 km2 ile Kütahya Merkez oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri