Nümizmatik kelime anlamı olarak antika para, antika sikke veya antika madalyalar ile ilgili incelemeler yapan bir bilim dalıdır. Ülkemizde ve dünyada ise ağırlıklı olarak nümizmatik para koleksiyonculuğu olarak tanımlanmaktadır. Kelime kökeni olarak Fransızca'dan geçmiş bir kelimedir.
Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır.
ÇİL (Uncirculated UNC): Çok ufak sayma kırığı olabilir. Köşeler keskin olmalı. Kat izi veya bombe (cüzdan katı) olmamalı.
3. Belli dönemlerde ve sınırlı coğrafyalarda kullanılmış bu bilgileri bir yana bırakırsak, Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan para sözleri akça, tiyin, tenge, som, mangir ve paradır.
Paraların değeri genelde seri numaralarına göre değişir. Aynı paranın az basılan serisi diğerlerine göre daha değerli oluyor. Yani piyasada az bulunan paralar diğer paralara göre daha değerli oluyor. Örneğin bin liranın 6. emisyondan 'z' serisi değerlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Eski bir madeni para, bu günlerde bulunması güç olduğu ölçüde de maddi bir değere sahip olmaktadır. Bu kapsamda sadece üretildiği dönemin özelliklerini yansıtabilen antika madeni paralar yüksek fiyatlarda değil, ayrıca az bulunur nitelikteki antika madeni paralar da yüksek fiyatlarda elde edilebilmektedir.
Türklerin para yerine akçe yani “ipek gibi” sözünü kullanmış olmaları bile Eski Türk toplumu için ipeğin ve İpek Yolu ticaretinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır (Orkun, 1935: 39-40).
Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir. Bazı kaynaklara göre üç akçe bir paraya eşitti.
Tanzimat Dönemi'nde devletin artan masraflarını karşılamak için kağıt para ihracına izin verilmişti. Bu nedenle Kaime-i Mutebere-i Naktiye veya kısaca Kaime adı verilen kağıt para çıkartıldı. Kaime aynı zamanda hazine bonosu olarak da kullanılabiliyordu.
Madeni paraların üretimi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak yapılır, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle Türk Parasının İtibarını Koruma Mevzuatı kapsamındaki diğer tüm paralar gibi madeni paralar da hasar görmesi durumunda değiştirilebilir.
YAZI BOYUTU. Merkez Bankası kayıtlarına göre, vatandaşın cebinde alışverişte geçmeyen, tedavülden kaldırılmış 21 milyon adet banknot bulunuyor. Değeri 184 milyon liraya ulaşan geçersiz banknotlar iki yıl içinde değiştirilmezse “çöp” olacak.
ÇOK ÇOK TEMİZ – ÇÇT (Extremely Fine XF) : Köşelerde birkaç tane hafif sayma kırığı. Azami 3 tane çok keskin olmayan kat izi. Yırtık veya delik olmamalı.
Şimdilerde tl olarak biçimlendirilen Türk lirası 80'li 90'lı yıllarda binler ve milyonlar olarak basılırdı. Şimdinin para birimi ile 1 TL'ye denk gelen 1 milyon kağıt para ilgili alanlarda hala koleksiyonerler için satışa sunulur. Aynı şekilde 250 bin kağıt para şimdiki parayla 0,25 TL'nin karşılığıdır.
Bir kilogram 1 liralık madeni paranın karşılığı 121,70 lira
Yine bu yönteme göre bir kilogram 50 kuruş 73,53 liraya, bir kilogram 1 lira da 121 lira 70 kuruşa denk geliyor.
Sultani, ilk kez II. Mehmed döneminde bastırılmış yaklaşık 3,45 gram ağırlığında klasik Osmanlı altın parasıdır. Halk arasında "altın" olarak da bilinmektedir.
Dr. Şevket Pamuk'un “A Monetary History of the Ottoman Empire” başlıklı kitabındaki verilere göre 1914'te 1 Osmanlı Lirası'nın değeri 4,36 ABD Doları'na karşılık geliyormuş. Paylaşım tarihi itibarıyla 1 TL'nin 2021'deki değeri ise iddia edildiği gibi 0,13 ABD Doları.
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
etmektedir. Aslında, İslam geleneğinde gümüş sikkelere dirhem, altın sikkelere ise dinar veya miskal denilmiştir. Bunların adları da ağırlıklarındaki tartı birimlerinden geliyordu; gümüş para şer'i dirhem (2.97 gram), altın para ise miskal ağırlığında (4.25 gram) idi.
Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir. Lidyalılar tarafından paraya "sikke" deniliyordu.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Dünyanın en değersiz para birimi İran riyali olurken, onu Vietnam dongu ve Endonezya rupisi takip ediyor.
Türk lirasının değerli olduğu ülkeler arasında bulunan Rusya'nın özellikle başkent Moskova şehri en çok tercih edilen yerlerdendir. 2023 yılında Rusya'da asgari ücret 16.242 Rus rublesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri