Antiseptikler (Yunanca: αντί, karşı(tı), ve σηπτικός, çürüten) enfeksiyon, septisemi veya çürümeyi önlemek amacıyla canlı dokuya uygulanan mikrop karşıtı (antimikrobiyal) maddelerdir.
Bu nedenle antiseptik, enfeksiyonları önlemek veya enfekte olmuş bir yeri tedavi etmek için kullanılan hijyen ürünleri arasında yer alır. Antiseptikler, mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar vb.) büyümesini ve üremesini engelleyerek enfeksiyon riskini azaltır.
Antiseptik ve dezenfektanlar, hastaneler ve sağlık merkezlerinde topikal olarak ciltte, sert yüzeylerde ve tıbbi ekipmanlarda yaygın olarak kullanılan antimikrobial maddelerdir. Antiseptik ve dezenfektanlar mikroorganizmalara olduğu kadar, insan hücrelerine de toksiktirler.
Antisepsi, özellikle vücudun yüzeysel doku (deri, mukoza vb.) ve lezyonlarının kimyasal maddeler kullanılarak patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan, antisepsi işleminde kullanılanlara antiseptik adı verilir (4).
İlgili 24 soru bulundu
Antiseptikler, yalnızca bakterilere karşı etkili olan antibiyotiklerden farklı olarak, vücut yüzeyindeki tüm bakteri, mantar ve virüslerin çoğalmalarını engeller.
da antiseptik denir [1]. Antiseptiklerin çoğu dezenfektanların daha düşük konsantrasyonlarda kullanılan formlarıdır. Deri ve mukoz membranlardaki mikrobiyal yükün azaltılması ya da yok edilmesi için ameliyat öncesinde veya çapraz kontaminasyonu önlemek için genel hijyen amaçlı olarak kullanılırlar.
Hidrojen Peroksit
Yara ve deri antisepsisinde kullanılır. Deri ve yara temizliğinde, ağız yıkanmasında kullanılır. Dezenfektan olarak kontakt lenslerin, cerrahi implantların, plastik aletlerin dezenfeksiyonunda kullanılır.
Aralarındaki tem fark ise dezenfektanların çeşitli canlı olmayan yüzeylerdeki (örneğin cam, ahşap, metal, seramik, plastik, vb.) bakterileri öldürme yeteneği, antiseptiklerin ise cilt ve yara gibi canlı yüzeylerdeki bakterileri öldürmesidir.
Ancak antiseptikler ve dezenfektanlar arasında farklılıklar bulunur. Antiseptik vücuda uygulanırken, dezenfektan tezgahlar ve tırabzanlar gibi canlı olmayan yüzeylere uygulanır.
Antiseptik maddeler, enfeksiyonun önüne geçmek için cilt üstüne ya da mukoza tabakasına uygulanan antimikrobiyal kimyasallardır. Günlük hayatta hem medikal alanda hem de birçok özel alanda sıkça tercih edilmektedir.
Antibiyotik, Microbiology Society'nin belirttiği gibi vücutta aktif bir enfeksiyonu tedavi etmek üzere tasarlanmış olup topikal veya sistemik olarak verilebilir. Buna karşın, Microbiology Society'e göre antiseptik ürünler genellikle enfeksiyon riskini azaltmak için vücudun belirli bir bölgesine yayılır.
Alet, eşya ve elbiselerin antisepsisinde ısı kullanılmaktadır. Ayrıca büyük alanların antisepsisinde ya da iç organlarda etki için ultraviyole ve X ışınlarından yararlanılmaktadır. Derinin dıştan temizliği için lokal antiseptik maddelerden yararlanılır. Ses ötesi sterilizasyonda da çağdaş bir antisepsi yöntemidir.
Antisepsi: Patojen mikroorganizmaların üremelerini durdurmak veya öldürmek için canlı doku üzerine kimyasal maddelerin uygulanmasıdır. Antisepsi için kullanılan kimyasal maddelere antiseptik denir. Düz sabun: Antimikrobiyal içermeyen ya da sadece koruyucu olacak kadar içeren deterjanı ifade eder.
Sıhhat Pharma Oksijenli Su Antiseptik Çözelti Sıvı 100ml, küçük kesikler, yaralar, yanıklar, sıyrıklar ve diğer cilt yaralanmalarının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için kullanabileceğiniz bir üründür. Bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek enfeksiyon riskini azaltır.
İçerdiği parafin ve klorheksidin asetat sayesinde yanığın acısını dindirir ve yarayı enfeksiyonlardan korur. İçerdiği parafin ve klorheksidin asetat sayesinde yanığın acısını dindirir ve yarayı enfeksiyonlardan korur.
Antiseptik ile dezenfektan arasındaki farklar son derece belirgindir. Antiseptikler sadece canlı dokulara uygulanabilirken, dezenfektanlar cansız dokulara da uygulanabilmektedir. İyi bir antiseptik deri ve dokuyu tahribata uğratmadan mikroorganizmaların üremesini önler.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Aloe Vera; limon yağı, okaliptüs yağı, karanfil yağı, tarçın yağı ve kekik yağının birleşmesiyle birlikte mükemmel bir dezenfektan ortaya çıkıyor. Tüm bunların yanında evde dezenfektan yapımı alkol ile de mümkün olabiliyor.
Antiseptikler yaranın etrafına sürülür, yara içi temiz su ve serum fizyolojik ile temizlenir. Antiseptik, kirli ve dikiş atılmayacak yaralarda ilk temizlikte yara içine kullanılabilir, sonraki pansumanlarda yara içine sürülmez.
Asepsi: Ortamın mikropsuz olması; ortamda patojen mikroorganizmaların bulunmayışıdır. Antisepsi: Enfeksiyonun önlenmesi için, patojen mikroorganizmaların yok edilmesi işlemidir.
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir. Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Tentürdiyot, yaranın mikrop kapmasını önlemeye yarar. Antiseptik solüsyonlar ise yarayı temizlerken kullanılmalarının yanı sıra, ciddi yaralanmalarda, hastaneye ulaşana kadar derinleşmiş kesiklerin ve sıyrıkların mikrop kapmasını engeller.
Antiseptik kelimesi, literatür olarak “Çürüme/bozulmaya karşı olan” veya “Sepsisi önleyen” demektir. (biyosidleri) anlatmak için kullanılır.
Mantar kaynaklı ve bakteri kaynaklı deri enfeksiyonlarının tedavisinde, dokunun kanlanmasının bozulduğu bası ve kan akımının durduğu staz yaralarındaki bölgelerde kanın göllenmesi nedeniyle oluşan yaralardaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri