Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur. Barbun balığı fırında da pişirilebilir.
Tavada zeytinyağında kızartıldığında mısır ekmeği ve çoban salatasıyla tüketilmesi farz olan barbun balığının daha irilerini (küçüklerini tekirle karıştırıyorlar, üzülüyor bak) fırında pişirmek de mümkün.
Barbunya çok lezzetli olduğu için farklı pişirme yöntemlerine de uygundur. Izgarada ve tavada yapılabileceği gibi kağıtta barbunya da çok lezzetli olur.
(Una buladıktan sonra fazla unun dökülmesi için silkeledikten sonra tavaya koyun) Kızgın yağda her bir yüzü 1-2 dakika kızartılan balıklarınız, yenmeye hazırdır.
İlgili 33 soru bulundu
Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur. Barbun balığı fırında da pişirilebilir. Sadece zeytinyağı ve tuz ile sosladığınız barbun balığını defne yaprakları eşliğinde fırınlayabilirsiniz.
En çok kızartma ve fırınlama yöntemleriyle hazırlanan barbun pişirirken sıklıkla ayçiçek yağı kullanılır.
Barbun balığı kılçıklı mı? Kılçıksız balık yoktur. Lakin barbun kılçığı az olan balıklara misal olarak verilir.
- Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir. Onu daha çok balığın pişmesini kontrol ederken takip etmek gerekir. - Fırında balık pişerken tepsinin yanına patates dilimleri de konulabilir.
Barbunu, kuzeni tekirden ayıran en belirgin özellikleri; başının daha dik ve sırt yüzgeçlerinde bulunan harelerin şeffaf oluşudur. Tekirin ise başı daha uzuncadır ve sırt yüzgecinde bulunan hareler ise oldukça belirgindir.
Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri ve proteince zengin olan barbunun içerisinde A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri bulunur. Barbunya balığı ayrıca thiamin, niyasin, folat ve pantotenik asit içerir. Mineral açısından da son derece zengin olan barbunya, yüksek oranda selenyum ve fosfora sahiptir.
Halk arasında barbun olarak bilinen barbunya (Mullus barbatus), Mullidae familyasından bir balık türü.
Daha sonra balıklarımızın üzerine bir miktar tereyağ ilave edip 2-3 yemek kaşığı da zeytinyağı gezdirip fırın tepsimizin üzerini aleminyum folyo ile kaplıyoruz. önceden 180 derecede ısıtılmış fırında balığımızı 30-35 dk kadar pişiyoruz. Ve barbunumuz hazır.
Levrek, palamut, mercan ve çipura gibi bol etli balıklar, fırında daha güzel pişer.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Genel olarak sırtı ve bordaları kırmızımsı pembe, karınları daha açık renkli, iri gözlü, iri pullu, çenesinin altında palabıyık gibi iki adet dokungacı olan bu güzel balıkların çoğunlukla küçüklerine tekir, büyüklerine barbunya denir. Halbuki, tekir balığının küçüğü “mıcır”, irileri de “çuka” olarak bilinir.
Kanlı gözleri olan balıkları seçmemelisiniz.
Mevsiminde tutulan balıklar tazedir ve dolayısıyla gözleri de parlak olur. Örneğin taze barbun balığı nasıl anlaşılır diye inceleme yaparken tam emin olamıyorsanız bu türün temmuz ekim arasında tutulup taze olarak tezgahlara geldiği bilgisi işinize yarayacaktır.
Etinin tadı karidese benzer. Izgarası ve fırını da güzel olur. Barbunun rengi daha kızıla çalarken, tekirin alnı dik, kafası küt ve daha uzundur. Her ikisinin çenesinin altında iki adet sakal bulunur.
Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Bir kasede zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu karıştırın. Bu karışımı balıkların üzerine gezdirin. En üste de defne yapraklarını dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik Arçelik Ankastre Fırın'da, balıklar kızarıp renk alana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
Çipura, levrek, barbun, sardalya, hamsi, istavrit gibi balıklarda et biraz daha elastikidir. Eğer bu balıklarda et yumuşaksa ve parmağınızı batırdıktan sonra geri gelmiyorsa bayattır.
Yağlı bir balık türü olarak sınıflandırılan barbunya balığının, 100 gramlık porsiyonu mevsimine göre ortalama 350-2690 mg arasında EPA ve DHA içerir. Sonbahar aylarında n-3 VLCPUFA seviyeleri artar. 100 g'da 4.92 g yağ bulunan barbun balığı, 0.70 g ω-3, 0.07 ω-6 içerir.
Levrek. Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri