Anıtkabir hediyelik eşya dükkanında; anahtarlık, kolye, rozet, saat, bileklik, broş, kol düğmesi gibi aksesuarlar, heykel, maket ve magnet gibi hediyelik eşya seçenekleri, kitap ve kırtasiye ürünleri ile tekstil ürünleri bulunmaktadır.
Ankara Beypazarı bölgesindeki küpe, bilezik gibi takılar ile vazo, sürahi, kupa, cezve gibi ürünlerde kafes ve astar üzerine telkâri yapılan hediyelik eşyalar çok meşhurdur.
Ankara mutfağına özgü geleneksel lezzetlerden bahsedelim biraz. Simide Ankara'da simit denir! Meşhur Ankara simidini, Beypazarı kurusunu, AOÇ özel üretim Ankara balını, koyun etinden lokum gibi Ankara tavasını, yaprak döneri yemeden Ankara'dan dönmeyin.
İlgili 39 soru bulundu
Ankara'nın nesi meşhur diye sorulduğunda hepimizin aklına şüphesiz ilk olarak Anıtkabir gelmektedir. Her yıl özellikle 10 Kasım'da turistlerin uğrak noktası olan Anıtkabir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren muazzam bir yapıdır.
Beypazarı kurusu, ev yapımı tarhana, cevizli sucuk, havuç lokumu ve havuç suyu gibi onlarca yöresel ürünün yanı sıra ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatlarını da satın alabileceğiniz Beypazarı Çarşısı'nda Ankara keçisi kılından yapılan el yapımı halı ve kilimleri de kesinlikle incelemenizi öneririz.
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken Ankara armutunun dışında yazlık, kışlık, standart ve yöresel olarak 600'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır.
Kapalıçarşı, tarih boyunca halı, altın, antika gibi değerli eşyaların müzayedeyle satıldığı ünlü bir pazar yeriyken, günümüzde turistlere yönelik imitasyon saatler, çantalar, giysiler, aksesuarlar, baharatlar ve lokumlar gibi ürünlerin satıldığı bir merkeze dönüşmüştür.
Kişiye özel bir bileklik, kol saati, duvar saati, masa saati, deri kemer isabetli bir seçim olabilir. Yine kendi ismini taşıyan bir viski seti, bira bardağı, şampanya veya şarap kadehleri zengin de olsa o erkeğin hediye olarak almaktan mutluluk duyacağı bir hediye olabilir.
Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır.
İlin adını taşıyan tavşanı, keçisi, atı ve kedisi dünya çapında bilinir, armudu, çiğdemi, yerel yemeklerden Ankara tavası ve Kızılcahamam ve Beypazarı'nın maden suyu ise ülke çapında tanınır.
Artık Ankara il sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşların yanı sıra çimento, traktör, tarım aleti ve makineleri, motor, boya, tuğla, kiremit ve orman ürünleri, mobilya, madenî eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları da görülmeye başlamıştır.
Ankaralıların sebze tüketiminde 102 bin 497 ton ile ilk sırada yer alan domatesi, 57 bin 784 ton ile patates ve 43 bin 810 ton ile salatalık izledi. Sebzelerde en az tercih edilenler ise 8,5 ton tüketimle kabak çiçeği ve 10 ton tüketimle tatlı patates oldu.
Kırmızı ve tatlı meyvesi ile çok tercih edilen ahududu, Ankara'da yetiştirmek için uygun meyvelerdendir. Ankara'da hangi tür ahududu fidanı yetişir dendiğinde willamette, heritage, aksu pembesi ve Hollanda boduru tercih edilebilir. Bunlara ek olarak yediveren ahududu da, Ankara ikliminde yetiştirme açısından uygundur.
Uzun yıllar tarihe tanıklık etmiş olan beyaz ve cumbalı konakları ile ünlüdür Beypazarı… Beypazarı güveci ve Beypazarı kurusu gibi geleneksel lezzetleri, telkari ve dokumacılık gibi çeşitli el sanatları ile öne çıkan Beypazarı, tüm kültürel değerleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
İlçenin merkezinde bulunan İrfan Şekerleme, hem ürün çeşitliliği hem de uygun fiyatlı seçenekleri ile Ankara seyahatinden hediye olarak havuç lokumu satın almak ziyaret edilebilir. Burada, havuç lokumu farklı gramajlarda, paketli ürünler olarak satışa sunulmaktadır.
Beypazarı Köylü Pazarı - Ankara
Her ne kadar haftanın her günü açıkmış gibi görünse de asıl olarak çarşamba ve hafta sonları zenginleşiyor.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir yemek olan “Öllüğün Körü”, “Ankara Halk Mutfağı” kitabında, diğer ilçelerin yöresel yemekleriyle birlikte arşivleniyor. “Öllüğün Körü”, İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir Çankaya yemeği.
1964 yılında Bayburt'ta doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri