Antrepo rejimi, eşyanın antrepoya gümrük mevzuatında düzenlenen şekilde konulması halinde süresiz kalabildiği ve eşyanın antrepoda kaldığı süre içerisinde eşyaya terettüp eden vergilerin ödenmediği bir gümrük rejimidir.
Antrepo ya da Ardiye, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür ticari depodur.
Antrepo Çeşitleri
Sadece malların bulunduğu süre için antrepoya ardiye masrafı öder. Malları yurt içinde müşteri bulup sattıkça parti parti antrepodan çeker ve ithalat vergisini her parti mal için öder.
Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulması amacıyla kurulan ve kuruluşunda aranılacak koşulları ve nitelikleri 4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı yönetmelikle belirlenen yerdir. Antrepo işleticisi, gümrük antreposu işletmesine izin verilen kişidir.
Uluslararası alanda taşımacılık yapan firmaların mallarının gümrük işlemleri sırasında muhafaza edilmesi önemlidir. Gümrükte bekleyen malların işlemler bitene kadar uygun şartlarda depolanabilmesi için yerleştirildikleri yerler antrepo olarak adlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Antrepo elemanı, antrepo olarak adlandırılan bu gümrük depolarında çalışır. Memur denetimi ve kağıt üzerindeki prosedürler uygulanana kadar rutin depo işleri sürer. Ülkeye giren mallar, yönetmeliklere uygunluk bakımından gümrük memurlarınca kontrol edilir.
Antrepolar, malların geçici olarak depolanması için kullanılır ve genellikle limanlarda veya sınır kapılarında bulunur. Malların antrepoya uygun şekilde yerleştirilmesi durumunda sınırlı bir süre boyunca korunması mümkün olur ve bu süre zarfında vergi ödeme gerektirmeyen özel bir gümrük rejimi uygulanır.
Bu depolar gümrük binalarına oldukça yakın olarak konumlandırılır ve antrepo olarak adlandırılır. Buraya konulan malların vergisi henüz ödenmemiştir ve gerekli işlemler tamamlanana kadar ürünler burada koruma altında tutulur. Burada bulunan ürünler ticari ürünler olarak geçer.
Antrepo rejimi, tahakkuk edebilecek her türlü gümrük vergilerine karşılık teminat verilmesine bağlı ekonomik etkili bir gümrük rejimidir. Antrepolara konulan eşya için tahakkuk eden gümrük vergileri (gümrük vergisi, KDV, varsa ÖTV ve diğer mali yükümlülükler) antrepo beyannamesinde gösterilir.
Antrepo mevzuatımızda, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın veya izin verildiği durumlarda serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç edilmek kaydıyla konulduğu açık ya da kapalı alanlar olarak tanımlanmaktadır.
Genel antrepolar, özel antrepolardan farklı olarak gerçek kişiler tarafından işletilememektedir. Özel hukuk tüzel kişilerinden ise sadece belirli miktarda ödenmiş sermayeye sahip15 en az 2 yıldır faaliyette bulunan anonim ve limited şirketlere genel antrepo açma ve işletme izni verilebilmektedir.
Depolama sırasında alınan ve Ardiye Ücreti diye adlandırılan ücret ise eşyanın antrepo işletmesiyle anlaşarak muhafaza edilmesinde verilecek ücrettir. Eğer ithalatçı bir firma iseniz, yurtdışından veya içinden aldığınız malın tamamını alıp antrepoya yerleştirirsiniz.
Gümrük antrepoları, genel veya özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 41 şehirde 92 gümrük müdürlüğüne bağlı toplam 1195 antrepo var.
Gümrüksüz depolama, depolanması istenen eşya ya da malın geçici depolama süreliğine uygun yerlerde istiflenmesi anlamına gelmektedir. Ancak bu depolama yöntemi malların sadece bir yerden başka bir yere taşınarak orada bekletilmesi anlamına gelmez.
Müsteşarlıkça antrepo açılmasına ekonomik yönden ihtiyaç bulunduğunun anlaşılması halinde; kamu kuruluşlarına veya belediyelere veya Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilere gümrük yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımaları halinde antrepo açma ve işletme izni verilebilmektedir.
Depo ve antrepo arasındaki farklara gelecek olursak… Antrepolarda eşyanın kalma süresiyle alakalı bir sınırlama yoktur. Ancak normal depolarda eşyaların belirli bir muhafaza süresi vardır. Antrepolarda bulunan eşyalara elleçme işlemi uygulanır ancak geçici depolardaki eşyalara sınırlı ölçüde uygulanır.
Eşyanın antrepoya alınması için gümrük beyanında bulunmanız gerekir. Bu çerçevede vereceğiniz gümrük beyannamesine “antrepo beyannamesi” denir. Antrepo beyannamesinin gümrük idaresinin bilgisayar sisteminde tescil edilmesinin ardından gümrük idaresi beyanın doğruluğunu kontrol ve eşyayı muayene eder.
Antrepo gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın izin verilmesi durumunda ihraç eşyanın da konulması amacıyla kurulan ve kurulusunda aranılacak koşulları ve nitelikleri yönetmelikle belirlenen yerlere denir.
Gümrüklü Antrepo açma ve işletme izni almak isteyen kişilerin Gümrük Yönetmeliği ekinde buluna Ek-80'in “I. BAŞVURU İÇİN ARANACAK BİLGİ VE BELGELER” bölümünde belirtilen belgeler ve Ek-81'de yer alan taahhütname ile antreponun bağlı bulunacağı gümrük müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekir.
Gümrük antrepolarına, serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracata bağlı önlemlerden yararlanabilen her türlü eşya konulabilir. Ancak gümrük idaresince mevzuat ve uygulamaları doğrultusunda antrepolara konulacak eşya ile ilgili kısıtlamalar ve sınırlamalar getirilebilir.
a) 1.000 m² veya 2.000 m³'e kadar olanlar için 1.000.000 TL. b) 1.000 m²'den sonraki her 1.000 m² için 500.000 TL (1.000 m²'nin altındaki artışlar 1.000 m²'ye tamamlanır). c) 2.000 m³'den sonraki her 2.000 m³ için 500.000 TL (2.000 m³'ün altındaki artışlar 2.000 m³'e tamamlanır).
Gümrük Rejimi nedir, ne demektir? Türk Dil Kurumu ''Rejim'' kelimesini, yönetme, düzenleme biçimi, düzen olarak tanımlamaktadır. Gümrük rejimini ise, konusu ve iktisadi amacına göre dış ticaret işlemine tabi tutulması planlanan ürünlere uygulanacak gümrük süreçlerinin sınıflandırılmaları olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri