Antrepo Çeşitleri Sadece malların bulunduğu süre için antrepoya ardiye masrafı öder. Malları yurt içinde müşteri bulup sattıkça parti parti antrepodan çeker ve ithalat vergisini her parti mal için öder.
Antrepo sözlük anlamı ile “Transit ticarette, gümrük vergisine konu olup, henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerektiğinde küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı, gümrük binaları yakınında bulunan, kamu veya özel kesimce işletilen bir tür depo”dur.
Antrepo rejimi, tahakkuk edebilecek her türlü gümrük vergilerine karşılık teminat verilmesine bağlı ekonomik etkili bir gümrük rejimidir. Antrepolara konulan eşya için tahakkuk eden gümrük vergileri (gümrük vergisi, KDV, varsa ÖTV ve diğer mali yükümlülükler) antrepo beyannamesinde gösterilir.
Depo ve antrepo arasındaki farklara gelecek olursak… Antrepolarda eşyanın kalma süresiyle alakalı bir sınırlama yoktur. Ancak normal depolarda eşyaların belirli bir muhafaza süresi vardır. Antrepolarda bulunan eşyalara elleçme işlemi uygulanır ancak geçici depolardaki eşyalara sınırlı ölçüde uygulanır.
Antrepo mevzuatımızda, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın veya izin verildiği durumlarda serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç edilmek kaydıyla konulduğu açık ya da kapalı alanlar olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
ifade eder. Madde 4 – Gümrük idareleri tarafından antrepo işletilmediği veya bu işletmelerin yeterli olmadığı hallerde, gümrük antreposu açılması ve işletilmesi izni vermeye Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
Gümrük antrepoları, genel veya özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır. Genel antrepolar, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen; özel antrepolar ise, yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan antrepolardır.
Antrepo Rejimini Kullanmanın Avantajı Nelerdir? Antrepo rejimi, uluslararası ticaretin kolaylaştırılması için gerekli işlemlerin basitleştirilmesini, söz konusu işlemler için gereken belgelerin ve maliyetin azaltılmasını ve ticarete konu malların satıcılar ve alıcılar arasındaki hareketini hızlandırmayı amaçlıyor.
Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara “antrepo” adı verilir.
-Genel Antrepolar, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen; -Özel Antrepolar, ise yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan gümrük antrepolarıdır.
Antrepo beyannamesinin, taşıtın antrepoya gelişini takip eden iki iş günü içerisinde tescil edilmesi gerekir. Gümrük idaresi, sürenin bitiminden önce eşya sahibi ya da taşıyıcı tarafından yapılacak yazılı ve gerekçeli talebe istinaden bu süreyi bir gün uzatabilir.
Antrepo beyannamesinin gümrük idaresinin bilgisayar sisteminde tescil edilmesinin ardından gümrük idaresi beyanın doğruluğunu kontrol ve eşyayı muayene eder. Yapılan kontrol ve muayene sonucunda eşyanın beyana uygun olduğu anlaşılırsa eşya antrepoya alınır.
Türkiye'ye bir ürün ithal olduğunda gümrük vergilerini ödemek zorundasınız. Eğer bir ürün Türkiye'ye geçici olarak giriyorsa ya da antrepo rejimi altına alınıyorsa, serbest dolaşıma girmese bile gümrük vergilerini garantiye alacak bir şekilde teminat yatırılması gerekiyor.
Antrepo ya da Ardiye, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür ticari depodur.
Antrepo sorumlusu, gümrüğe giren ticari malların konulduğu depodan sorumlu olan kişidir. Bu depolara gelen tüm mallardan sorumlu olan antrepo sorumlusu her türlü işlemi yürütmekle görevlidir. Yapmış olduğu tüm işlemleri gümrük kanunlarına uygun şekilde gerçekleştirir.
Gümrüklü Antrepo açma ve işletme izni almak isteyen kişilerin Gümrük Yönetmeliği ekinde buluna Ek-80'in “I. BAŞVURU İÇİN ARANACAK BİLGİ VE BELGELER” bölümünde belirtilen belgeler ve Ek-81'de yer alan taahhütname ile antreponun bağlı bulunacağı gümrük müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekir.
Antrepo Açma İzni Hakkında
Gümrük idareleri tarafından antrepo işletilmediği veya mevcut işletmelerin yeterli olmadığı hallerde antrepolar, Gümrük Müsteşarlığının izni ile açılabilir. Bu izin Türkiye'de yerleşik kişilere, antrepo açılmasına ekonomik yönden ihtiyaç bulunduğunun anlaşılması halinde verilir.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 41 şehirde 92 gümrük müdürlüğüne bağlı toplam 1195 antrepo var.
Antrepo elemanı, antrepo olarak adlandırılan bu gümrük depolarında çalışır. Memur denetimi ve kağıt üzerindeki prosedürler uygulanana kadar rutin depo işleri sürer. Ülkeye giren mallar, yönetmeliklere uygunluk bakımından gümrük memurlarınca kontrol edilir.
Özel Antrepo: Sadece antrepo isletmecisine ait eşyanın konulabildiği gümrük antrepolarıdır. Özel antrepolar C, D, E tipi olmak üzere kendi arasında 3'e ayrılır. C tipi antrepo: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
Gümrük Yönetmeliği'nin 519.maddesinin 3. fıkrası, 'Genel antrepo olarak açılıp işletilmesi istenen yerlerin açık ve/veya kapalı alanları toplamı büyükşehir belediye sınırları içerisinde 5 bin m2'den, diğer yerlerde ise 3 bin m2'den küçük olamaz” şeklindedir.
a) 1.000 m² veya 2.000 m³'e kadar olanlar için 1.000.000 TL. b) 1.000 m²'den sonraki her 1.000 m² için 500.000 TL (1.000 m²'nin altındaki artışlar 1.000 m²'ye tamamlanır). c) 2.000 m³'den sonraki her 2.000 m³ için 500.000 TL (2.000 m³'ün altındaki artışlar 2.000 m³'e tamamlanır).
Müsteşarlıkça antrepo açılmasına ekonomik yönden ihtiyaç bulunduğunun anlaşılması halinde; kamu kuruluşlarına veya belediyelere veya Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilere gümrük yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımaları halinde antrepo açma ve işletme izni verilebilmektedir.
Gümrük antrepolarına, serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracata bağlı önlemlerden yararlanabilen her türlü eşya konulabilir. Ancak gümrük idaresince mevzuat ve uygulamaları doğrultusunda antrepolara konulacak eşya ile ilgili kısıtlamalar ve sınırlamalar getirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri