Bonfile ya da antrikot benzeri bir et kullanacaksanız etinizin buzlukta yer kaplamasını önlemek açısından mutlaka bir et döveceği yardımıyla incelterek buzdolabı poşetine koymanızı öneririz. Böylelikle tüketmek istediğinizde buzları da rahatlıkla çözünecektir.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Genel olarak kuşbaşı, bonfile, biftek gibi parça etler 6 ay, kıyma ve sakatatlar 3 ay, sosis salam gibi işlemiş et ürünleri ise 1-2 ay derin dondurucuda saklanabilir. Buzdolabında eti cam, çelik ya da plastik kapta saklamak sulanmasına engel olur.
Etlerinizi bonfile ya da antrikot olarak ayırdıktan sonra buzdolabında muhakkak en az 4 saat dinlendirin. Ardından etlerin üzerini kağıt peçete yardımıyla kurulayın. Buzdolabı poşetine parça etlerinizi yerleştirirken birbirlerine yapışmaması için aralarına yağlı kağıt serin. 6-12 ay içinde tüketebilirsiniz.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Bonfile ya da antrikot benzeri bir et kullanacaksanız etinizin buzlukta yer kaplamasını önlemek açısından mutlaka bir et döveceği yardımıyla incelterek buzdolabı poşetine koymanızı öneririz. Böylelikle tüketmek istediğinizde buzları da rahatlıkla çözünecektir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
Taze et genellikle elastik bir yapıya sahiptir ve parmaklarınızla hafifçe bastırdığınızda orijinal şeklini hızla geri alır. Nemlidir ve taze bir hissiyatı vardır. Ancak bozulmuş et, sulu veya yapışkan bir dokuyla birlikte gevşek olabilir. Bakteri üremesi de başladıysa oldukça kaygan olması dikkatinizi çekecektir.
Et ve Et Ürünleri
Etleri muhafaza etmek için kullanılan başlıca teknikler ile geliştirilen ürünler aşağıdaki gibi sıralanabilir; Kurutma: Et güneşte kurutulmak suretiyle saklanıyordu. Kurutulmuş ete “kak et” deniyordu. Etin kemikli kısmı tuzlanarak ağaçlara asılıp saklanırdı (Baysal, 1990: 28, Genç, 1982).
Tavayı orta ateşte güzelce ısıtın. Ardından etinizi tavanın içerisine koyun. Orta kalınlıkta bir antrikot için bir tarafını 2 dakika diğer tarafını da 2 dakika olmak üzere her iki tarafını yüksek ateşte mühürleyin.
Buzdolabında et çözdürme için izleyebileceğin adımlar şu şekilde: Donmuş eti dondurucu bölümünden çıkararak bir önce bir tabağa ya da tepsiye koy. Böylece hem eti korumuş olur hem de çözülen etten buzdolabına herhangi bir nem veya suyun akmasına engel oluyor. Ardından eti buzdolabının alt raflarından birine koy.
Dondurulmuş bir şekilde etimizi düdüklüye alıyoruz. Üzerine halka halka soğanımızı doğrayıp döşüyoruz ve etlere 1 çay kaşığı kadar karabiber ekleyip hiç su koymayarak düdüklü buhar çıkışı verene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Buzdolabında saklanan Eti 3 veya 5 gün içinde (kıyma ve sakatı 1 veya 2 gün içinde) tüketmelisiniz. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da süresiz olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Öncelikle kurban eti kesildiği gün pişirilmemelidir. Bunun yerine en az 12 saat dinlendirilmesi lezzetini arttıracaktır. Kurban etinin sıcaklığını düşürmek için ilk 4-5 saat buzdolabında bekletilmelidir. Eğer uzun süre saklanacaksa, uygun boyutlar halinde kesilmeli ve hava almayacak poşetlere konulmalıdır.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi. Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd.
İyi bir şekilde marine edilmiş olan antrikot yumuşacık olur. Bunun için marine edilmiş olan antrikotu 1 gece buzdolabında bekletirseniz yararlı olur. Daha sonra tavada mühürleme tekniği ile yumuşacık ve lezzetli bir antrikot yapabilirsiniz. Etin her iki tarafınıda kontrollü olarak 10 dakika kadar pişirin.
Dondurucudan çıkan et ve et ürünlerinin haşlanarak donunun çözülmesi uygun değildir. Esas olan, dondurucudan çıkan etin 0 dereceye alınması ve yavaş yavaş çözülmesinin sağlanmasıdır. Bunun için de kullanacağınız et ya da kıymayı bir gün önceden çıkararak 0 dereceye almanız gerekir.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur. Tuz ve Sirke Kullanın: Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri