Pamuk gibi antrikotlar hazırlamak ve antrikotun yumuşak olması için marinasyon yani ıslak dinlendirme yöntemini uygulamalısınız. Antrikot eti dananın en leziz kısımlarından biri olsa da etin içerisinde kas, lif ve sinir dokuları bulunduğu için marine etmeden pişirildiğinde sert olabilir.
1 veya 2 diş ezilmiş sarımsak ile 1 çay bardağı sütü de kabın içine ekleyin. 1 çay bardağı sıvı yağı da ilave ederek biraz hardal ile bir karışım elde edin. Damak zevkinize göre kekik, biber ve tuz da ekleyerek marine sosunuzu karıştırın. Mümkünse taze baharatları kullanmalısınız.
Antrikotu fırına atmadan yalnızca tavada pişirmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine etmektir. Daha sonra ısınmış döküm tavada, yüksek ateşte her iki tarafını da 2 dakika pişirin. Pişen eti bir süre dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Mühürledikten sonra etinizi fırına verin
Az pişmiş bir et için 4 dakika, orta pişmiş için 6 dakika, çok pişmiş bir et elde etmek için ise 10 dakika fırında pişirmeniz yeterli olacaktır. Daha uzun süre ya da daha kısa süre pişirirseniz etiniz ya çok az pişmiş kalacaktır ya da çok sertleşecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir kaba 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet rendelenmiş sarımsak ekleyin ve etinizin içerine alıp tüm yüzeylerini sosa bulayın ve 15 dakika bekletip, ardından pişirin. Antrikot etini marinasyon sürecini tamamladıktan sonra eti doğru yöntemle pişirmek de oldukça önemli.
Et terbiyesinde süt mü yoğurt mu? Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır. Et marine edilmeden önce dinlendirilmelidir.
Yaklaşık 10 dakika ısınan tavanıza, etlerinizi yerleştirin ve zevkinize göre antrikot mühürleme tekniği ile etinizi pişirin. Etleriniz tavada ne kadar çok uzun kalırsa, mühürleme derecesi o kadar yoğun olacaktır. İyi pişmiş bir et için her iki tarafını da 15 dakika boyunca pişirebilirsiniz.
Bazı et çeşitleri marine edildiğinde daha da lezzetli hale gelirken bazı etleri marine etmenize gerek yoktur. Marine edilince lezzeti yoğunlaşan et türleri: Bonfile, biftek, gerdan, pançeta. Marine etmeye gerek olmayan et çeşitleri: Kemiksiz pirzola, T-bone, kontrfile biftek, fileminyon, NY strips.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Marine edilmesi; 2 diş sarımsağı bıçağın tutma yeriyle bir darbeyle ezip, baharatlar, zeytinyağı ve soya sosuyla etinizi marine edin ve dinlendirmeye bırakın. Kabınızın kapağı kapalı olsun ve buzdolabında en az 2 saat en fazla 1 gün etinizi dinlendirin.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli antrikotun kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında antrikot ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Etin daha lezzetli olması ve aromasının artması için ilk şart kaliteli et seçmek ve kullanmadan önce eti bir süre dinlendirmektir. Vakumlama yoluyla dinlendirme yöntemi evde uygulamaya en uygun olanıdır. Bu yöntemle etler en fazla 4-5 gün buzdolabında dinlendikten sonra kullanılmalıdır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Havuç ve domatesi de ilave edip sebzeler yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Unu ve salçayı ekledikten sonra kısık ateşte biraz karıştırıp suyunu katıyoruz. Baharatlarını ilave ettikten sonra az pişmiş antrikotları tekrar sosun içine alıp ağzı kapalı şekilde 1-1. 5 saat kısık ateşte pişiriyoruz.
Kırmızı etin daha iyi pişmesi için mühürleme yöntemini ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Doğru pişirme yöntemleri ile yemek saatinizde harika lezzetler elde edebilirsiniz. Özellikle antrikot et mühürleme yapılması için en doğru et çeşitlerinden biridir.
Tava kızdıktan sonra, eti yerleştirin ve kendi haline bırakın. Tavadan çıkan sesler, duman ve koku sizi korkutmasın, doğru et pişirmenin belli başlı cilveleri ile karşı karşıyasınız. Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz.
Dana bifteği de marine etmek için diğer et çeşitlerinde olduğu gibi asit, yağ ve aroma vericilerden faydalanmak gerekir. Dana biftek marinesi için yağ kullanacaksan genellikle zeytinyağı tercih edildiğini bilmelisin şefim. Asidik olarak ise soğan ya da sarımsak, limon ya da sirke kullanabilirsin.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri