Anzer balı, polen kaynakları ve özel arı türleri nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, polen alerjisi olan ve arı alerjisi olan kişilerin anzer balı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir. Ayrıca, balın hamile ve emziren kadınlarda kontrollü tüketilmesi önerilir.
Anzer balının içerisinde bulunan fenolik bileşenler oldukça güçlü antioksidan özelliği taşır. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. İyi bir antioksidan olan Anzer balı aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla birçok hastalıktan korunmayı sağlar.
Anzer balını fazla tüketme sonucunda oluşan yan etkileri
Anzer balı, ölçülü tüketildiğinde faydalı olurken, çok fazla tüketildiğinde ise kalp rahatsızlığı, tansiyon veya mide rahatsızlığı yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Astım ve alerjik reaksiyonları azaltır: Anzer balı, içerdiği doğal polenler sayesinde astım ve alerjik reaksiyonları azaltır. Sindirim sistemini düzenler: Anzer balı, sindirim sistemi problemlerini gidermek için kullanılır. Ayrıca mide ülseri, gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Anzer balını bu denli kıymetli kılan ise nadir bulunan bir bal olması ve Kafkas arılarının neslinin tükeniyor olmasıdır. Anzer Balını 7'den 70'e herkes tüketebilir. Bebekler, çocuklar ve erişkinlerin kullanımı için ideal bir bal türüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Tüketilmesinin hemen ardından kana çok hızlı karıştığı için bu da fazla tüketim sonucunda şeker hastalarında risk oluşturabilir. Anzer balı çok fazla tüketildiği zaman görülen olası yan etkileri, tansiyon rahatsızlığı, mide rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı yaşanmasına neden olabilir.
Anzer Balı Kaç Kaşık Yenmeli? Anzer balının tüketimine yönelik olarak, aç karnına günde birkaç çay kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak bu miktarın ötesine geçilmemesi önerilir. Aşırı miktarda Anzer balı tüketimi, sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilir.
Bağırsak fonksiyonunu geliştirdiği gibi hazımsızlığı giderir. Kalp çarpıntısını engellemesinin yanı sıra damar tıkanıklığı ve sertliği gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Mide ülseri rahatsızlığında olumlu etkileri görülür ve tümörün küçülmesinde faydalıdır.
Meşe balı, bağışıklık sistemini güçlendirici, üst solunum yolları enfeksiyonları ile sindirim sisteminde gastrit, ülser, reflüye sebep olan Helicobacter pylori'ye karşı oldukça etkilidir.
Günde bir yemek kaşığı anzer balı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı vücudu koruyor. İçindeki fenolik bileşik sayesinde anzer balı, vücuda girdikten sonra güçlü antioksidan etkiler gösterebiliyor.
Anzer Balı da dahil olmak üzere tüm bal türlerinde bulunan polenler, arı zehiri ve diğer bileşenler, bal alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bal alerjisi olan kişiler Anzer Balı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemeğinden önce, yemeklerden en az 2 saat önce aç karnına bir tatlı kaşığı Anzer balı tüketilebilir. Bir su bardağı ılık suyun içine bir tatlı kaşığı Anzer balı koyup çay kaşığıyla karıştırıp şerbet haline getirerek de tüketebilirsiniz.
Bu bal Anzer yaylasındaki yaklaşık 400-500 çiçekten toplanan nektarlar ile üretilen bir bal çeşididir. Bu çiçek türlerinin büyük bir kısmı sadece Anzer yaylasında bulunan endemik çiçek türleridir. Bu balın u kadar kıymetli olmasının en önemli sebeplerinden biri de budur.
Aynı zamanda şeker hastaları ve diğer sağlık sorunları nedeniyle bal tüketimi kısıtlananlar da anzer balı tüketemeyebilir. Anzer balının içeriğinde yüksek miktarda şeker bulunması nedeniyle diyabet hastalarının tüketmesi önerilmez veya miktarı kısıtlı olmalıdır.
Anzer Balı, yüksek antibakteriyel özellikleri sayesinde yara iyileşmesinde etkilidir. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve enfeksiyon riskini azaltır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Kestane balının olumlu etkilerinden biri midedeki sindirimi kolaylaştırmasıdır. Özellikle reflü ve ülsere bağlı olarak meydana gelen mide yanmalarında etkilidir. Dolayısıyla kestane balı, mideye iyi gelen bir bal türüdür.
Kestane balı reflü ve ülser nedeniyle oluşan mide yanmasına karşı etkilidir.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Kestane balı neye iyi gelir sorusunda öne çıkan cevap yara iyileştirme gücüdür. Böylece, midede ülser benzeri rahatsızlıkların iyileşmesine destek olur.
Anzer balı sadece Rize'nin Anzer yaylasında üretilir. Dünyanın başka hiçbir yerinde üretimi mevcut değildir. Yaklaşık 5000 tane çiçekten polen toplandığı için diğerlerinden farklı olarak bilinir. Dünyada eşi benzeri bulunmadığı için ve Kafkas arılarının nesli azaldığı için diğer ballara nazaran daha pahalıdır.
Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder. Mide ülseri ve bağırsak hastalıklarında etkili bir çözümdür. Saç dökülmesini önler ve büyümeyi hızlandırır. Akciğer, karaciğer ve kalp hastalıklarını tedavi eder.
Anzer balı ile alakalı akla gelen sorulardan birisi Anzer balı nerede yetişir olmaktadır. Öncelikle bu bal, yetiştirildiği yerin adını almaktadır. Burası Rize ilinin İkizdere ilçesinin Anzer Yaylasıdır. Anzer yaylası ağaç bulunmayan, tamamen çiçeklerle kaplı bir yerdir.
Anzer balını serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklamak önemlidir. Ayrıca sıkıca kapalı bir kavanozda veya ambalajında muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklandığında uzun süre tazeliğini koruyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri