Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Açıköğretim Ön Lisans Programı AUZEF'e bağlı olan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik dersleri bahar ve güz dönemi olmak üzere, iki yılda toplam dört dönemde tamamlanır. Bu bölümü okuyan öğrencilerin alacağı temel dersler şu şekildedir: Tıp Terimleri. Temel Bilgi ve Teknolojileri I-II.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında staj uygulaması bulunmamaktadır. İsteğe bağlı (gönüllü) staj talepleri fakülte kurulunda görüşülmüş ve mevcut koşullar göz önünde bulundurularak staj talebi uygun görülmemiştir.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
İlgili 28 soru bulundu
Hemşire İhtiyacı 2024, Ebe Ve Tıbbi Sekreter İhtiyacı İse 2025'Te Karşılanmış Olacak - Memurlar.Net.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmanız yada mesleki eğitime tabii tutulmanız gerekmektedir. Eski sağlık kanun ve yönetmeliklerine göre, bu personellerin üniversitelerde ilgili ön lisans programlarından diploma sahibi olması gerekliydi.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü 2023 taban puanları en düşük 188,32751, en yüksek 311,14037'dir.
Uzaktan Eğitim Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programının Eğitim süresi 4 yarıyıldan oluşup toplam 2 yıldır. Dersler internete dayalı uzaktan eğitim sistemiyle yürütüleceğinden dersleri takip edebilmek için internet erişimli bir bilgisayara sahip olmak yeterlidir.
MADDE 5 – (1) Öğrencilere, öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi; 2 yıllık önlisans programları için 4 yarıyıl, 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıldır.
Türkiye'de sayıları 140 bini bulan ön lisans Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümlerinde öğrenim gören, mezunları KPSS'den yüksen puan almalarına rağmen yıllardır atanamıyorlar. Sağlık kurumlarında personel ihtiyacı tıbbi sekreterlikle ilgisi olmayan kişilerden seçildiği için iş bekleyenler oldukça tepkili.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi.
Eğitimi başarı ile tamamlayanlar e devlette sorgulanabilen üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası sahibi olacaklardır. Alınacak sertifika ile kamu, özel hastane ve sağlık kurumlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilirsiniz.
Çevrimiçi Başvuru ve Kayıt Tarihleri : 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü saat 10:00'da başlayıp, 16 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 17:00'da sona erecektir. Başvuru işlemleri yukarıda belirtilen adresten e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler tıbbi sekreter olarak çalışabilir. Aynı zamanda bu bölümü okumamış olan üniversite mezunları da Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılıp sertifika alarak bu mesleği yapabilir.
Kamu personeli olmak bir diğer deyişle bir devlet kurumuna atanabilmek için önlisans tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon mezunu olmanız, ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girip atanmanız için yeterli olacak puanı almanız gerekecektir.
Kariyer gelişimine önem veren tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ön lisans mezunları, dikey geçiş sınavı ile dört yıllık eğitimlerini tamamlayarak lisans mezunu olabilirler. İşletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yaparak daha üst düzey görevlere atanabilirler.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Genellikle, sağlık kurumları hafta içi günlerde 8 saatlik bir çalışma süresiyle hizmet verirler. Bu nedenle, tıbbi sekreterler de hafta içi 5 gün boyunca, genellikle sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çalışırlar.
2022 Aralık'taki KPSS 2022/11 atamasında ise 15 Bin 537 Tıbbi sekreter alımı yapıldı. Taban puanlar 70'e kadar düştü. KPSS 2022/11'de ise Ön Lisans Tıbbi sekreter kadrosu puanlarının oldukça düştüğü görüldü.. 72 puanla kapatan hastaneler bile oldu.
Sağlık sektöründe hem kamu hem de özel sektör içerisinde en fazla tercih edilen bölümlerden birisi “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekterlik” tir. 2020 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı' nın 1. atama döneminde 772, 2.atama döneminde 228 ve 3.atama döneminde 466 tıbbi sekreter istihdam edilmiştir.
Peki, bu yılın en son atamaları neydi ve 2023 KPSS tıbbi sekreterlik atama taban puanı neydi? Sağlık Bakanlığı alımlarında tıbbi sekreterlik için açıklanan KPSS atama taban puanı taban ve tavan olmak üzere yine ikiye ayrıldı. Bu bölüm için alımlardaki taban puan 65,21084 iken tavan puan ise 98,25569 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri