AP sınavları yılda bir kez Mayıs ayında yapılmaktadır. Bir veya birden fazla AP sınavına girilebileceği gibi aynı sınava bir sene sonra tekrar girme imkanı bulunmaktadır.
College Board tarafından düzenlenen Advanced Placement (AP®) (İleri Düzey Yerleştirme) Programı; öğrencilere, henüz lisedeyken üniversite seviyesinde dersleri alma ve sınavlara girme imkânı sağlar.
AP DİPLOMA PROGRAMI
Öğrenci, APID diplomasına sahip olabilmek için 4 farklı alanda 5 farklı AP dersine katılmalı ve bu derslerin sınavlarından 3 ve üzeri not almalıdır. İlk yıl AP Seminar dersi alan öğrenciler 2 ila 4 konu üzerinde grup araştırması yaparlar. (Demokrasi, teknoloji, sürdürülebilirler vs.)
AP kursları alan ve ilgili AP sınavında yeterince yüksek bir puan alan öğrenciler, üniversite kredisi veya üniversite kurslarında ileri düzey yerleştirme alabilirler. AP programı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ve dünyadaki kolejler ve üniversiteler tarafından tanınmaktadır.
– İngiltere'deki kurumların çoğu üniversiteye kabulde AP sonuçlarını dikkate almaktadır. – AP dersleri Avusturya, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsviçre'de ülke çapında tanınmaktadır. – Türkiye'de Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi AP Sınavlarından alınan puanları tanımaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Lise düzeyindeki öğrenciler için AP sınav soruları ilk başta zor görünse de sınava doğru yöntemlerle hazırlanan Aba Academy öğrencilerinin sınavları kolay bir şekilde geçtikleri görülmektedir.
- Türkiye'de Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi AP Sınavlarından alınan puanları tanımaktadır. - 11. Sınıf seviyesinde tamamlanması ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına benzerliği nedeniyle, 12. Sınıfta YGS-LYS hazırlık sürecinde olan öğrencilere engel olmaktadır.
AP sınavları her yıl 1 kez düzenleniyor. Her yıl mayıs ayı içerisinde öğrenciler AP sınavlarını alabiliyorlar.
AP sınavları lise 10, 11 ve 12. sınıflarda alınmaktadır. Öğrenciler AP skorunu almaya ne kadar erken başlarsa bu süreçte daha hızlı adımlar atabilirler. AP almak için öğrencilerin 10.sınıftan itibaren hazırlık sürecine katılmaları gerekmektedir.
Genel olarak ise, AP sınavlarına ilişkin planlama ve hazırlıklara 9. sınıfta başlanması, sınavlara ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıflarda girilmesi ve 12. sınıfa sınav bırakılmaması uygun olacaktır.
AP Physics C: Electricity and Magnetism ve AP Physics C: Mechanics dersleri hem ileri matematik (calculus) bilmeyi gerektirmeleri hem de içerdikleri konular itibariyle AP programının en zor dersleri arasındadır.
AP sınavları College Board'dan bu sınavları düzenlemek üzere yetki almış okullarda yapılmaktadır. Okullar AP sınavlarını sadece kendi öğrencileri için düzenleyebilecekleri gibi sınavlara dışarıdan öğrenci de kabul edebilmektedirler.
AP Sınavı Nedir? AP sınavı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çoktan seçmeli ve kısa cevaplı sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde ise kompozisyon şeklinde öğrencilerin yorumlama, anlama ve aktarma seviyesi ölçen kompozisyon soruları bulunmaktadır.
AP Puanı Nedir? AP puanı, öğrencinin sınavda ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Aynı zamanda, öğrencinin üniversite seviyesindeki derslerde olan başarısının bir ölçüsüdür.
Adayların eğitim aldıkları lise AP programına kayıtlı ise bu kapsamda verilen dersleri tamamlayarak sınava hazırlanabilirler. Adaylar, AP programı olan bir lisede eğitim alıyor olmasalar dahi online AP derslerine kaydolarak sınavlara hazırlanabilir ve girebilirler. AP sınavına birden çok kez girmek mümkündür.
AP sınavı, temel olarak iki bölümden oluşur. İlk bölüm, test sınavıdır ve öğrencinin seçtiği derslerle alakalı soruları cevaplandırması talep edilir. Sınavın ikinci bölümünde ise genellikle kompozisyon yazma ve/veya okuduğunu anlamaya dayalı soru tipleri bulunur.
Bu sınavlar genellikle çoktan seçmeli ve uzun cevaplı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. AP sınavları 1-5 arası notla değerlendirilmektedir. Tüm dünyada aynı zamanda başlamakta ve sonuçlandırılmakta ve yaklaşık 3 saat sürmektedir.
Buna ek olarak; AP sınavı yalnızca yurt dışında avantaj sağlamıyor. Türkiye'deki üniversiteler de AP sınavını kabul ediyor. Bilkent, Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversitelerde AP'nin geçerli olduğu biliniyor. Bu anlamda AP yurt içi üniversitelerde de öğrenciler için önemli bir konumda yer alıyor.
AP Fizik C Manyetizma (mühendislik, mimarlık gibi alanlarda lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin alması gereken zorunlu bir derstir.) AP Biyoloji (tıp, biomedical, neuroscience, moleküler biyoloji ve genetik gibi alanlarda lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin alması gereken zorunlu bir derstir.)
Advanced Placement (AP) Sınav Tarihleri
Çoktan seçmeli ve kompozisyon bölümlerinden alınan puanların toplamı, öğrencilerin Advanced Placement (AP) sonuçlarını belirler. Aldıkları derslerin 3 tanesini başarıyla vermeyi başaran öğrenciler, Advanced Placement sertifikası (diploma da diyebiliriz) almaya hak kazanırlar.
Her ne kadar AP programına yönelik özel eğitim kurumları olsa da Türkiye, AP programıyla eğitim veren liselere sahip. Okulları sıralayacak olursak; Hisar Okulları, Amerikan Robert Koleji, TED İstanbul Vakıf Koleji, Açı Koleji, İzmir Koleji, Üsküdar Amerikan Koleji, Gelişim Koleji, Özel Ege Okulu, Irmak Koleji.
AP Sınavın içeriği ve Süreci
İki bölümün toplamından oluşan AP sonuçları 1 ile 5 arasında bir notla değerlendirilir. 3 adet AP sınavına girip ve her birinden 5 üzerinden minimum 3 alan öğrenciler AP Scholar unvanına sahip olurlar. Sınav sonuçları Temmuz ayı içerisinde öğrencilere ve üniversitelere yollanır.
AP Statistics sınavı, ağırlığı (%50) ve süreleri eşit (90 dakika) iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 40 adet çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. İkinci bölüm ise iki kısımdan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri