Belgenin alınış tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Yenileme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına dilekçe ile lisans diplomalarının noter onaylı suretini göndermeleri gerekmektedir. Soru: İş güvenliği uzmanlığı kurslarına kimler katılabilir?
⚙️ Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi bir yıl. ⚙️ Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi iki yıl. ⚙️ Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi üç yıl.
Buna göre: Çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İSG Sertifikası geçerlilik süresi bir (1) yıldır. Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İSG Sertifikası iki (2) yıl geçerlidir. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Temel İSG Sertifikası nın geçerlilik süresi üç (3) yıldır.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan uzmanlar B Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak şartı ile veya iş güvenliğinde yüksek lisans yaparak direkt olarak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girme hakkı kazanırlar.
İlgili 41 soru bulundu
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
Örgün eğitim toplamda 15 gün, 90 saat sürmektedir. Örgün eğitimin ardından 5 günlük, toplamda 40 saatlik uygulama eğitimi (staj) süreci başlamaktadır. Staj bir iş güvenliği uzmanının yanında yapılmaktadır.
Bu sürenin bitiminde yenileme eğitimi almak gerekmemektedir. 5 yılda bir vize işlemi yaptırmak gerekmektedir. Vize işlemi yaptırmayan uzmanların belgeleri İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğünce askıya alınmaktadır. Vize süresi 60 gün olup, 5 yıllık sürenin bitimine 60 gün kala vize işlemini başlatmak gerekmektedir.
NOT: İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin İSG-KATİP üzerinden sisteme kaydolmaları zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, İSG-KATİP'te onaylandığı tarihten itibaren geçerli sayılır. Eğitim 16 saat olup yönetmelikte belirtilen konuları kapsar.
İSG Sertifikası Kaç Günde Çıkar? İSG Belgesi adayların belge ücretlerini yatırmaları sonrasında 3 ile 7 iş günü içerisinde İSG-Katip sistemine tanımlanmaktadır.
İş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve İSG Eğitici sertifikası ücretleri 1534,00 TL olarak belirlenmiştir.
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bitiminde herhangi bir yenileme eğitimi almanıza gerek yoktur. Her 5 yılda bir Sertifika sahipleri Vize İşlemi yaptırmaları gerekmektedir.
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
“50 'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu ile Kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.” Yani +3,5 yıl ile 2024 yılına İSG ertelemesi yapıldı!
23.03.2020 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapmış olduğu İSG-KATİP duyurusunda “Çalışanlara verilen İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin 'Uzaktan Eğitim' olarak verilmesi sağlanmıştır.” ibaresi yer aldığından dolayı eğitimleri uzaktan verilebilmektedir.
Bu sınavlara katılmak için 2022 İSG sınav takvimine göz atmanızda fayda vardır, çünkü sınav tarihleri her yıl değişebilir. İş güvenliği sınavını başarıyla tamamlayan adaylar iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanır. Bu sertifika, iş yerlerinde ve tesislerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmanızı sağlar.
Dolayısıyla diğer çalışanlar gibi çırak ve stajyerler için de işverenin 6331 sayılı Kanun kapsamında yükümlülükleri söz konusudur. Örneğin İSG hizmet alımında çalışan sayısına dahil edilmesi zorunlu olmayan çırak ve stajyerlere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmelidir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri