PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA) Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Dönem ödevlerinde Araştırma raporlarında Deneysel çalışmalarda Literatür derlemesi çalışmalarında Teorik makalelerde Metodolojik makalelerde ve Vaka çalışmalarında kullanılır.
Basıma Göre Kaynak ve Referans Sistemi: Metin içinde APA: - Metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır. - Metin, A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ boşluk 2,5 cm ve sol boşluk 2,0 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır.
Başvurular sekmesinde, Alıntılar & Kaynakça grubunda, Stil'in yanındaki oka tıklayın ve alıntı ve kaynak için kullanmak istediğiniz stile tıklayın. Örneğin, toplumsal bilimlere ait belgeler alıntı ve kaynaklar için çoğunlukla MLA veya APA stillerini kullanır.
İlgili 27 soru bulundu
Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”, erişim: Gün Ay Yıl, Web adresi. Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”.
Belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ya da ilgili fikirler belirli bir kısımdan alınmışsa kaynak, sayfasıyla birlikte şu şekilde yazılır: (Asan, 2016, s. 47). - Tek yazarlı eserler göndermeler yazarın soyadını ve tarih bilgisini içerir. Kaynakçada gösterimi şu şekilde olur. Yazarın soyadı, yazarın adının baş harfi.
APA biçimine göre kaynak gösterme, yazar(lar)ın soyad(lar)ının eser yılıyla birlikte parantez içinde gösterilmesiyle yapılmaktadır. Bir kaynaktan doğrudan alıntı yapılması durumunda sayfa numarasının da metin için alıntıya eklenmesi gerekmektedir.
APA formatına göre web sayfaları için yapılan atıflar parantez içinde şu şekilde gösterilmelidir: (Yıl, Ay, Gün). Eğer web sayfası tek bir yazarın adını veriyorsa, önce yazarın adı verilmelidir. Çevrimiçi kaynak bir grup veya kuruluş tarafından yazılmışsa, yazar olarak grubun ya da kuruluşun adını kullanmalısınız.
Alıntı ve kaynak için kullanmak istediğiniz stili tıklatın. Alıntı yapmak istediğiniz cümle veya tümceciğin sonunu tıklatın. Alıntı Ekle'ye tıklayın ve Yeni Kaynak Ekle'yi seçin. Kaynak Oluştur kutusuna alıntı ayrıntılarını yazın ve Tamam'a tıklayın.
Alıntıya metnin ortasındaki cümlelerde yer verilmişse, alıntı yapılan kısım çift tırnak içinde verildikten hemen sonra parantez içinde kaynağa atıf yapılır. Sonrasında ise diğer cümlelere devam edilir. Örnek: Kitaplar aracılığı ile çocukların duygusal gelişimi desteklenebilir.
Çalışmanız Word formatında “Palatino Linotype” karakteri kullanılarak, tek satır aralığında, kenar boşlukları: sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, üst 3,75 cm, alt 2,5 cm ölçeğinde olmalıdır.
APA formatı, akademik çalışmalarda kaynak gösterme stilleri arasında yer almaktadır. Çoğu bilim insanı bu stili kullanmayı tercih etmektedir. APA açılımı American Psychological Association şeklindedir.
İkincil kaynaklar (aktaran)
APA 7'de ikincil kaynakların gösteriminde değişiklik olmamıştır. Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
APA yazım stilinde, dipnot ve sonnot kullanımı pek tercih edilmemektedir. Bundan dolayı mümkün olduğu kadar az dipnot kullanılmalıdır. Yalnızca çok elzem bir açıklayıcı not gerektiğinde dipnot kullanılmalıdır. Önemli not: APA atıf ve kaynakçada “and” yerine “&” kullanılmasını önermektedir.
Doğrudan alıntılanan metin içerisinde var olan alıntılar ise 'tek tırnak' kullanılarak yazılır. Doğrudan alıntılanan kısım üç satırdan uzun ise (kırk kelimeden fazla ise) ayrı bir paragraf hâlinde gösterilir.
Tek yazarlı kitap: SOYADI, A. (Yıl), Kitabın Adı (İtalik), Şehir: Yayınevi. Örnek: BORTON, H. (1970), Japan's Modern Century, New York: The Ronald Press Company. Birden çok yazarlı kitap: SOYADI, A., SOYADI, A., SOYADI, A. (Yıl), Kitabın Adı (İtalik), Şehir: Yayınevi.
Makalenin yer aldığı derleme ki- tabın tam künyesi kaynakçada gösterilir. Örneğin: (Tezcan, 2017: 102). Ekler (belgeler), çalışmanın sonunda ek ya da belgenin içeriği hakkında kısa bir bilgi ile verilmeli; bilimsel kaynak gösterme ölçütlerine uygun biçimde kaynakçada da yer almalıdır.
Kitap içinde bölüm/makale künyesi:
Yazar Soyadı, Adının Baş harfi., “Bölümün/makalenin başlığı”, Kitabın adı, Haz. Adının baş harfi Soyadı, Yayın yeri, Yayınevi, Yılı, Sayfa numaraları.
APA stili, bilimsel dergi makaleleri ve kitapları gibi akademik belgeler için bir yazma stili ve biçimidir. Davranış bilimleri ve sosyal bilimler alanındaki kaynaklara atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılır. Makaleler genellikle bir başlık sayfası, içerik ve kaynakçadan oluşur.
Web sitesi kaynaklarında sitenin URL adresi ve siteye ulaşılan tarih belirtilmelidir. Kaynakça bölümü yazılırken; yazarın ismi, eserin ismi, eserin yayın evinin ismi, basıldığı şehir ve son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır.
Makale başlığı (ana başlık) 14 punto, büyük harflerle, koyu renkte ve sayfaya ortalanmış şekilde yazılmalı; ara başlıklar ise koyu renk, 12 punto ve sola yaslı olup, başlıkta yer alan sözcüklerin baş harfleri büyük, diğer harfler ise küçük olarak yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri