Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
içine bir kaş damla sirke ya da bir çay kaşığı karbonat atarak hazırlayacağınız bie solüsyonun içinde plaklarınızı bekletebilirsiniz. Yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanarak, macunsuz bir şekilde plaklarınızı ılık suyun altında fırçalayın.
Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi
Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Apareylerin herhangi birinin acıtması, kaybolması, kırılması halinde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Hareketli apareylerin kaybolmaması için, aparey ya ağızda olmalı ya da doktorunuzun verdiği kutuda saklanmalı. Apareyinizi kesinlikle cepte taşımamalısınız, aksi takdirde üzerine oturup kırabilirsiniz.
Damaklıklar su ve diş fırçası yardımı ile temizlenmelidir. Macun ya da sabun kullanmaya gerek yoktur. Ayrıca düzenli diş temizliğine ve dişlerin arasında yiyecek artıkları kalmamasına dikkat edilmelidir. Dişlerin sağlığı ve görüntüsü günlük hayatı etkileyen olukça önemli faktörler arasında yer almaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir. Temizleme tableti suya atılır, çözündükten sonra 5 dk süreyle apareyler bu suda bekletilir, ardından suyla güzelce yıkanır.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Bu kişilerde çeşitli aygıtlarla dişlerdeki düzensizliği gidermek ve hastanın alt ve üst çenesinin olması gerektiği gibi birleşmesini sağlamak mümkün olabilir. Ortodontik tedaviler sırasında kullanılan bu aygıtların tümüne aparey adı verilir. Ortodontik tedavide kullanılan farklı apareyler mevcuttur.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Sadece su ile fırçalamanızı öneririz. Alt ve üst plak için toplamda 1 dakika ayırmanız yeterli olacaktır.
Yağ çekme: Çoğunlukla hindistancevizi ya da zeytinyağı gibi yağlar dişleri güçlendirmek için kullanılabilir. Diş etlerine iyi geldiği ve diş plağını temizlediği kanıtlanmıştır. Yağ çekme işlemini yapmak için, bir çorba kaşığı hindistancevizi yağını ya da zeytinyağını 20 ila 30 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın.
Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur. Bakterilerin çapraz bulaşmasını önlemek amacıyla sadece plakta kullanılacak olan bir diş fırçası kullanılmalıdır.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Ağız içi hareketli apareyler, istenildiği zaman takılıp çıkarılabilen, diş ve çene gelişimini yönlendirebilen ortodontik tedavi araçlarıdır. Özellikle çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek ve dişlere yer açmak için uygulanır.
Randevu Değişikliği İçin Tıklayınız! Takıp çıkartmalı damaklık (apareyley), hastanın takıp çıkarmasına imkân sağlayan damaklık modelidir. Çene darlığı, diş yamukluğu gibi sorunların tedavi edilmesinde kullanılır. Uyurken ve günün belirli saatlerinde kullanılması gerekir.
Başta çene darlığı olmak üzere ileri çene, geri çene, üst üste binen dişler, çapraşık diş konumlanması gibi sorunların tedavisinde tercih edilmektedir. Ağız içi ve ağız dışı olarak sunulan apareyler, yaşanılan sorunların kısa süre içerisinde giderilmelerinde büyük rol oynamaktadırlar.
Şeffaf plak tedavisinin kullanıldığı ortodontik bozukluklar çeşitlilikler göstermektedir. Çene kapanışlarındaki bozukluklar ve çapraşık diş pozisyonlarında sıklıkla kullanılmakla beraber çene genişletilmesi operasyonları ile aralıklı diş rahatsızlıklarında da tercih edilmektedir.
Takılıp çıkarılabilen damaklık kullanılırken her yemekten sonra dişlerin ve apareylerin fırçalanması gerekir. Damaklıklarınızı ortodontist tarafından verilen hijyenik kaba koyarak yemek yiyebilir, ardından tekrar takabilirsiniz.
Diş teli tedavisi genel olarak 18 ila 24 ay aralığında değişmektedir.
Dişlerin konumunu kalıcı olarak sağlamak ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Tedavi bittikten sonra kemiklerin sertleşme sürecinde dişlerin konumunun korunması için 'pekiştirme tedavisi' yapılır. Pekiştirme aygıtları ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri