Site ve apartman gelir giderlerinin, makbuzlar ve faturalar ile kayıt altına alınması zorunludur. Bu kayıtların yer aldığı Gelir- Gider Defterinin ise açılışı ve kapanışı noter onayı ile gerçekleştirilmektedir.
Kanuna göre en az yılda bir kez kat malikleri kurulu kurulu toplanır ve bunun sonucunda apartman site karar defterine yazılacak kararlar oluşturulur. Alınan kararlar bu deftere not edilmektedir. Bu defter kesinlikle noter onaylı olmak zorundadır.
Kat Mülkiyeti Kanununda bu isim altında bir defter düzenlenmemekle beraber gelir ve giderlerin net bir şekilde izlenebilmesi adına uygulamada bu isim altında defter de tutulmaktadır. Bu defterinde noter onaylı olması ve kapanış tasdikine tabi tutulması şarttır.
Herhangi bir denetleme durumunda Apartman karar defteri onaylalmamış ise apartman yönetimi para cezasına çarptırılır ve bu ceza tutarını kendi cebinden öder. Genelde apartman yöneticileri karar defterini bir kez onaylatır ve defter bitene kadar kullanır.
Defter-Beyan Sisteminde noter tasdiki aranmayacaktır. İlk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinde defterleri kullanmaya başlamadan önce, sonraki faaliyet dönemlerinde ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk gününde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik olarak yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Defter-i Kebirin tasdiki zorunlu olmayıp, isteğe bağlı olarak tasdik ettirilip kullanılabilir. Ancak, yasal olarak bu defterin tasdik ettirilmesi zorunlu değildir. Uygulamada bu defter birçok firma tarafından tasdik ettirilerek kullanılmaktadır.
–Ticari defterlerin zamanında tasdik ettirilmemesi, –Yasal süresi içinde yazılmaması, –İstendiğinde vergi inceleme elemanlarına ibraz edilememesi, çok ağır mali sonuçlar doğurabilecek hatta defter ibraz edememe hali hapis cezası ile yargılanmaya sebebiyet verebilecek ihmal ve eksikliklerden bazılarıdır.
Kat Mülkiyeti Kanununda, maliklerin canı istediğinde defterleri inceleyebileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Defterin; Sol tarafına gider kayıtlarıtutulurken sağ tarafında gelir kayıtları tutulur, Gider tarafına; satin alınan mal veyagördürülen hizmet karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletmeyleilgili geriye kalan tüm giderler yazılır.
2023 yılı için belirlenen tasdik işlemleri 149 TL ile 531,46 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En doğru sonucu 'Karar Defteri' ile yakındaki bir notere başvurarak öğrenmeniz gerekir.
Apartman karar defteri noter üzerinden tasdikli şekilde alınır. Seçilmiş olan Apartman yöneticileri kapsamında ilgili defter, noter üzerinden tasdik ettirilir. Böylece deftere kaydedilmiş olan tüm unsurlar resmi ortamda tutulur.
Apartman karar defterleri her yıl noter tarafından tasdik edilmelidir.
Apartman gelir gider makbuzu sayesinde, apartmanda yapılan bakımların ve yenilikler gibi detayların belgelenmesi sağlanır.
2023 Mart itibariyle güncel diploma tercüme ve tasdik işlem ücreti 410 TL iken Transkript tercüme ve tasdik ücreti 1000 ila 1500 TL arasında değişmektedir.
Madde 9 - Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 7,42 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 TL onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır.
Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir. Her sayfanın en son satırında toplam hesap belirtilir.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Kat malikleri kurulu, yöneticinin görevdeki tutumunu devamlı olarak izler/denetler. Haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir. Apartman gelir/gider hesaplarının denetimi için belirlir bir tarih aralığı konulmamışsa kat malikleri kurulu bu denetimi her 3 ayda bir yapması doğru olacaktır.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2023 yılında 31.097 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
Ayrıca, VUK'nun 359. Maddesine göre varlığı noter kayıtları ile tespit edilen ve tasdik edilen yasal defterlerin vergi incelemesine ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği unutulmamalıdır.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri