Bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyeceği zaman, birikmiş yani kullanılmamış olan yıllık izin süresinin ücretini almayı talep edebilir. Dolayısıyla emekli olunurken kullanılmayan yıllık izin ücretinin işverene bilgi verilerek muaccel olmasının sağlanması mümkündür.
300,00 TL yevmiyesi olan bir işçinin 14 Nisanda emeklilik dilekçesi verdiğini ve 125 günde kullanılmayan izin gününün bulunduğunu, SGK matrahının ise 14 Nisan maaşı olarak 13.000,00 TL olduğunu kabul edelim. Sigorta primi açısından; 300 X 125 = 37.500,00 TL brüt kullanılmayan izin ücreti olacaktır.
Yeniden izne hak kazanabilmek için bir yıl çalışmaları gerekir. İzin süreleri ise yeniden çalışma sürelerine göre hesaplanır ve yılda 14 günden başlatılır. Ancak, yaşı 50 ve üzerindeki emekli işçilerin yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.
işbu hükümden de anlaşılacağı üzere; işçinin haklı veya haksız sebeple iş akdini feshetmiş olması halinde işçinin kullanmadığı yıllık izinlerden doğan ücret ödenmelidir.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin yıllık ücretli izin süresi hesaplanırken önceki ve sonraki çalışma süreleri toplanır. Zira yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zaman aşımına uğramaz.
İlgili 16 soru bulundu
Bu hesaplama bir örnek üzerinden anlatıldığı zaman emekli olan kişinin kullanılmayan yıllık izin süresinin 20 gün, son brüt kazancının günlük tutarının ise 350 TL olduğu düşünülür. Sunulan bu örnekte "350 * 20" işlemi yapılarak 7.000 TL gibi bir yıllık izin ücretine ulaşılır.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
Feshin haklı nedenle yapılması bu istemin reddini gerektirmez” demektedir. Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağınız, eğer yıllık izinlerinizi kullanmamış iseniz, tarafınıza ödenmelidir.
Çalışanlar yıllık izin kullanmayıp karşılığında işverenden para talep edemez. Ancak çalışanın işten ayrılması halinde kullanmadığı yıllık izinler varsa işveren bu izin süreleri için ödeme yapmak zorundadır. Bu durumda da çalışanın son aldığı ücret üzerinden izin ücreti hesaplanarak ödenir.
İşyerinden ayrılan bir işçi kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretini alabilir. İşverenin bu ücreti işçiye ödememesi durumunda dava açarak bu ücreti talep edebilir.
Hizmet süresi onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlar
Onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi YİRMİ GÜNDEN az olamaz.
14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması işçinin son aldığı günlük brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin 12.000 TL brüt ücret alan işçi için 14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması; 12.000 TL den günlük brüt ücret bulunarak 14 ile çarpılmasıdır. 400* 14 = 5600 TL yıllık izin ücreti bulunmaktadır.
Örneğin İş kanununa göre bir iş yerinde 18 ay boyunca çalışan bir işçinin kıdemi 2 yılı doldurmadığı için 1 yıl olarak kabul edilecektir. Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir.
Ancak bu durumda işverenin ihbar tazminatı borcu doğmamaktadır. Günümüzde, maddi kaygılar sebebiyle emeklilik sonrasında da kişilerin çalışmaya devam etmesi yaygın bir durumdur. İşçinin emeklilik sonrasında, aynı veya başka bir iş yerinde çalışmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Dairemizce Yıllık İzin Ücreti alacağına ilişkin Zamanaşımı süresinin, 4857 sayılı Kanun'da belirtilen özel hüküm gereği beş yıl olduğu kabul edilmektedir.” Kararını vermiştir.
İşçinin yıllık izin ücreti temel ücret üzerinden hesaplanır. Fazla çalışma, prim, ikramiye, sosyal yardımlar vb. ödemeler tatil ücretlerinin belirlenmesinde göz önünde tutulmaz.
4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işe başladığı günden itibaren, en az bir yıl çalışmış olan işçiler yıllık ücretli izne hak kazanmaktadır. Bir yıllık süre dolmadan yıllık izin hakkı doğmayacaktır.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
İşçinin başta sigorta primi ve diğer haklarının da fiili ücreti üzerinden ödenmesi gereklidir. Eğer işçi bu haklardan mahrum bırakılıyorsa, bu durumda Alo 170 hattını arayarak yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı olarak başvurmak suretiyle yasal haklarının korunmasını talep edebilir.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Feshin haklı nedenle yapılması bu istemin reddini gerektirmez” demektedir. Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağı tarafınıza ödenmelidir. Ancak, bugün tarihi ile işten ayrılmanız durumunda sadece bir yılın ücretli izin alacağını alabilirsiniz.
EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı işyerinde yeni bir iş sözleşmesi ile çalışmaya devam eden işçiler ile sözleşmenin tarafı olan işveren sözleşme özgürlüğü kapsamında yeni şartlar ile anlaşma yapması her zaman mümkün olabilecektir.
Asgari ücret ve 4a en düşük emekli maaşı (Mart 2023)
Buna göre 20 sene önce 4a en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ocak 2023'te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 liraya çıktı. Yeni düzenleme ile bu 7 bin 500 liraya çıkacak.
EYT'liler; 2023'te hem aylık emekli maaşı kazanmaya hak kazanacak hem işyerinden kıdem tazminatı almaya hak kazanacak hem de eğer çalışmaya devam ederlerse emekli olmayan (aynı brüt ücrete sahip) diğer çalışanlara göre daha fazla net maaş alacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri