Apartman karar defterleri her yıl noter tarafından tasdik edilmelidir. Yöneticilerin defteri sadece bir kez onaylatması ve defter bitene kadar kullanması yanlıştır.
Kanuna göre en az yılda bir kez kat malikleri kurulu kurulu toplanır ve bunun sonucunda apartman site karar defterine yazılacak kararlar oluşturulur. Alınan kararlar bu deftere not edilmektedir. Bu defter kesinlikle noter onaylı olmak zorundadır.
Kat Mülkiyeti Kanununda bu isim altında bir defter düzenlenmemekle beraber gelir ve giderlerin net bir şekilde izlenebilmesi adına uygulamada bu isim altında defter de tutulmaktadır. Bu defterinde noter onaylı olması ve kapanış tasdikine tabi tutulması şarttır.
Her yıl sonunda belirlenen noter tasdik ücretleri defterlerin yaprak sayısına göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı için belirlenen tasdik işlemleri 149 TL ile 531,46 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En doğru sonucu 'Karar Defteri' ile yakındaki bir notere başvurarak öğrenmeniz gerekir.
Mutlaka tüm apartmanlarda olması gereken ve yasal süreç doğrultusunda kullanması gereken bir defterdir. Apartman karar defteri noter üzerinden tasdikli şekilde alınır. Seçilmiş olan Apartman yöneticileri kapsamında ilgili defter, noter üzerinden tasdik ettirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Genelde apartman yöneticileri karar defterini bir kez onaylatır ve defter bitene kadar kullanır. Bu yanlıştır. Apartman karar defterleri her yıl noter tarafından tasdik edilmelidir.
Kat mülkiyetine tabi binalarda, karar defterine kararların veya denetçi defterine denetçi raporlarının elle yazılması mecburiyeti yoktur. Kararların bilgisayarda yazılıp yazıcıdan çıkarılması mümkündür. Bu kararların geçerliliği için önemli olan altına atılan imzalardır.
Karar defterini kiracı imzalayabilir mi? Aynı şekilde, vekil tayin edilen kiracı karar defterini imzalayabilirken, ev sahibinin vekalet vermediği kiracı karar defterine imza atamaz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Apartman karar defterinin noter onaylı olması gerekir. Bu defterde apartman yöneticisi ve kat maliklerinin kararları, noter tarafından tasdikli sayfalara yazılır. Ayrıca alınan kararlar, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır.
b) Tasdik Edilmesi Gereken Defterler ve Tasdik Zamanı
Bu defterlerden yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin ise izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar kapanış tasdiklerinin yapılması gerekmektedir.
Madde 9 - Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 7,42 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 TL onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır.
Karar defteri : Noter tasdikli olmalıdır. (Tasdik ettirilmemesi yöneticinin cezai sorumluluğunu gerektirir) Kat malikleri kurulunda alınan tüm kararlar, protokoller, yapılan ihtar ve tebligatın özeti ve tarihleri ile giderler bu deftere kaydedilir ve defterin altı toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.
Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
Site yönetimlerinin tutmakla yükümlü olduğu en önemli defter 'Kat Malikleri Kurulu Karar Defteri'dir. Bu yükümlülük KMK'nın 32. maddesinde yer almaktadır. Bu defterin tutulması zorunlu olup noter tasdikli olması ve her takvim yılı bitiminden itibaren 1 ay içerisinde noterde kapanış tasdikinin yaptırılması şarttır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Apartman aidat makbuzu zorunlu mu? Apartman aidatı ile ilgili hususlara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Her kat maliği sahibi olduğu konutun ortak gider aidatlarını ödemesi gerekiyor. ... Apartman aidat makbuzu kanunen bir zorunluluk taşımıyor.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
YÖNETİM KURULU KARAR Defteri'nin, yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2022) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (VUK. 222. Md. / 19.12.2012 tarihli RG'de yayımlanan Ticari Defter Gn. Tb.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Noterliklerde tutulacak defterler kullanılmadan önce bağlı bulundukları hakimliğe tasdik ettirilir.
Ayrıca, VUK'nun 359. Maddesine göre varlığı noter kayıtları ile tespit edilen ve tasdik edilen yasal defterlerin vergi incelemesine ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri