Başkaca bir ülkenin vatandaşlığına sahip olsalar dahi uyruğu Suriye olan kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal edinmesi mümkün değildir. Hatta Suriye uyruklu kişinin sonradan Türk vatandaşlığı kazanması dahi bu durumu değiştirmemektedir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Suriye'nin İdlib kentinde inşa edilen briket evlerin teslim törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sizi zulme teslim etmeyeceğiz. Kardeşliğimizi kıyamete kadar devam ettireceğiz" dedi. Soylu, Türkiye'de yerleşik bulunan Suriyeli bir milyon kişiye evler yapılacağını aktardı.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 95 bin kişi olup Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise 15 Nisan 2023 itibarıyla 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 kişidir.
İlgili 18 soru bulundu
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün süreyle vizeden muaftır. Suriye: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. Söz konusu kural SURİYE vatandaşları için de geçerlidir.
Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları
Henley Pasaport Endeksinin 22 Ocak 2022 tarihli raporuna göre, Suriye vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 29 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Suriye vatandaşları dünyada seyahat özgürlüğü açısından 109. sırada (sondan üçüncü) yer almaktadır.
Detayları açıklandığı üzere 5901 sayılı Vatandaşlık Kanunu uyarınca Suriye vatandaşları Türk vatandaşlığına Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alınsa bile taşınmaz edinemez. Vatandaşlık Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesi, diğer kanun ve kararnamedeki kısıtlamaları ortadan kaldırmamaktadır.
240 bin konut yapılacak
Yatırımlar gönüllü geri dönüşlerin de yolunu açtı. 554 bin Suriyeli vatanlarına geri döndü. Bu sayıyı artıracak yeni projeler de hazırlandı. Onlardan en önemlisi bütün maliyeti Katar Devlet Kalkınma Fonu'nun üstlendiği 240 bin konutluk proje.
AFAD Başkanlığımız koordinasyonunda STK'larımızın desteğiyle, Suriye'deki 284 farklı noktada projelendirilen, 86 bin 481 briket evin, 68 bin 713'ü tamamlandı. Tamamlanan briket evlere bugüne kadar 64 bin 97 aile yerleşti. Yıl sonu hedefimiz 100 bin briket ev.”
Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılmıştır. Tapu Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı'nın belirlediği 195 ülkenin vatandaşı karşılıklılık şartı aranmaksızın ve yasal sınırlamalara uyarak taşınmaz satın alabilir.
TÜRKİYE'DE OTURUM İZNİ
SURİYE vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak SURİYE vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
En az 400 bin dolar değerinde bir gayrimenkulü satın alarak bunun 3 yıl boyunca satılmayacağını tapu kaydına şerh vererek taahhüt eden yabancının Türk vatandaşlığını kazanmasına “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının kazanılması” denir.
Vizenin veya vize muafiyetinin imkan verdiği kalış süresi, her 6 ayda günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. Söz konusu kural SURİYE vatandaşları için de geçerlidir.
Suriyeli çocuklar Türk vatandaşı yapılıyor. vatandaşı oldukları için vatansız olarak tanımlanmamaktadır. Bu nedenle bu çocuklar sadece Türkiye'de doğmuş olmaları nedeniyle vatandaşlık kazanamazlar.
SURİYE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. SUUDİ ARABİSTAN: Resmi pasaport hamilleri, Türkiye'ye yapacakları turizm amaçlı seyahatlerinde, 90 gün süreyle vizeden muaftırlar.
Evet, tüm yabancılar ülkelerinden aldıkları ehliyetleri Türkiye topraklarına son giriş tarihinden itibaren sadece altı ay kullanma hakkına sahiptir. O zaman doğru bilgiyi almak için bölgenizdeki trafik karakoluna gitmelisiniz.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
09/09/2009 tarihinden önce C kursunu tamamlayan sürücüler için sınavsız kısa kurs. Eğitim süresi - 5 gün, ADR'niz varsa - 3 günlük kurs. Eğitim sonrası sınav yoktur, 7-14 gün içerisinde plastik KOD 95 yapılır. Fiyata dahil: tıbbi muayene, psikotest, PKZ hizmeti, plastik KOD 95 için ödeme, teorik.
SURİYE'DE YAPILAN EVLİLİKLERİN TÜRKİYE'DE TANINMASI
ancak bu durum Türkiye için elbette yasal kayıt niteliği taşımamakta, ikinci eşler hukuken tanınmamaktadır. İkinci, üçüncü eşler için aile birleşimi de yapılmamaktadır. Eş çocuk ise, bu evlilik de Türkiye hukukunda tanınmaz.
Ülkemizden başka bir ülkeye en fazla sınır kapısı bulunan ülke Suriye'dir. Suriye'ye doğrudan giriş yapılan sınır kapıları 10 adettir. Bu sınır kapılarından giriş yapılarak aracınızla Suriye'ye gidebilirsiniz.
Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti'ne seyahat planı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, Suriye'ye ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 180 gün içinde 90 gün ikameli seyahatlerinde Suriye vizesinden muaftırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri