Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Asansör arızasını kim öder? Bu tamamen arızanın niteliğine göre değişir. Rutin bakım ve onarım türünden arızaların masrafını kiracı öderken, demirbaş değişimi niteliğindeki büyük masrafları kat malikinin ödemesi gerekir.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Zemin katta oturan kat malikleri için gider tanımlarına göre asansör masrafları yönetim planları ile istisna haline geliyor. Fakat yönetim planında bu şekilde bir madde yok ise asansörü kullanamasalar bile zemin katta oturan kişiler de asansör gideri ödemek zorunda kalıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Bir binada bağımsız bölüm maliklerinin her biri; ısıtma sistemi yani kalorifer, asansör, elektrik ve su tesisatı, kapıcı dairesi ve odaları için apartman yönetimi tarafından yapılan harcamaları karşılamak zorundadır.
Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre muayene ücretini ödemekle yükümlü olan bina sorumlusudur.
Asansör bakımı ya da arızası gibi durumlarda ödenecek olan ücret eşit bölünerek ödenmelidir. Ev sahibi burada eşit miktarda ödeme yapmalıdır. Buna göre asansör servis ve elektriği, merpen ve çevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda olurken, asansör tamiri için ödenecek olan ücret ev sahibine ait oluyor.
Güvensiz olarak tanımlanan asansörün güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür. Meydana gelen asansör kazalarında, periyodik kontrolü yapılmayan asansörlerden bina sorumlusu yüzde yüz sorumludur.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir.
Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Örneğin dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında onarım, tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder. Ancak mülk sahibi bu borcunu ödemezse kiracının kapısı çalınabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 35/d maddesi açıkça asansör bakımının yapılmasını yöneticinin görevi olduğunu kararlaştırmıştır. Asansör bakım ve onarımı için gerekli ücretin toplanması yöneticinin görevi olduğundan herhangi bir çoğunlukla karar alınması beklenemez.
Asansörün garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli veya başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep edilmeksizin tamiri yapılacaktır.
Yani asansör tamir parasını ödeme yükümlülüğü ev sahibine ait olmakla beraber kiracının bu parayı ödemesi durumunda ise ödemiş olduğu tutar o ay ödemesi gereken kira borcundan düşülerek tahsil edilmektedir.
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğu asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna aittir.
Asansörde Mahsur Kalınca Alarm veya Çağrı Butonuna Basın
Asansörde sıkışıp kaldığınızı bina bakımına bildirmek için bu düğmeye basın. Diğer ucunda aramanıza cevap verebilecek ve sizin için yardım alabilecek biri olmalı. Alarm düğmesi yoksa, asansör acil durum telefonu olabilir.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz. Eğer bu masraftan kaçılırsa, açılacak bir dava sonucunda kat mülkiyeti kanununa göre bu masraf, yükümlülükten kaçınan kimseye mahkeme tarafından rücu edilecektir.
Kiracınız izinsiz olarak evinizde değişiklik yapamaz. Evi genişletemez veya değiştiremez. Kiracının evde tadilat yapması için sizin izniniz gereklidir. Kiracı tadilat yapma isteğini baştan belirtirse bununla ilgili kira sözleşmesinin düzenlenmesi gerekir.
Yani, kiralanan taşınmaz yıkılıp yeniden inşa edilecekse ya da kullanılması kesinlikle mümkün olmayan bir tadilat yapılacaksa ev sahibi, tahliye davası açabilir. Eski bir binanın güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması, inşaat nedeniyle kiracı tahliye sebeplerinin başında gelir.
(2) Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşunun, asansörün periyodik kontrolüne ilişkin bu Yönetmelik gerekliliklerini yerine getirip getirmediğine yönelik asansörün mahallindeki hizmet denetimi, asansörün bulunduğu ildeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılır.
“(1) Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur. İskân edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur.
Apartman yönetimi, asansörü kapatma kararı alabiliyor. Asansörde yük taşımanın yasaklanması hakkında kat malikleri kurulu tarafından alınmış bir karar varsa ve bu karar, karar defterine kaydedilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri