BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Boş daire aidat verir mi? Evet, hem de tam olarak ve herkes gibi öder. Böyle bir sorunun gündeme gelebileceğini öngören Kat Mülkiyeti Kanunu yukarıda belirtilen hükmü ile açık şekilde şu kuralı koymuştur: Boş dairenin kat maliki aidat da öder, giderlere de katılır.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Malikin aidat ödeme yükümlülüğü konutu kullanıp kullanmamasına bağlı değildir, malik kullanılmıyor ve boş vaziyette duruyor olsa dahi malik aidat ödemekle yükümlüdür. Bu durum yalnızca iskan alınmamış ve kat irtifakı bozulmamış ise değişmektedir, bu durumda aidat ödeme yükümlülüğü müteahhitte geçmektedir.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Fakat buna yönetim planında bu şekilde bir madde yer almıyorsa asansörü hiç kullanmasalar bile zemin ve giriş katta oturan kişiler de diğer tüm sakinler gibi asansör masraflarını ödemek zorunda kalıyor.
Kiracıya bu borcu ödemesi için 30 gün süre verilmesi akabinde, süre dolduğunda hâlâ kira borcunun ödenmemesi halinde kiraya verenin icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açma hakkı doğar.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
634 sayılı yasa gereği aidatları ödemekle sorumlu olan kişi kat malikidir. Kiracı ile kat maliki arasındaki kira sözleşmesi yalnızca iki tarafı bağlayan bir sözleşme olduğu için site yönetimini de bağlamaz.
Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.
GECİKME TAZMİNATI
Apartman / Site ORTAK GİDER avans payının (aidatın) tamamını, site yönetimi tarafından belirlenen ve kat malikleri kurulunca onaylanan bir tarih belirtilmemişse ilgili ayın 20'sine kadar, ödemeyen kat malikleri veya diğer yükümlüler (hiçbir uyarıya gerek kalmaksızın) kendiliğinden temerrüde düşer.
Kışın oturmadığınız ya da boş olan evinize, aidat gibi yakıt parasını da ödemekle yükümlüsünüz. Yakıt parasını ödemekten evinizdeki radyatör vanasını kapattığınız için muaf olmazsınız. Çünkü her kat malikinin aidat gibi yakıt giderine de arsa payı oranında katılması kanuni bir yükümlülük.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Tüm gelir ve gider tablosu belirlendikten sonra ödenecek tutar ev sahiplerine ya da kiracılara bildirilir. Ödeme bildirileri elden olarak sunulmakla birlikte mail gönderilme şeklinde de yapılabilir. Bu alınan karar altına apartman sakinleri tarafından imza atılması gerekir.
YILDA KAÇ DEFA AİDAT ZAMMI YAPILABİLİR? Apartmanlarda veya sitelerde yönetimlerin aidat zamlarına dair belirli bir periyot sınırlamaları bulunmamaktadır.
Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.
Apartman sakinleri ortak kullanım bedellerini aidatla karşıladığı için ve ortak kullanım bedellerinden faydalanan kiracılar da ödemekle yükümlüdür. Normal standartlarda ev sahipleri asıl aidatı ödemekle yükümlü olan kişilerdir.
AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir.
Aidat Borcunu Ödemeyen Sakinlere Ne Yapılabilir? Kanuni yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak gider borcunu hiç ödemeyen ya da zamanında ödemeyen malik veya taşınmazda başka nedenlerle oturmakta olan 18 yaşını geçmiş kişiler hakkında icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi, ilamsız icra takibi şeklinde açılır.
Ödemekle mükellef olan ancak aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnameyi alan ev sahibinin aidat borcunu faiziyle birlikte ödemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra apartman yönetimi, ilgili kat malikine Sulh Hukuk Mahkemesinde dava da açabiliyor.
Apartman yönetimi, asansörü kapatma kararı alabiliyor. Asansörde yük taşımanın yasaklanması hakkında kat malikleri kurulu tarafından alınmış bir karar varsa ve bu karar, karar defterine kaydedilebiliyor.
5.500TL. ➢ Fiyatlara KDV Dahil Değildir.
Ev sahibi burada eşit miktarda ödeme yapmalıdır. Buna göre asansör servis ve elektriği, merpen ve çevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda olurken, asansör tamiri için ödenecek olan ücret ev sahibine ait oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri