Zemin katta oturan kat malikleri için gider tanımlarına göre asansör masrafları yönetim planları ile istisna haline geliyor. Fakat yönetim planında bu şekilde bir madde yok ise asansörü kullanamasalar bile zemin katta oturan kişiler de asansör gideri ödemek zorunda kalıyor.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz. Eğer bu masraftan kaçılırsa, açılacak bir dava sonucunda kat mülkiyeti kanununa göre bu masraf, yükümlülükten kaçınan kimseye mahkeme tarafından rücu edilecektir.
Apartman veya site yönetimleri, asansör gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin giderleri tüm kat malikleri arasında eşit olarak bölüştürmelidir. Bu nedenle, giriş katında oturanlar da asansör aidatlarına katılmak zorundadır.
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
işletme masrafı asansörün harcadığı elektrik ve aylık bakımlardır, kiracı öder. tamirat ve revizyon masrafları ise ev sahiplerine aittir.
Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
Asansör Periyodik Kontrol ücretini ödeme sorumluluğu BİNA SORUMLUSUNA-YÖNETİCİSİNE aittir. ASANSÖR TESCİL MUAYENESİ NE DEMEKTİR? Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil aşamasından önce yapılması gereken ilk periyodik kontrolüdür.
Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.
Her kat maliki aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça asansör yapım giderine arsa payı oranında katılmak zorundadır.
Bu sözünü ettiğimiz anlaşma tapu sicilinde kayıtlı yönetim planıdır. Eğer yönetim planında asansör giderlerinden giriş kattakiler tarafından ödenmeyeceğine ilişkin bir madde hükmü bulunmuyorsa giriş kattakiler asansör masraflarına katılmalıdırlar.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman ve site gibi ortak yaşam alanlarında genel giderlere katılma yükümlülüğü kural olarak bağımsız bölüm maliklerine yani ev sahiplerine aittir.
İskan edilebilir kat adedi 3' den fazla olan umumi binalarda asansör yapılması zorunludur. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 01/07/2004 tarih ve 31 sayılı Meclis Kararı hükmüne göre; 10 kat ve üstü binalarda daire sayısının 10 daireyi geçmesi halinde 2 adet asansör yapılması zorunludur.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Bozulan asansörün masraflarını kiracı mı öder? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın bakım, onarım gibi giderlerini gayrimenkulün sahibi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğu gibi kira sözleşmesinde aksi bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
Binanın giriş katında oturan ev sahiplerinin için asansör gideri masraflarını ödemeleri hakkaniyet içeren bir durum olmuyor. Fakat yönetim planı içeriğinde giriş ve zemin katta bulunan kat maliklerinin asansör bakım gideri ve benzeri masraflara katılmayacağı kararlaştırılabiliyor.
Binanın bağlı bulunduğu belediyenin makina mühendisleri odasına bina yöneticisi tarafından ödenmektedir.
gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan bina sahibi veya yöneticisi sorumludur.
MADDE 18 – (1) Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, yılda bir defa yaptırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri