634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35. maddesinin c bendi uyarınca yönetim planında aksine hüküm olmadıkça anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi yöneticinin görevleri arasındadır.
Bu 3 sigortaya sahip olan kat maliki en fazla korumaya sahip olur, ama unutulmamalıdır ki bunun bir bedeli vardır. KMK ya göre anagayrimenkulün ( ortak alanların ) sigorta ettirilmesi zorunluluğu yoktur.
634 No'lu Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. Maddesi, B Bendinde: Kat Maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça ortak alanın sigorta primlerine arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. '
Konut sigortası zorunlu mu sorusunun cevabı olarak bu sigorta türünün isteğe bağlı olduğu verilebilir. Ancak yasal bir zorunluluğu olmasa dahi konut sigortası geniş kapsamlı güvenceler sunar. Poliçe kapsamındaki durumlarda yapılan konut sigortası hasar ödemesi ile karşılaşacağınız finansal zorlukların önüne geçilir.
Eviniz için yaptırdığınız Zorunlu Deprem Sigortası ortak olanları teminat altına almaz. Binalardaki ortak alanların maddi hasarında deprem sigortasından yararlanmak için apartman veya site yönetiminin DASK yaptırması gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Ortak Alan Sigortası Zorunlu Mudur? Hayır, ortak alan sigortası zorunlu sigortalar arasında yer almaz.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
DASK kapsamına girmeyen binalar şu şekilde belirtilebilir: İnşaatı yarım kalan binalar. Mesken olarak kullanılması uygun olmayan ve yıkılmasına karar verilen metruk ve bakımsız binalar. Kamu binası olarak hizmet gören binalar ve binaların bağımsız bölümleri.
DASK binada deprem ve depreme bağlı oluşan yangın, tsunami ve yer kayması nedeniyle ortaya çıkan zararların tazminini amaçlıyor. Konut sigortası ise yalnızca evde değil, evin içinde yer alan eşyaları da teminat altına alıyor. Ayrıca konut sigortasında güvence altına alınan risk yalnızca depremle sınırlı kalmıyor.
Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir. Yöneticiye ödenecek ücret miktarını kat malikleri belirler.
Site yönetimi, bir yönetici tarafından sürdürülen hizmetleri işaret ediyor olsa da sitenin genel işleyişinde rol alan kapıcı ve güvenlik görevlileri olabilir. Bu durumda işçi sıfatıyla sitede görev yapan kimselerin SGK primlerinin ödenmesi ve gerekli vergilerin yatırılması gerekir.
Altyapı tesisleri, elektrik, elektronik, bilgisayar hatları, temiz ve pis su boru ve hatlarının duvar içinde kalan kısımları, kanalizasyon, elektrik direkleri, temel ve bahçe duvarı, istinat duvarları, kazıklı istinat duvarları sigorta bedelinin içinde olmak kaydıyla teminata dahil edilir.
Konut sigortası evinizi deprem, su baskını, yangın gibi doğal afetlere veya hırsızlık gibi yapay afetlere karşı koruyan bir sigorta çeşididir. Konut sigortası evinizi sadece bir yapı olarak değil, içerisindeki eşyalara gelebilecek zararlara karşı da güvence altına alır.
Apartman elektrik sigortası neden atar? Apartman sigortaları aşırı yüklenme, kaçak, topraklama sorunu, suya maruz kalma veya elektrik tesisatının eskimesi gibi durumlarda atabilmektedir. Mutlaka sorun giderilmeli ve apartman ortak alan sigortası ile de gerekli tedbir ve güvence sağlanmalıdır.
Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortasıdır ve yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaktır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezai yaptırımları vardır. Trafik ekiplerince sigortasız olduğu belirlenen araç sahiplerine 2023 yılı için 426 TL para cezası uygulanır.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Bir kişinin tapu kaydı veya tarla vasfıyla “kayıtlı mesken” olarak kabul edilen binalar, kanun hükümde kararname ile zorunlu deprem sigortası kapsamına alınmıştır. Yani DASK yaptırmak istediğinde kat irtifakının tesis edilip edilmediğine ve yapının bağımsız bir mülkiyet olup olmadığına bakılmaz.
Yaşanan büyük afetlerin ardından Afet Sigortaları Kanunu'na göre deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. DASK sigortası yaptırmayanlar, meydana gelebilecek depremlerin ardından devletin sunduğu konut kredisi, zarar gören binalar için verilen yardımlar ve her türlü destekten mahrum kalacaklardır.
Bu süreçte binlerce vatandaşın evleri ağır hasarlı veya acil yıkılacak olarak tespit edildi. Depremin ardından Toplu Konut İdaresince yapılacak konutlar için umutlanan binlerce depremzede bu kez de DASK engeline takıldı. Kanuna göre Deprem Sigortası olmayan vatandaşlar TOKİ'nin yapacağı konutlarda hak sahibi olamıyor.
Kararnameye göre, afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edilmiş konut, iş yeri ve ahır sahibi afetzedeler için 7269 sayılı kanun hükümleri gereğince hak sahibi olma ve borçlandırmaları yapılma kaydıyla, bu yapıların inşası veya kredi sağlanmasında DASK aranmayacak.
Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı engelleyen kanuni bir düzenleme yoktur. 5510 sayılı Kanun'a göre, bir hizmet akdine tâbi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılmakta, sigorta hak ve yükümlülükleri de çalışmaya başlanılan tarihten itibaren başlanmaktadır.
Bir çalışan aynı anda iki farklı işyerinde çalışıyorsa ve bu durumdan işverenlerini haberdar etmişse aynı statüde çift sigortalı olabilir. Çünkü işveren çalışanın sigortasını yaptırmak ve bunu SGK'ya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumlarda aynı kişi için iki farklı işyerinden kazanç belirtilerek SGK'ya prim ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri