Pirincin birbirinden ayrılmaya başladığı aşamada 3 bardak sıcak su ekliyoruz. Suya tuzu ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük bölümünde 22 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10dk. dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.
Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
İlgili 24 soru bulundu
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta 45 dakika ila 1 saat bekletiyoruz. Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz.
Tuzun nemlenmemesi için, tuzluğun içine 3-4 adet pirinç hatta 3-4 adet kavrulmuş pirinç koymanız tuzun nemini alacağından tuzun kuru kalmasını ve topaklanmasını önler.
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur. Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Tuz bileşeninin içinde bol miktarda Sodyum (Na) ve Klor (Cl) elementleri bulunmaktadır. Bu elementler bir araya geldiğinden Sodyum Klorür (NaCl) yani tuz bileşiğini oluşturur. Meydana gelen bu bileşik nemi oldukça kolay bir şekilde çeken ve içinde barındırabilen bir maddedir.
Çünkü özellikle kaya tuzu, çok güçlü bir nem çekme özelliğine sahiptir. Hele ki tuzun ısı düzeyi artırılırsa bu etki çok daha güçlenmektedir.
Tuzun nemlenmesini önlemek için en sık kullanılan madde pirinçtir. Su tutma açısından pirinç tuzdan daha aktif olduğu için, tuz ile pirinç aynı ortamda bulunduğunda ortamdaki nemi ve suyu öncelikle pirinç alır ve bu durumda tuz kuru kalır. Pirinç, delikli tuzlukların içerisine az miktarda katılarak kullanılabilir.
HAŞLAMA PİLAV TEKNİĞİ
Tencerede kaynatılan tuzlu suya eklenen pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Ardından bir tavada eritilen yağ ile pilav haşlanır. Çok kısık ateşte 30 dakika demlendirilen pilav servise hazır hale gelir.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamaz. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanızı önermiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntem ile pirinci pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır.
Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri