Herhangi bir ülkede resmiyet kazanan, kamu belgesinin başka bir ülkede de tanınması için düzenlenen tasdik durumu olarak bilinen Apostil, illerde valiliklerden ilçelerde ise kaymakamlıklardan temin edilir. Bu işlemler için herhangi bir ücret talep edilmez.
Apostil işlemi yapılabilmesi için kaymakamlıklara veya valiliklere herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir. Yani apostil şerhi ücretsiz olarak yapılır.
Apostil onayı işlemleri için belge başına onay işlemi 5-10 TL'dir. Ancak, ilgili belgenin tercüme ve noter onayı işlemleri için ücret ödenmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, apostil onayı yapılacak bir diplomanın tercüme edileceği dile göre 40 TL ile 100 TL arasında tercüme ücreti vardır.
Düsseldorf Bölge Valiliği, Düsseldorf bölgesinde düzenlenen ve yurt dışında kullanılması amaçlanan resmi belgeleri tasdik etmektedir. Böylece imzanın gerçekliği, imzalayanın hangi sıfatla hareket ettiği ve belge üzerindeki mühür veya kaşenin gerçekliği tasdik ediliyor.
Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir. Eğer bu işlemlerin yapılmadığı mecralar olduğu zaman ilgili ülkenin konsolosluklarına başvurulması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer konu ise Apostil konsolosluktan alınır mı, sorusudur. Bu noktada bilinmesi gereken tek şey Apostil onayının geçerli olmadığı ülkelerde kamu belgelerinin geçerliliğini sağlamak için konsolosluklara başvurulması gerekliliğidir. Yani Apostil konsolosluktan alınmaz.
Vatandaşlar, www.turkiye.gov.tr ve www.eapostil.gov.tr adresleri veya e-Devlet mobil uygulaması üzerinden hesaplarına giriş yaparak tek ekranla adli sicil kaydı belgesi oluşturup e-apostil talebinde bulunabiliyor. Oluşturulan belgeler Lahey Konvansiyonuna taraf 120'den fazla ülkede geçerli sayılıyor.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
ÖNEMLİ: Bir belgeye apostil şerhi konulduğu zaman artık sözleşmeye taraf tüm ülkelerde geçerli olur ancak bu o belgenin otomatik olarak diğer ülkelerde infaz edileceği anlamına gelmez. Yani Almanya'da boşanan kişiler boşanma kararına apostil şerhi koydurdukları zaman Türkiye'de de boşanmış sayılmazlar.
Schmidt & Schmidt, Almanya'dan verilen belgelerin apostil ile tasdik işleminde size yardımcı olur. Almanya, 1966 yılında 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne taraf oldu.
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
e-Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonunun tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Yabancı devlet makamları tarafından düzenlenen belgelerin Türkiye'de resmi belge sıfatına haiz olması için tasdik zorunluluğu yerini apostil zorunluluğuna bırakmıştır. Güncel hukukta tasdik işlemi hukuki bir zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır ancak ortaya çıkan boşluk için ise apostil şerhi zorunluluğu getirilmiştir.
Ülkemizde apostil onayları kaymakamlıklarda ve valiliklerde yapılmaktadır. Bir belgenin apostil onayının yapılması için belgenin kullanılacağı ülkenin resmi diline tercümesi yapılır, noter onayı yapılır ve son olarak da apostil onayı yapılır.
Belgenin kullanılacağı ülkede apostil formunun nasıl olması gerektiği dikkate alınmalıdır. e-apostilin geçerli olup olmadığına dair kafanızda soru işareti varsa, belgenin kullanılacağı yabancı ülkenin resmi makamlarından bilgi almanızı tavsiye ederiz. Genel olarak belgelerin onaylanması 5 ila 14 gün sürer.
Apostil tasdiki yoksa ve buna rağmen işlem yapılırsa, uygulanabilir olmayan (Belge geçerlidir ama uygulanabilirliği yoktur) belgeye dayanarak işlem yapılmış olur ve bu da Noterin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir.
Apostille şerhi uygulamadan kalktı. Karar için de istenmiyor.
Pasaport çevirilerinize apostil yaptırabilirsiniz. Fakat apostil yaptırmak için öncelikle çevirileriniz için noterden onay almanız gerekmektedir. Noterden onay aldırmak istediğiniz pasaportlarınız için yeminli tercümanlarımız tarafından tercümeleriniz hızlı bir şekilde tercüme edilmektedir.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
Apostil, eğer yurt dışından gelen bir evrak Türkiye'de kullanılacaksa oradan apostilli olarak gelmesi gerekmektedir. Sonrasında apostilin çevirisi yapılır ve sizlere ister yeminli ister noter onaylı tercüme olarak teslim edilir.
Halihazırda elektronik apostil, Türkiye'de sadece adli sicil kayıtları ve mahkeme kararları için düzenlenmektedir. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından e-apostil işlemi yapılan belgeler PTT aracılığıyla elektronik ortamda iletilmektedir.
www.eapostil.gov.tr internet sitesi üzerinden e-devlet ile giriş yapılarak, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması ile başlayan e-Apostil işleminde adli sicil kaydı ve mahkeme kararları en kısa sürede onay şerhli hale geliyor.
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek Lahey Konferansı'na üye veya taraf ülkeler arasında yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil resmi belgeler için alınır ve bu belgelerin yurt dışında geçerli olmasını sağlar.
Başvuru Yapmak İstiyorum düğmesini kullanarak belgeniz için apostil uygulanmasına yönelik başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için düğmeye bastıktan sonra e-devlet şifresi ile e-Apostil Sistemi'ne giriş yapmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri