Kısaltmaların anlamları: LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
Modemdeki WAN ne demek? WAN veya Geniş Alan Ağı, geniş bir alana yayılan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar bir eyalet, ülke ve hatta tüm dünya kadar büyük olabilir. Yönlendiricinizdeki WAN bağlantı noktası, modeminize bağlanmak için kullanılır ve bu da sizin internet'e bağlanmanıza olanak tanır.
LAN (Yerel Alan Ağı) ve MAN (Metropolitan Alan Ağı) ile karşılaştırıldığında, WAN (Geniş Alan Ağı), yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları vb. Gibi daha çeşitli cihazları içerir. İşletmenin çeşitli şubeleri, iletişimi sağlamak için WAN bağlantıları kurabilir. mikrodalga, uydu kanalları, vb. yoluyla.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir.
İlgili 43 soru bulundu
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
Wide Area Network yani WAN, geniş alan ağlarını ifade eder. LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur.
Geniş alan ağı (WAN); ofislerinizi, veri merkezlerinizi, bulut uygulamalarınızı ve bulut depolarınızı birbirine bağlayan bir teknolojidir.
En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir. WAN'lar, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir.
MAN (Metropolian Area Network - Yerleşke Ağ Bağlantısı)
Bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran, coğrafi ölçekte LAN ve WAN arasında büyüklüğe sahip bir ağ sistemidir.
Modeminizin ışıklarını kontrol ediniz
İnternete bağlanabilmeniz için Power ve WAN ışıklarının mutlaka yanıyor olması gerekmektedir.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
Ethernet, en yaygın LAN teknolojisi türüdür ve birçok ev ve işyerinde kullanılır. Ethernet, yerel alan ağındaki (LAN), metropol alan ağındaki (MAN) veya geniş alan ağındaki (WAN) cihazları birbirine bağlayan bir tür bilgisayar ağıdır. Veri iletmek ve almak için kablolar kullanır ve en yaygın LAN teknolojisi türüdür.
Wide Area Network, kısaca WAN, Türkçesi ile Geniş Alan Ağı; pek çok farklı cihazın birbirine bağlanmasını, iletişim kurmasını sağlayan geniş bir ağdır. LAN olarak adlandırılan yerel ağlar, bu geniş alan ağında birbirleriyle iletişime geçerler. İnternet, bilinen en geniş WAN ağıdır.
Ağ kablosu (Ethernet Kablosu) modem ve bilgisayar arasındaki mesafeye göre ayarlanır. Bilgisayarın RJ45 jakına ağ kablosu takılır. Bilgisayarda RJ45 jakı yoksa USB-C bağlantı noktasına USB-C'den RJ45 donanım adaptörüne takın. Ağ kablosunun diğer ucu modemin LAN bağlantı noktasına takılır.
LAN'lar ev, iş, okul vb. yerlerde daha küçük, daha yerel ağ iletişimi için kullanılır. WAN'lar ise şehirler gibi daha geniş alanları kapsar ve hatta farklı ülkelerdeki bilgisayarların bağlanmasına izin verir. LAN'lar genellikle WAN'lardan daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak WAN'lar daha yaygın bağlantı sağlar.
Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
WAN IP'niz, yönlendiriciniz tarafından servis sağlayıcınızdan alınır ve sizi internet dünyasında tanımlar. LAN IP'niz ise, yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki veri alışverişinde kullanılır.
İngilizce açılımı Wide Area Network olan WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir.
HAN- Ev alan ağı (Home Area Network): Evde ortamında kullanılan bir nevi LAN ağıdır. Ancak çok daha küçük çaplıdır. CAN - Kampüs alan ağı (Campus Area Network): Bilimsel eğitim kurumlarında switch ve router'lar ile iletim ortamı olarak, CAT-5/6 tipi kablo kullanarak kurulan ağ çeşididir.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı yer alır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu ifade eder. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının verimli bir şekilde kurulduğu anlamını taşır.
O LAN ışığı kablonun bilgisayara takılı olduğu anlamına geliyor hocam. Kablo PC'ye takılı ve LAN yanmıyorsa, kabloda ya da PC soketinde bir problem vardır. Kablo takılı değilse yanmaz LAN ışığı.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri