Apse patlarsa ağzınızın içindeki çirkin tat veren akıntıdan bunu anlarsınız. Apse patlarsa ağrı azalabilir ancak enfeksiyondan kurtulmak, dişi kurtarmak ve komplikasyonların önüne geçmek için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeniz gerekir. Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır.
Eğer apse doktor tarafından tedavi edilmezse baş-boyun bölgesindeki diğer alanlara yayılabilir. Hastanın nefes almasını engelleyecek bir şişlik hayati tehlike arz eder. Septisemi denen enfeksiyonun kan dolaşımına katılarak tüm vücuda yayılması durumu da ölümcüldür.
Apse, derinin altında oluşan bir irin topluluğudur. Genellikle bakteriler bir kesik veya yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon hızla yayılır ve apsenin oluştuğu bölgede ateş, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olabilir.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
1. Apse Oluşumu: Anal fistüller genellikle irin cepleri olan apselerle ilişkilidir. Apse boşaltılmazsa ve fistül tedavi edilmezse apse tekrarlayabilir veya kronikleşerek devam eden ağrıya, şişmeye ve enfeksiyona yol açabilir.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Nötrofillerden kökenli proteolitik enzimlerin dokuları eritir. Oluşan boşluğun içini canlı ve ölü polimorflar, ödem sıvısı, fibrin, bakteriler, erimiş doku artıkları (nükleik asidler, lipidler) ile çeşitli maddeler doldurur.
Apse, uzman bir doktor tarafından steril koşullar sağlanarak tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Apse tipine ve semptomların şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Diş Apsesi Boşaltılması: Apse drenajı olarak da bilinir ve apselerin esas tedavisidir.
Soğuk kompres uygulamak: Apsenin meydana geldiği kısma yapılan soğuk kompres şişliği indirir ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Apsenin meydana geldiği kısma taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığı için bakterilerin ölmesine neden olur.
Makat apsesi antibiyotik tedavisi iyileşme sürecinin gidişatına göre 4 hafta veya 7 hafta sürebilir.
Apseler, vücudun herhangi bir noktasında biriken irinleri tanımlayan tıbbi bir terimdir. Halk arasında iltihap olarak da geçen apselerin birçok farklı çeşidi mevcuttur. Genel olarak diş apsesi insanlarda yaygın olsa da apseler cildin farklı noktalarında, iç organların çevresinde oluşmaktadır.
Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir.
Diş Apsesi Patlaması Durumunda Ne Olur? Diş köklerinde ya da diş aralarında meydana gelen diş apsesi patlayabilir. Bölgede biriken iltihap boşalabilir ve bu durumda ağıza kötü kokulu bir sıvı gelmesi, bu sıvının kötü bir tatta olması gibi belirtiler ortaya çıkar.
İltihaplı diş kişinin suratında şişmeye neden olmuşsa ve vücutta ateş, halsizlik gibi belirtiler varsa antibiyotik kullanımıyla iltihabın akut halini baskılanması gerekir.
Soğuk kompres yapmak: Apsenin oluştuğu bölgeye uygulanan soğuk kompres şişkinliği indirdiği gibi ağrıyı da azaltır. Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar.
Apse türleri iki çeşit de karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki diş kökünde oluşan apsedir. Bu apse türü ağız bakımının yeterli bir şekilde yapılmaması sonucunda ortaya çıkar ve çürüğün tedavi ettirilmemesi ile ilerler. Diğer apse ise diş aralarında oluşmaktadır.
Küçük apseler genellikle sıcak suyla oturma banyoları, antibiyotikler ve ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Büyük veya şiddetli apseler genellikle cerrahi drenaj gerektirir. Bazı durumlarda, apse drenajı yapıldıktan sonra, ilerlemiş durumlarda fistül oluşumu önlemek için ek cerrahi müdahale gerekebilir.
Yoğun antibiyotik tedavisi apse tedavisinde mutlaka uygulanması gereken ilk tedavi şeklidir.
Apsenin cerrahi tedavi sonrasında anal iltihaplı akıntı olacaktır, o bölgeye gazlı bez konulması akıntının kontrolü ve iç çamaşırın kirlenmesini engelleyecektir. Sıcak su uygulaması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Anal apseler mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Bunun için de mutlaka uzman doktor ile görüşülmeli ve bir görüş alınmalıdır. Kolorektal cerrahlar bu alanda en yetkin kişilerdir. Çoğunlukla tedavide apsenin içerisi boşaltılarak sonuç elde edilmeye çalışılır ve başarılı olur.
Oysa apseler tedavi edilmediklerinde vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Diş köklerinde ya da diş aralarında üreyen zararlı mikroorganizmaların vücudun diğer bölgelerine de yayılması hızlı bir şekilde olabilir.
Genelde iltihap boşalması ile birlikte hastalar durumun ortadan kalktığını düşünmektedir. Ancak diş köklerinde ya da diş aralarında oluşan bu iltihap kendiliğinden patlasa dahi tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumlarda iltihap tekrarlanması mümkündür. Apse patladığında en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Anal apse vakalarının yaklaşık %30'u tekrar eder. Hastalığın tekrar oluşması ya da drenaj işleminin ardından oluşan kavitenin doku ile dolmaması durumunda anal fistül olarak bilinen rahatsızlık oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri