Yukarıda da belirtildiği üzere "Bir ara ayrı mı yazılır?" sorusunun yanıtı "evet" olmalıdır. Dolayısıyla bu birleşik sözcük yazılırken bir ve ara kelimelerinin arasında boşluk bırakılmalıdır.
Bir arada ✅ (Doğru kullanım)
TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
bu ara, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'u', ' ', 'a', 'r', 'a', şeklindedir. bu ara kelimesinin tersten yazılışı ara ub diziliminde gösterilir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan şuara kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan şuara kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
AÇIK ARA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin açık ara mı, açıkara mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı açık ara şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Kelimelerin doğru yazılışlarını öğrenmek için başvurduğumuz Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazılışı "BİR ARAYA" şeklinde ayrı yazılması şeklindedir.
Yazım konusunda hassasiyeti olanların zaman zaman takip ettiği TDK'nın resmi sitesine göre "bir arada" kelimesi ayrı yazılır.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Yüzyıl kelimesinin doğru yazımı bitişik olmalı ve yüzyıl şeklinde kullanılmalıdır. Yüzyıllar içinde toprak katmanlara ayrıldı cümlesinde olduğu gibi bitişik yazılması daha uygun kabul edilmektedir. Yüzyıl kelimesi kısaltma şeklinde de yy şeklinde kısaltılarak kullanılabilen bir kelime olmaktadır.
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre sadece birleşik kelimeler bitişik yazılır. Bu nedenle bir kere kelimesinin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
Yalıçapkini bir kuş türü olarak kastedildiğinde bitişik yazılır. Ama dizi de yalı, çapkın vb olduğundan ayrı yazılır .
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
İLK ÇAĞ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle ilk çağ şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı İlk Çağ şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri