Soğuk kompres yapmak: Apsenin oluştuğu bölgeye uygulanan soğuk kompres şişkinliği indirdiği gibi ağrıyı da azaltır. Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Apseli diş ve damaklar temizlendikten sonra, ağrılar ve yüzdeki şişlikler birkaç gün içinde geçecektir. Ancak tamamen iyileşme için ağız temizliğinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.
Dişten kaynaklı olan ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmayı arzu eden kişilerin belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmaları fayda sağlar. Bunun yanı sıra hem yüzdeki şişkinliğe hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da şişkinliği ve ağrıyı azaltıcı etki ortaya koyacaktır.
Ağız ve diş hijyeni yeterli sağlanmadığında bakteri, diş ve diş eti arasındaki boşluğa yerleşir. Tedavi uygulanmadığında kendi yolunu bulacaktır. Yayıldığı alanda iltihap (irin) ve şişmeye sebebiyet verecektir. Bu şişkinlik ve irine apse adı veriliyor.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir.
İlgili 15 soru bulundu
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Genelde iltihap boşalması ile birlikte hastalar durumun ortadan kalktığını düşünmektedir. Ancak diş köklerinde ya da diş aralarında oluşan bu iltihap kendiliğinden patlasa dahi tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumlarda iltihap tekrarlanması mümkündür. Apse patladığında en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır.
Apseler, tedavi edilmediği takdirde, apse içinde büyüyen mikroorganizmalar, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Apsenin tedavi edilmediği durumlarda; şiddetli baş ve diş ağrısı, diş eti şişkinlikleri, ağız kokusu, yüzde şişkinlik ve hatta diş kayıpları oluşabilir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.
Bu nedenle kişiler yüz şişmesi ve diş apsesi sıkıntıları için mutlaka uzmana başvurmalıdır. Ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmak isteyen kişiler belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmalıdır. Bunun yanı sıra hem yüze hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da ağrıyı ve şişkinliği azaltacaktır.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Öncelikle biriken irinin dışarı atılması için apse bölgesi kesilerek apse boşaltılır ve tuzlu su ile temizlenir. Daha sonra gerekiyorsa diş köküne kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda apseli diş çekilir. Gerektiği durumlarda antibiyotik ile tedavi süreci desteklenir.
Apse anal bölgedeki kasların arasından ilerleyerek genişler ve bu bölgede birikir. Eğer bu apse zamanında boşaltılmazsa veya uygun şartlarda iyi boşalmazsa cilde kadar uzanır ve cildi iltihabi nekroza uğratarak cilde açılır. Böylece barsak içi ile cilt arasında bir bağlantı, bir tünel meydana gelmiş olur.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Diş apsesinin tedavisinde kullanılan 2 temel metot bulunmaktadır. Birincisi antibiyotiktir. Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür.
Apseyi patlatmak, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılma riskini artırır. Enfeksiyon, çevre dokulara, diş etlerine, çene kemiğine ve hatta çevredeki damarlara ve sinirlere yayılabilir. Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi sürecini daha zorlu hale getirebilir.
Apse oluşumunun ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Apse konumlanmaya ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları belirginleşir ve merkez noktası yumuşamaya başlara. Genellikle irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur.
Küçük bir cilt apsesi doğal olarak drene olabilir veya herhangi bir tedavi olmaksızın küçülebilir, kuruyabilir ve kaybolabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonu temizlemek için daha büyük apselerin antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilir ve irinin boşaltılması gerekebilir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Apsenin cerrahi tedavi sonrasında anal iltihaplı akıntı olacaktır, o bölgeye gazlı bez konulması akıntının kontrolü ve iç çamaşırın kirlenmesini engelleyecektir. Sıcak su uygulaması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Diş apsesi kendiliğinden kaybolan bir durum değildir. Bu nedenle belirti olması halinde en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde kötüleşerek enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına ve hayatı tehdit eden komplikasyonların oluşmasına neden olabilir.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir.
Diş Apsesi Patlaması Durumunda Ne Olur? Diş köklerinde ya da diş aralarında meydana gelen diş apsesi patlayabilir. Bölgede biriken iltihap boşalabilir ve bu durumda ağıza kötü kokulu bir sıvı gelmesi, bu sıvının kötü bir tatta olması gibi belirtiler ortaya çıkar.
Apse, derinin altında oluşan bir irin topluluğudur. Genellikle bakteriler bir kesik veya yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon hızla yayılır ve apsenin oluştuğu bölgede ateş, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri