Tüm bunlar dikkate alındığında psikolog, pedagog, aile danışmanları seans ücretleri hakkında net bir ücret belirtilememektedir. Genel olarak sağlanan psikolojik hizmetlerde seans başına ödeme alınmaktadır.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Psikologlar,özel kliniklerde ve devlet hastanelerinde görev alırlar. Devlet hastanesinde görev alan bir psikolog ile görüşmeniz için herhangi bir ücret talep edilmez.
Bu sebeple bir psikoloğa kaç günde bir gidileceğini ancak uzman bir psikolog karar verecektir. Tedaviye başladığınız uzman psikologdan terapiye Kaç günde bir gideceğinize dair detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Bu süreçler haftada 1,10 günde 1,15 günde bir, ayda bir gibi sıklıklarda olabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Ücretsiz psikologlar; kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ya da internet aracılığıyla hizmet verebilir. Ücretsiz olarak hizmet almak için bu kurumlara başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca deprem döneminde de olduğu gibi pek çok psikolog, belirli dönemlerde ücretsiz psikolojik destek sunar.
Ayrıntılı bir psikiyatrik muayene en az 30 dk sürmelidir. Benim klinik uygulamamda psikiyatrik muayene 40-45 dakika iken, ihtiyaç dahilinde bu süreyi uzatabiliyorum. Tüm tıp dallarında sır saklama ve mahremiyet önemli olmakla birlikte, psikiyatride çok daha önceliklidir.
Bunun yanı sıra psikoterapi yönetiminde en etkili sonuca varmak için seanslar haftada 1 veya haftada 2 şeklinde düzenlenmektedir. Günümüzde pandeminin de etkisiyle artan online seanslarda bu süreç biraz daha artmaya başlamıştır. Bu durum elbette terapi gören kişinin ihtiyaç ve hedeflerine göre değişmektedir.
Psikoterapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
İlk terapi seansında mutlaka yapılması gereken şey psikologun kısaca terapi sürecini danışana anlatmasıdır. Bu kısa konuşmada psikolog terapinin süresinden, haftada kaç kere yapılacağından, seans kurallarından ve danışanın sorumluluklarından bahseder.
Önerilen sıklık nedir? Danışanın kendini daha rahat ifade edebilmesi, psikoloğun danışanın ihtiyacını daha iyi anlaması, güvenli bağın daha hızlı oluşması açısından ilk 2 hafta ya da 3 hafta, haftada bir şeklinde olup daha sonra bu sıklığın değişmesi süreç için daha verimli olacaktır.
Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Psikoloji alanından herhangi bir tedavi almanın KBB, dahiliye gibi alanlardan tedavi almayla arasında hiçbir fark yoktur. Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Psikologların çalıştığı farklı terapi ekolleri yani yöntemleri vardır. Bu ekollere göre farklılık gösterse de terapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Çünkü terapi, hem danışanın hem de terapistin aktif olduğu bir süreçtir.
Seansın ne kadar süreceği ile ilgili henüz tam mutabakat sağlanmamış olsa da genellikle minimum seans süresi 45 dakikadır. Seansın en fazla kaç dakika süreceği ile ilgili de kesin bir sınırlama olmasa da verimlilik ve dikkat süresi göz önüne alındığında ortalama 50 ile 55 dakika yeterlidir.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Bilindiği üzere devlet hastanelerinde ücretsiz psikolog hizmeti sunan psikologlar bulunmaktadır. Ancak randevu kayıt sisteminden direkt olarak görüşme talebinde bulunamayız. Ek olarak Alo182 ile de psikolog randevu talebi oluşturabiliriz. Bu kısımda öncelik olarak psikiyatristten randevu almalıyız.
Sorusu psikoloğa gidecek kişilerin en başta sorduğu soruların başında gelmektedir. Psikoloğa gidecek kişiler bu konuda büyük bir çekince yaşamaktadır. Ancak psikoloğa gitmek herhangi bir sicil kaydı oluşturmaz.
Devlet hastanesinde psikolog randevusu almanın yolu kişinin ilk önce psikiyatrist ile görüşmesinden geçer. Psikiyatrist ile yapılacak görüşme ve hekimin vereceği karar bu durumda belirleyicidir. Psikiyatrist hastanın psikolog ile görüşmesi gerektiğini düşünürse yönlendirme yapacaktır.
Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Panik ataklar için psikiyatrlar tarafından ilaç verilerek yapılan tedaviler vardır ayrıca panik bozukluk için psikologlar tarafından bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri