Ancak ne yazık ki apseli diş çekilmez. Çekimin yapılmasını istiyorsanız, öncelikle antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Uzman bir diş hekimine muayene için gittiğinizde, size bir antibiyotik verecektir. Böylece dişinizdeki iltihap tedavi edilir.
Akut iltihaplı bir diş ortalama 1 hafta antibiyotik kullanarak tedavi edilmeden çekilmez! Çekilirse, iltihabın kana karışması ya da komşu dokulara yayılması gibi çok hayati problemler doğmasına neden olabilir!
İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile. Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.
Eğer 20'lik diş apsesi, 20'lik diş eti şişmesi ve enfeksiyon oluşması varsa hemen çekilmesi gerekir. Diş etinin altında bu dişlerin folikül denen koruyucu bir zarı bulunur. Diş çıkmaya çalışırken bu alanda enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon sonucu diş etleri şişer ve ağrı yapar.
Sağlıklı kimseler için; diş çekiminde antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Cerrahi işlem gerektiren kök veya gömülü diş çekiminden sonra antibiyotik kullanılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir.
İltihaplı diş kişinin suratında şişmeye neden olmuşsa ve vücutta ateş, halsizlik gibi belirtiler varsa antibiyotik kullanımıyla iltihabın akut halini baskılanması gerekir.
Operasyonun ardından oluşan şişlik genelde 10 gün içinde geçer. Birkaç günde belirgin düzeyde inen şişlik, operasyondan birkaç saat sonra belirmeye başlar. Şiş görünümün daha az olması ve daha hızlı toparlanması için ilk 12 ila 18 saat büyük önem taşır.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
İltihaplı diş çekilir mi, dişte başlayan sancıya dayanamayan hastaların en merak ettiği sorulardan biri budur. Ancak ne yazık ki apseli diş çekilmez. Çekimin yapılmasını istiyorsanız, öncelikle antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Uzman bir diş hekimine muayene için gittiğinizde, size bir antibiyotik verecektir.
Eğer iltihap kronik yani sürekli şişip inen ve uzun süredir çürük olan bir diş varsa bu diş antibiyotik kullanılmadan çekilebilir. Apseli diş çektirenler gerekli görülürse çekim işleminden sonra şişlik ve apsenin tekrarlamaması için doktorun verdiği antibiyotiği kullanabilirler.
Genel olarak, diş çekildikten sonra oluşan iltihabın ağrısı birkaç gün içinde geçebilir. Ancak, eğer iltihap şiddetli ise veya tedavinin etkililiği yeterli değilse, ağrı daha uzun süre devam edebilir.
Merak edilen sorulardan biri de apseli dişe anestezi uygulanabilir mi sorusudur. Bu soru çoğu hastanın kafasını kurcalar. Ancak apseli dişe anestezi uygulanabilmektedir ve uygulanmasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Diş hekimleri genellikle 20'lik dişlerin cerrahi olarak alınmasını tavsiye eder. Bazı diş hekimleri ise sağlıklı 20'lik diş çekimini doğru bulmazlar. Zaten yirmilik dişlerin çıkması için yeterli alan varsa ve herhangi bir sorun yoksa dişler çekilmez.
Diş çekiminden sonra iltihaplanma, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, iltihaplanma şiddetliyse veya geçmezse, diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. Basınç Ağrısı: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da ağrı hissedilebilir.
Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz.
İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Eğer geç kalınmış bir diş apsesi varsa doktorunuz kanal tedavisini de uygun görebilir. Diş apsesi ortalama 1 hafta içinde iyileşmektedir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Özellikle çürüğe bağlı oluşan yirmi yaş dişi ağrılarında antibiyotik kullanımının hiç bir faydası yoktur.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
"Yanak ısırması ağız kanserine yol açabilir"
Apsenin ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman da çok şiddetli ağrı ile kendini gösterdiğine işaret eden Altuntaş, şunları kaydetti: 'Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır.
Tuzlu veya karbonatlı su ile ağzı çalkalamak: Diş etrafında meydana gelen enfeksiyonu temizleyip ağrının azalmasına neden olur. Soğuk kompres uygulamak: Apsenin meydana geldiği kısma yapılan soğuk kompres şişliği indirir ve ağrının azalmasına yardımcı olur.
Ağrı veya şişlik oluşması iltihap oluştuğunu gösterir. Bu durumda diş hekimi çekim öncesi hastasına uygun antibiyotiği önerecektir. Antibiyotik kullanımı bitmeden diş çekimi yapılmalıdır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak şikayetlerin geçmesine aldanılmamalı ve diş çekiminden vazgeçilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri