Arı alerjisinde; arının soktuğu yerde ya da tüm vücutta dakikalar veya saatler sonrasında kızarıklık/ kaşınma, el/ ayak/ yüz/ boğazda şişme, nefes darlığı, bulantı/ kusma, çarpıntı, baygınlık hissi, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi değişken tablolar gözlenebilmektedir.
Arı Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Arı alerjisi, sokulduktan hemen sonra ya da 2 saat içinde belirginleşmeye başlar. Boğaz bölgesinde ödem meydana gelebilir, ses kısılması, nefes darlığı ya da dolaşım bozukluğu sıkıntıları ortaya çıkabilir. Tam olarak teşhis konulabilmesi için; hastaya deri ve kan testleri uygulanır.
Arı alerjisi belirtileri hemen olabildiği gibi 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı, şokla birlikte dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir. Arı alerjisine bağlı ölüm olayları genellikle 50 yaşın üstündeki erkeklerde daha fazladır.
Bir yetişkin için yaşamında arı sokmasına maruz kalmamış biri yok gibidir. Arı sokmalarında çoğunlukla sokulan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı ve ısı artışı ile karakterize bir tepki oluşur.
Çoğu arı sokması doktora başvurmaya gerek yoktur. “Ne zaman doktora görünmeli?” sorusunun cevabı olarak, solunum güçlüğü, kurdeşen veya baş dönmesi gibi ciddi alerjik reaksiyon belirtileri yaşandığında, en yakın acil servise başvurulmalıdır denilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Aksi takdirde vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşma ihtimali artar. Çünkü zehirli iğne derinin altında ne kadar kalırsa vücudunuza o kadar zehir yayılır. Bu durum fazla ağrılı ve acılı olur.
Arı sokmasına bağlı olarak ürtiker anjiyoödem, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık gibi şikayetler oluştuysa mutlaka alerji uzmanına gidilmelidir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
Erişkin hastalarda alerjiye bağlı gelişen semptom ve hastalık süreçleri ile bağışıklık sistemi bozukluklarının yönetilmesinde, tanı ve tedavi uygulamaları alerji ve immünoloji tıbbi biriminde gerçekleştirilir.
Ani ve aşırı kızarıklık görülebilir. Zaman içinde, sokma alanının etrafına kademeli olarak genişleyen bir şişlik meydana gelebilir. Bu semptomların genelde 5-10 gün içinde tıbbi müdahale gerektirmeden çözülmesi beklenir.
Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Arı alerjisinde aşı tedavisi; Aşı tedavisi arı alerjisinde tek tedavi yöntemidir. Aşı tedavisi ile sonraki arı sokmalarında yaygın ve/veya ciddi ölümcül reaksiyonlar ya tekrar etmez ya da hasta bunu hafif reaksiyon ile bunu atlatır. Bal arısı alerjinde başarı %85 iken, yaban arısı alerjisinde başarı %95'tir.
Arı sokması genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Hafif bir arı sokması durumunda, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı genellikle 1 ila 3 gün içinde azalmaya başlar.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Alerjisi olmayan bireylerde arı sokması genellikle tıbbi müdahale gerektirmeden, birkaç saat içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ciddi komplikasyonlara yol açmaz.
Arı zehri, arıların kendilerini dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak amacıyla salgıladıkları bir zehirdir. Arılar bu zehri iğneleri aracılığıyla bırakırlar. Aslında bu zehir insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Arı sokmasına karşı şişlik ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres, aloe vera jeli, antihistaminik krem ve doğal yağlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Eşek arısı sokması genellikle daha şiddetli ağrıya, büyük şişliğe ve farklı toksin içeriğine sahip olabilir.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Arı sokması, iğnenin hacminden dolayı vücutta hemen hissedildiği için insanlar bunu anında fark edebiliyor. Acı hissedildiği anda ise ilk yapılması gereken, iğneyi vücuttan hızla çıkarmak! Çünkü aksi takdirde deride kalan iğne, venom adı verilen arı zehrini vücuda pompalamaya devam ediyor.
Bu oluşan abdominal yırtık arıyı öldürür. Lakin çoğu arı türlerinin iğnesi pürüzsüz olduğundan arı iğnesini çıkarabilir. İğnesini çıkarılabilen arılar soktuktan sonra ölmezler.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri