Arık sokması sonrası gelişen reaksiyon ne kadar ağır ise bir sonraki reaksiyonunda ağır olma olasılığı o kadar yüksektir. Geniş bölgesel reaksiyon arı sokulan bölgede 10-20 cm'yi bulan, hatta bazen tüm uzvu etkileyen şişliğe neden olur. Düzelmeleri 5-10 gün sürebilir.
Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur.
Vücuda yayılan bu zehir alerjik reaksiyona yol açar. Zehrin vücuda yayılmasını engellemek için arının iğnesi 30 saniye içinde çıkartılmalıdır. Arının sokması sonucu 30 dakika ile bazen de 1 saat içinde alerjik tepkiler görülmeye başlanabilir. Çok nadiren rastlanan durumlarda bu süre 72 saate kadar çıkabilir.
Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Aşırı kızarıklık görülebilir ve sokma bölgesinde kademeli olarak artan şişlikler birkaç gün boyunca şiddetlenerek devam edebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Aksi takdirde vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşma ihtimali artar. Çünkü zehirli iğne derinin altında ne kadar kalırsa vücudunuza o kadar zehir yayılır. Bu durum fazla ağrılı ve acılı olur.
Arı sokmasına bağlı sokma yerinde şişlik 10 cm'den büyük olduğu zaman büyük bir reaksiyon gelişmiş demektir. Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Arı sokması genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Hafif bir arı sokması durumunda, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı genellikle 1 ila 3 gün içinde azalmaya başlar.
Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Arı alerjisinde; arının soktuğu yerde ya da tüm vücutta dakikalar veya saatler sonrasında kızarıklık/ kaşınma, el/ ayak/ yüz/ boğazda şişme, nefes darlığı, bulantı/ kusma, çarpıntı, baygınlık hissi, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi değişken tablolar gözlenebilmektedir.
Bazı kişiler ise arı sokmasına karşı orta derecede alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bu reaksiyonlarda sokma bölgesinde daha belirgin şişlik ve kızarıklık olabilir. Ayrıca genel bir rahatsızlık hissi, halsizlik ve hafif ateş de görülebilir.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Bir bal arısı bir insanı sokarsa, dikeni geri çekemez. Yalnızca dikeni değil, aynı zamanda karın ve sindirim sisteminin bir bölümünü, artı kasları ve sinirleri geride bırakır. Bu muazzam abdominal rüptür bal arısını öldürür. Bal arısı tutuştan sonra ölecek tek arıdır.
Arı sokması, iğnenin hacminden dolayı vücutta hemen hissedildiği için insanlar bunu anında fark edebiliyor. Acı hissedildiği anda ise ilk yapılması gereken, iğneyi vücuttan hızla çıkarmak! Çünkü aksi takdirde deride kalan iğne, venom adı verilen arı zehrini vücuda pompalamaya devam ediyor.
Arı Zehrinin Faydaları
Arı zehri, ana bileşen olarak; çeşitli enzimler, proteinler ve peptitlerden oluşur: Melittin, apamin, adolapin ve MCD gibi peptidler, Fosfolipaz ve hiyalüronidaz gibi enzimler. Dopamin ve norepinefrin gibi amino asit bileşenler içermektedir.
Arı zehri, arıların kendilerini dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak amacıyla salgıladıkları bir zehirdir. Arılar bu zehri iğneleri aracılığıyla bırakırlar. Aslında bu zehir insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Arı zehrinin vücuda verilmesi bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalığın olumsuz etkilerini azaltır. Diğer bir yolda arı zehri içeren kremlerin ilgili bölgelere sürülerek kullanılması şeklindedir.
Apitoksin olarak da bilinen arı zehri; arının karın boşluğunda yer alan zehir bezlerinde üretilen ve biyolojik olarak birçok etkisi (immun sistem, merkezi ve çevresel sinir sistemi, kardiovasküler sistem, antibakteriyel, fungusit, antiviral, antiinflamatuvar, antiartrit, antikanser, yara iyileştirici etki gibi) bulunan ...
İşçi arılarda yumurta koyma organı değişikliğe uğrayarak savunma iğnesi halini almıştır. Bu iğneye bağlı zehir kesesinden salgıladığı zehir, omurgasız hayvanların çoğu için öldürücü, insan ve diğer omurgalılar için acı verici, bazı hallerde de öldürücü özelliğe sahiptir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjisi olan bir kişiyi arı sokması halinde, kişide hızla anafilaksi (alerjik şok); hemen tedavi edilmesi gereken ciddi, potansiyel olarak hayatı tehdit riski taşıyan alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu sırada vücut; kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı gibi tepkiler verebilir.
Bu oluşan abdominal yırtık arıyı öldürür. Lakin çoğu arı türlerinin iğnesi pürüzsüz olduğundan arı iğnesini çıkarabilir. İğnesini çıkarılabilen arılar soktuktan sonra ölmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri