Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Kolesterolü düzenleme konusunda yardımcı olur. Hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğun giderilmesinde etkilidir. Eğer böbrek veya safra kesesi ile ilgili sorunlarınız varsa tuzlu fıstık bu iki organdan kaynaklı ağrılara da iyi gelir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Kolesterole Fıstık: Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Yer fıstığının içinde bulunan doymamış yağ asitleri; kalp ve damarları koruyor. Yer fıstığı yağı; kandaki iyi huylu kolesterol seviyesini artırıyor, kötü huylu kolesterol ve trigliserid seviyesini ise düşürüyor.
İlgili 32 soru bulundu
Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Yapılan çalışmalara göre fındık ve ceviz tüketimi yüksek kolesterol üzerinde etkili.
Yer fıstığının zararları nelerdir? Yer fıstığı içeriğindeki besin maddesi sebebiyle çok faydalı olsa da bazı zararları da vardır. Kolesterolü yükselttiği için doktor kontrolünde tüketilmelidir. İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır.
Kuruyemişler: Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, düzenli tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdırlar. İçerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de, damar sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.
Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi ve faydalı bitkisel bileşiklerin varlığından dolayı, ceviz, kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar göstermektedir. Omega-3 yağ asidi; kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini hafifçe düşürür. Diğer kuruyemişlerle kıyaslandığında ceviz, daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerir.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
1 porsiyonunda 12 gram yağ bulundurmasına rağmen hiç kolesterol içermediği için kalp dostudur. Bunun yanı sıra kan kolesterol seviyesini düşürerek koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir. İlerleyen yaş: Kolesterol düzeyi yaşla birlikte artış gösterir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kole.
LDL kolesterolü yükselten birçok gıda bulunur. Eğer kanda yüksek LDL kolesterol seviyesi görülüyorsa bu gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Fast food besinler, kruvasan, kızartmalar, sakatatlar, işlenmiş etler, kek, tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, şeker barları, margarinler ve tereyağları kolesterolü yükseltir.
Kolesterolü düşürek için hareketli bir yaşam şarttır. Ağır sporlardan bahsetmiyoruz bu noktadaki en iyi sporlardan biri günlük en az yarım saatlik yürüyüşlerdir. Düzenli yapılan spor HDL yi yükseltir yani sağlıklı kolesterol için faydalıdır.
Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Karatay patlıcan yerine yumurta tüketilmesini önerdi. "Kolesterol diye bir hastalık yok. Kolesterolü çıkaran hekimler değil ilaç firmalarıdır" diyen Karatay, devamında "İyi kolesterol, kötü kolesterol diye bir şey yok. Kolesterolden korkmayın.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir. Yapılan araştırmalarla birlikte tam tahıllı ekmeklerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürdüğü ve kolesterol dengesi sağladığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri