AR (Artırılmış Gerçeklik) gerçek dünyayı sanal öğelerle zenginleştirirken, VR (Sanal Gerçeklik) tamamen sanal bir dünyaya taşır. XR (Uzatılmış Gerçeklik) tüm bu teknolojilerin birleşimini ifade ederken, MR (Karışık Gerçeklik) gerçek ve sanal dünyaların entegre edildiği bir deneyim sağlar.
Artırılmış gerçeklik (AR) sınırlı etkileşim ile gerçek dünya görünümlerine dijital öğeler eklemek için tasarlanmıştır. Sanal gerçeklik (VR) genellikle bu tür etkinlikler için tasarlanmış kulaklık cihazı ve kulaklıklar aracılığıyla kullanıcıları gerçek dünyadan izole etmeye yardımcı olan kapsamlı deneyimler.
XR, Artırılmış Gerçeklik (AR), Karışık Gerçeklik (MR) ve Sanal Gerçeklik (VR) dahil olmak üzere, bilgisayarla değiştirilmiş gerçekliğin tüm çeşitli biçimlerini kapsayan şemsiye kategorisidir. Genişletilmiş Gerçeklik (XR), teknik kelimelerin sözlüğüne yeni eklenen bir terimdir.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir.
Artırılmış gerçeklik (İngilizce: Augmented reality; AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) veya kısaca AR, çevremizdeki dünyada algıladığımız fiziksel unsurların, bilgisayar kaynaklı grafik, video, ses, GPS vb veriler ile birleştirilmesi sonucunda oluşturulan, gerçek zamanlı ve etkileşimli bir deneyim türüdür.
AR alanı teknolojik hazırlanan yapay olan bir objeyi gerçek bir alanda 3 boyutlu olarak gerçekmiş gibi gösterebilen bir teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır. AR alanı kısaca artırılmış gerçeklik olarak kabul edilmektedir.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Sanal gerçeklik. Sanal gerçeklik (VR), tamamen hayali bir alanda, görüntülerde var olan ama gerçek hayatta var olmayan yapay bir ortamda hareket etme imkanı sunar.
AR Gözlükleri dış ortamı da aynı anda görebilmenizi sağlayan gözlüklerdir. Yani artırılmış gerçeklik, elimizdeki gerçek ortama sanal olarak eklenen görüntüler sayesinde oluşur.
'Extended Release' kelimelerinin kısaltılmış halidir.. Uzatılmış salınım sistemi, ilacı uzun bir zaman aralığında veren modifiye bir sistemdir.kronik hastalıklarda özellikle gece etki için bu sistemden faydalanılır.
Genişletilmiş gerçeklik (İng. extended reality, XR) gerçek ve sanal ortamların kombine edildiği ortamlar için kullanılan bir terim olup artırılmış Gerçeklik (İng. augmented reality, AR), sanal gerçeklik (İng. virtual reality, VR) ve karma gerçeklik (İng. mixed reality, MR) teknolojilerinin hepsini kapsar.
Emar (MR) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), vücutta ayrıntılı resimler oluşturmak için güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bilgisayarın kullanıldığı bir testtir. Emar sıklıkla hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılır.
Atriyal fibrilasyon; düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan bir çeşit kalp rahatsızlığıdır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır.
Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3 boyutlu görüntüleri, kişinin görüntülemesini sağlayan sanal gerçeklik gözlüğü, en basit tanımıyla bir görüntüleme cihazıdır. Kullanan kişinin 3 boyutlu bir görüntü görmesi ve kendini bu görüntünün içerisinde hissetmesi için her iki göze iki ayrı görüntü verilir.
Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel ögeler, ses veya diğer duyusal uyaranların kullanımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonudur. Yani sanal nesneler aracılığıyla gerçek nesnelerin gerçekliklerinin artırıldığı yarı-sanal bir dünyadır.
Reeder cihazlarınızın VR gözlük desteklemesi için herhangi bir ek gereksinimi yoktur. Cihazınızın ebatına göre, internet üzerinden veya piyasada bulunan gözlüklerden faydalanarak VR deneyimi elde edebilirsiniz. Google VR gözlüğü ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi için: “Google CardBoard”a bakabilirsiniz.
Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafında üretilen ses, görüntü, animasyon, ho- logram gibi dijital elemanları akıllı telefon, tablet ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde bulunduğumuz ortamın üzerine gerçek zamanlı olarak yerleştire- rek yeni bir algı ortamı oluşturur.
AR – Artırılmış Gerçeklik: dijital maddelerin canlı görüntüye entegrasyonunu yapar. Örnek: Pokémon Go oyununu ve Snapchat lenslerini vb.. VR – Sanal Gerçeklik: bireylerin hayali/sanal bir ortama tamamen daldırılmasını içerir.
Artırılmış gerçeklik (AR) nedir? Artırılmış gerçeklik, cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar gerektirmez. Artırılmış gerçeklik için cihazınızın kamerası ve bir AR uygulaması yeterlidir.
Artırılmış Gerçeklikte, bilgisayar bir kameranın konumunu ve yönünü belirlemek için sensörler ve algoritmalar kullanır. AR teknolojisi daha sonra 3D grafikleri kameranın bakış açısından göründüğü gibi oluşturur ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri kullanıcının gerçek dünya görüşü üzerine bindirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri