B12 gibi suda çözülebilen vitaminler emilimleri için başka bir gıdaya ihtiyaç duymadıkları için aç karnına alınabilir. Bedende depolanmadığı yani fazlası günlük olarak idrarla atıldığı için her gün düzenli olarak alınması önem taşır.
Büyük ölçüde yararlı bir besin olan bu vitamin, aç karnına alındığında - suda çözündüğü için - çok iyi emilen bir besindir. İdeal bir yol olarak, takviyenizi sabah ilk iş olarak, yemekten 30-45 dakika önce almak olacaktır.
En önemli nokta, uygun çözünme ve emilime yardımcı olmak için vitamin ve takviyelerinizi yiyeceklerle birlikte tüketmenizdir. Vitaminlerinizi öğle yemeğinde almayı hatırlamanız daha kolaysa, devam edin ve yapın. Birçok multivitamin az miktarda Kalsiyum içerir.
- Tablet suda eridikten hemen sonra bekletilmeden tek seferde içilmelidir. - Su, oda sıcaklığında ya da soğuk olmalıdır. İçeriğindeki vitaminin yok olmaması açısından suyun sıcak olmaması çok önemlidir.
Teori, gün boyunca besinleri yiyeceklerden aldığınız için, geceleri beslenme takviyelerinin alınması, vücudunuzun uyurken biraz beslenme almasına yardımcı olması şeklindedir. Bununla birlikte uzmanlar vitaminlerin gece almanızı tavsiye etmiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Öğle saatlerinde yemekle birlikte alındığında vücut için daha fazla yarar gösteren E vitamin; selenyum, A ve C vitaminleri ile birlikte alınmalı, demir ile birlikte alınmamalıdır.
Sabahları güne başladığınızda kahvaltınıza başlamadan önce alabileceğiniz vitamin takviyelerinin başında demir, c vitamini, b12 vitamini gelmektedir. Bu üç vitamin, sabah uyandığınızda herhangi bir sindirime başlamadan tüketildiğinde çok daha hızlı bir şekilde kana karışmakta ve bu şekilde etkilerini göstermektedir.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
Suda Eriyen C Vitamini Faydaları
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır, enerji verir. Soğuk algınlığı, grip enfeksiyonu ve diğer pek çok hastalığa karşı vücudun bağışıklık kazanmasını ve korumasını sağlar.
Vitamin Hapı Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı Kullanılmalı? Sabah ya da akşam tok karnına kullanılabilir.
E vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini uykusuzluk konusunda etkili olduğu bilinen bazı vitaminlerdir. Uykusuzluk konusunda takviye vitamin almak için mutlaka uzman desteğine danışmak gerekir.
Metabolizmanın yavaşladığı, enerji tüketiminin en az düzeye indiği gece saatleri yatmadan önce alındığında ise E vitamininin diğer fonksiyonları yani yapıcı özellikleri ortaya çıkar. Vücuda daha yararlı olur.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Vitamin C büyük ölçüde yararlı bir besin olsa da, aç karnına aldığınızda emilimi en iyi şekilde gerçekleşen ve suda çözünen bir besindir. İdeal olan yol, C vitaminini sabah ilk iş olarak, yemekten 30-45 dakika önce almak olacaktır.
C vitamini, askorbik asit adıyla da bilinen bir asit türü. Salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. Bu içerikleri üst üste kullandığında, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe neden olabiliyorlar.
Ancak her şart altında vücuda bir anda yüksek dozlarda C vitamini yüklenmesinden kaynaklanacak mide yanması, mide bulantısı, baş ağrısı, mide krampları ve diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günde 2.000 miligramlık güvenli üst sınırı aşmamak önemlidir.
Ancak yüksek dozda vitamin, kalp, böbrek, mide gibi yumuşak dokularda kireçlenmeden böbrek taşlarına, karaciğer ve dalağın büyümesinden cildin kuruyup çatlamasına kadar pek çok önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
En iyi C vitamini takviyesi tavsiyelerine gelecek olursak: Supra Vitamin, Solgar, Sambucol, Osende, Ocean, Redoxon, Nutraxin ve Youplus özellikle yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili kaliteli C vitamini takviyesi markaları arasın yer alıyor.
C vitamini alındıktan en az iki saat sonra ince bağırsak tarafından emiliyor. Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75'i emilirken alınan miktar 1000 mg çıktığında sadece yüzde 50 kadarı emiliyor. Yani halk deyimiyle fazlasını vücut atıyor.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
D vitamini seviyeniz önemli
Sabahları yataktan bir türlü kalkmak bilmiyorsanız, uykunuzu alamıyorsanız mutlaka D vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizi öneririm.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri