Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aracınızda aksa alternatif bir parça olmadığından aksta meydana gelebilecek bir sorun durumda aracınız hareket etmeyecek ve yolda kalacaktır. Ayrıca, seyir halindeyken aks arızası oluştuğu takdirde direksiyon hakimiyeti sağlanamayacağından kaza yapma riski artacaktır.
Aks lalesi uzun süre kullanılmasından dolayı yıpranmış olabilir. Bu gibi durumlar vuruntu sesine neden olur. Vuruntu sesi aks lalesinden geleceği gibi aks kafasından ve diferansiyel dişlilerinden de gelebilir. Sesin tam olarak nereden geldiğinin tespitini servise giderek sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Aks kafası, dış tekerleğin yönlendirilmesine izin veren özel bir mekaniğe sahip bir eklem parçasıdır. Araç yolda ilerlerken aks kafası süspansiyonun yukarı ve aşağı hareketlerini takip edebilir. Aks kafası tekerlek dönme açısına uygun şekilde hareket edebilen bir yapıya sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Aks körüklerinde yaşanacak yırtılmalar ya da delinmeler sonucu aksın eklem noktasında bulunan gres yağı muhafaza edilemeyerek yağsız bir ortamda çalışmaya başlayacak. Buna ek olarak zarar görmüş aks körüğünün bulunduğu aks eklemi artık dış etkenlerden korunaksız hale gelecek.
Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır. Her aracın yük taşıma kapasitesi bellidir. Bilgiler ruhsatlarda da yer alır.
Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Aks arızaları ayrıca aks kesmesi şeklinde de olabilir. Bu durumdaki arızalarda aks şaftının aks kafasına giren dişlileri üzerinde meydana gelen aşınma sonucu dişliler boşa dönmekte ve aks tamiri gerektirmektedir.
Eğer inatla yağ kaçıran bir aks keçesini kullanırsanız vites kutusuna zarar vermenin dışında akan yağ fren balatalarına kadar uzanabilir. Kaçak yağ, balatalara gidip disk ve balatanın arasına girerek teması ortadan kaldıracaktır.
Aks degistirirken neden şanzıman yağı değişiyor.yok öyle bişey hocam.evet akslar şanzımana giriyor ama o girdiği yerin şanzıman yağının geçtiği çalıştığı biter değilki.aks lalesinin zaten çalışması için kendi özel Gres benzeri yağ oluyor.bu yağ eksilmesin toz pislik olmasın diye korukle korunuyoe.bunun dışında iç ...
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir. Yaptıkları is garantili olduğu icin riske girmek istemezler. Şasi uçlarına baktırın aracın.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Zamanla kullanım şartlarına bağlı olarak, sıcak ve soğuktan etkilenerek veya da herhangi bir darbeye maruz kalınarak aks körükleri yırtılabilmektedir. Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri