Testi ne zaman yaptığınıza göre testin yanılma olasılığı ortaya çıkabilir. Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir.
Bu testler güvenilirdir. Son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz ve banyo gibi ıslak bir ortamda tutmamalısınız. Yoksa yanlış sonuç verebilir. Pozitif çıkması gebeliği yüzde 99 doğrularken, negatif çıktığında erken olduğu için henüz görünmüyor olabilir, bu durumda bir hafta sonra tekrarlamanız önerilir.
Korunmasız ilişkiden sonraki birkaç gün içerisinde hCG hormonu hızla yükselir ancak bu dönemde idrarla teşhis edilmesi mümkün değildir. Üretici firmalar genellikle test kitlerinin doğruluk oranını %99 olarak belirtse de adet gecikmesinin 10 günden az olduğu durumlarda uygulanan testlerin hata oranı %50 civarındadır.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir. Bazı gebelik tedavileri hCG hormonu içerdiği için yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Eczanelerde ya da evlerde hazır test kitleri yardımıyla uygulanan idrarda gebelik testlerinin güvenilirliği üretici firma tarafından her ne kadar %99 olarak belirtilse de yapılan çalışmalar özellikle adet gecikmesinin 10 günden daha az olduğu durumlarda hata oranının %50'lerde olabileceğini göstermektedir ("Hata" ...
İlgili 22 soru bulundu
İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Evde hamilelik testi yaparsanız ve hamileyken bile negatif sonuç alırsanız, buna yanlış negatif gebelik testi denir. Kit, idrardaki insan koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu izleyerek hamileliğinizi saptar. Ev testi, hCG seviyelerini okuyamıyorsa bazen yanlış negatif sonuç gösterir.
Evde hamilelik testi yapıldığı zaman pozitif çıkan sonucun yanlış olma ihtimali vardır. Evde yapılan hamilelik testleri, doğru şekilde kullanıldığında ve test sonucu doğru okunduğunda güvenilir sonuçlar verirler, ancak yanıltıcı sonuçlar da mümkündür.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.
Özetle hamilelik testleri, kandaki hCG hormonu seviyesini ölçer. Genel olarak prospektüsteki tüm talimatlara uyduğunda sonuç %97 oranında doğru çıkar. Bazı hamilelik testleri diğerlerinden daha hassas ve muadillerine göre daha pahalıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Beklenen adet tarihinden önce yapılsa bile %97 doğruluk oranı ile sonucu verir. Dezavantajı; laboratuvar şartlarında ve damardan kan alınarak yapılması gerekir. Sonucun çıkması için birkaç saat beklenmesi gerekebilir. Avantajı; idrar testine göre 1 hafta-12 gün kadar daha erken gebelik varlığını gösterir.
Testi reglinizin gecikmesinden en az 1 hafta sonra uygulamalısınız. Daha erken bir dönemde yapılan testte sonuç gebelik olsa bile negatif olur.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Adet gecikmesi beklenmeden idrarda gebelik testi yapılması halinde hatalı negatif sonuçların elde edilebileceği bilinmelidir. Fakat adet gecikmesi yaşayan kadınlar için idrar testi sonuçları %97 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahiptir.
Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez. Günün her saatinde yapılmalıdır.
Beklenen adet dönemi normal zamanından 1 hafta sonra olduğunda yani geciktiğinde gebelik 5 haftalıktır. Bu zamanda yapılan bir vajinal ultrason ile gebelik kesesi mutlaka belli olur.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Bu nedenle, tüm kadınların adet döngülerini yakından takip etmeleri ve gecikme olduğunda hamilelik testi yaptırmak için 7 ila 10 günlük bir süre geçmesini beklemeleri önerilir.
Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir. Erken dönemde yapılan testlerde Beta-HCG hormon düzeyinin düşük olmasından dolayı ikinci çizgi silik gözükebilir. Eğer çizgiler düzgün gözükmüyorsa veya okunamıyorsa testin tekrarlanması gerekebilir. İdrar testlerinin doğruluğu %97 oranındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri