Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek.
Ynt: Frenlerden gelen yanık kokusu
Fren balatalarından yanık kokusu gelmesi balataların sıkı olduğu anlamına gelir. Biraz fazla frenleme yapmışsanız o koku yapabilir. Bu durumda aracı lifte kaldırıp boşta tekerleri döndürün zor dönen teker var mı, veya sürtme yapan teker var mı.
Ayrıca, bitmiş olduğunu gösteren bir belirti de baskı balata yanması kokusudur. Debriyaj kullanımı sırasında yanık bir koku alınıyorsa, baskı balatanın aşınmış olma ihtimali yüksektir. Baskı balata testi, aracın fren sisteminin baskı balatanın performansını değerlendirmek için yapılan bir test sürecidir.
Aşırı ısınma: Aracınızın debriyajı kayarsa, debriyaj sistemi çok fazla ısı üretir. Debriyaj hasarı ayrıca baskı balata gibi parçaları aşırı ısıya maruz bırakarak daha hızlı eğrilmelerine veya aşınmalarına neden olur.
e- Debriyaj balatasından yanık kokusu gelir. f- Bitik balatalı araçlarda yüksek viteste araç kalkış yapabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu
Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek.
Çoğu kez bitik baskı balatanın koku yaptığına şahit oldum. Aracı olduğu yerde el freni çekip 3e attin. biraz gaz verip debriyajı kavrama yaptığı yere kadar sabit tutun koku yapiyorsa bitik demektir. Fren balatalarının ömrü daha var yeni sayılır.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
zamanla geçer sıkmayın canınızı , ağır bir koku olduğu için 3-5 gün bir hafta duyulur sonra geçer gider .
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Özet olarak yeni araba kokusu, kulağa çekici gelmese de gaz çıkarma olarak bilinen kimyasal bir sürecin ürünüdür. Temel neden, modern bir otomobilin iç kısmında kullanılan birçok plastik ve yapıştırıcıya atfedilebilir. Popular Sciece'ın haberine göre de yeni arabada alınan koku gaz çıkışının sonucudur.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanmaz, zira baskı ile balatayı ayırmış oluyorsun debriyaja bastığında.. o balata sıyırması/yanması denilen şey arabayı ya da motoru yarım debriyajda tutmaktan oluyor..
Baskı balataya ne zarar verir? Baskı balataya zarar verecek en temel nokta sürücünün aracı doğru kullanmasıdır. Vites geçişlerinin doğru yapılması, yokuşta debriyaja çok yüklenilmemesi gerektiğini sürücü bilmelidir. Bu sayede baskı balataya daha az zarar verir.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Hafta içinde Beyazıt mahallesinde yapacakları çalışmalardan sonra metan gazının hangi oranda olduğunu öğrenebileceklerini dile getiren Can, “Depremde meydana gelen fay kırıkları ve çevredeki foseptik çukurları metan gazına neden oluyor ve kükürt kokusuna sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri