Genel olarak kuruyemişler harika bir protein kaynağıdır. Badem, ceviz, antep fıstığı, fındık ve kajuya kıyasla en fazla proteine sahiptir. Bir su bardağı badem, yaklaşık 30 gram protein içerir ve bir bonus olarak bu fındıkta bol miktarda E vitamini bulunur.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Kuruyemişler zengin birer vitamin kaynağı, aynı zamanda içlerinde bolca da mineral bulunuyor. Bunun yanısıra kuruyemişlerin şaşırtıcı bir faydası da protein içermeleri. Protein içeren kuruyemişler özellikle spor yapanların beslenmesinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Leblebi Besin Değeri
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Protein Kaynağı Yumurta
Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor. Yumurtayı, yine kas yapan yiyecekler grubundan olan avokado gibi besleyici yağ bakımından zengin sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
Kolay sindirilen şeker ve doğal elektrolitlerin kaynağıdır. Potasyum deposu olarak kas kramplarını ve spazmları önler, vücut sıvılarını düzenler.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler. Protein ihtiyacı, ekstra bir uğraşı olmayan kişiler için sağlıklı seviyede ilerler.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri