Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Porya arızalarını aracınızda kolayca fark edebilirsiniz. Çünkü porya bilyası arızalanmaya başladığında tekerlekten uğultu duyulur. Zamanla ön ve arka poyralarda aşınma meydana gelir. Bu tarz sorunlar, devamlı olarak ağır yük taşıyan ve periyodik bakımları düzenli yaptırılmayan otomobillerde daha sık görülür.
Tamir Edilmezse Ne Olur? Porya bilyası araç ön düzeninde etkili bir parçadır. Arızası durumunda tekerleklerin çalışması eski seyrinde olmamakla birlikte sürüş güvenliğini de önemli ölçüde etkileyecektir. Seyir halinde bu arıza ile karşılaşmanız halinde aracın kullanımı zorlaşacak ve kazaya sebebiyet verebilecektir.
Hız arttıkça uğultu sesi de doğru orantıda artacaktır. Ancak aks rulmanı tamamen arızalanan bir araç yola devam edemez. İtilmesi veya çekilmesi mümkün değildir. Böyle bir durumda çekici çağırmak gerekmektedir.
Bunun belirtileri rulman yüzeyinden parçacıklar kopması, rulmanın aşırı ses çıkarması, rulmanın eriyip deforme olması vb. şeklinde olabilir. Rulmandaki yuvarlanma elemanları, yük taşıyan yüzeyle olan temaslarında kayma gerilimleri oluşturlar. Bu gerilmeler yüzeyin belli noktalarında çatlaklar meydana getirebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Rulmanda oluşan yorulmanın neden olduğu arızalar; pullanma, soyulma, kazınma, sıvanma, aşınma, çatlaklar. Bunların sebepleri de aşırı yüklenme, darbe yükü, sürtünme, eksen kaçıklığı, yüksek hız, yanlış ve yetersiz yağlama, bileziklerin eğimli olması ve yanlış montaj gibi nedenler gösterilebilir.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Bilyalı rulmanlar uzun ömürlü gres ile yağlanmıştır ve normal kullanım koşullarında bakım gerektirmez.
Gergi bilyası; içten yanmalı tüm motorlarda kayışların gergin bir durumda kalmasını sağlar. Aynı zamanda sabit ve hareketsiz bir şekilde dönmesini sağlayan halka şeklindeki parçalardır.
Teker Bilyası rulmanı tekerlerin dönüşü sağlanırken sürtünme ve aşınma etkisini azaltan tekerlerin arka kısmında yer alan bir parçadır.
Yataklama Rulmanları Nedir? Yataklama rulmanları, doğrusal hareket boyunca taşınacak ürünün yataklanarak kullanılmasına imkan sunar LFR veya RV rulmanlardan ve saplamalarından oluşmaktadırlar. LFR veya RV rulmanlar, indüksiyonlu miller üzerinde kayarak doğrusal hareketlerin oluşmasını sağlayan yataklama elemanlarıdır.
Porya bilyesi araçlarımızda teker kısmının arkasında gözle görülemeyen bir noktasındadır. Porya bilyesi veya teker rulmanı olarak isimlendirilen bu parça sayesinde aracın tekerleri dönüş hareketini sağlar.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde titreşim kaybolur. Tekrar gaz pedalına dokunduğunuzda titreşim tekrar gelir.
Aks körüğü yırtıldığı takdirde yağ kaçırır ve bu durumda da aks mafsalı gres yağıyla yağlanır ve körüğün hemen değiştirilmesi gerekir. Önden çekişli araçlar üzerinde şanzımanla diferansiyel tek kutu içerisinde bulunur. Yani aksların iç tarafları direkt olarak vites kutusundaki diferansiyele girip yataklanır.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Volan arızası oluşması, aracınızı hareket ettirebilmenizin önüne geçer. Aracınızı çalıştırırken marşa bastığınızda cılız bir ses çıkması, aracınızın kalkış sırasında titreme gerçekleştirmesi, volan arıza belirtilerinden olabilir. Volan vidalarının gevşemesi veya yamulması aracınızda titremelere neden olur.
Debriyaj Bilyası Neden Bozulur? Debriyaj bilyasının en yaygın arıza sebebi, yağsız kalması ve aşınması veya ayağın debriyaj pedalının üstünde bekletilmesi sebebiyle ayırma yaylarına sürtmesi ve aşınmasıdır. Debriyaj bilyası arızalanırsa, pedala basınca ötme sesi yapar.
Kapaklı rulmanlar 2 yıl, açık rulmanlar ise 5 yıl depolanırlar.
Yüksek maliyetli, büyük rulmanlarınızı üretici kalite güvencesiyle tamir ettirerek, 2 kereye kadar tekrar kullanılabilir hale getirilmesi mümkün. Profesyonel rulman yeniden imalat hizmetlerinin sağlayabileceği avantajlar ve faydalar şunlardır: Toplam ömür çevrimi maliyetlerinde azalma.
6.AKS Rulmanının Bozulması
Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri